БИЋЕМО ПОД ВЕЛИКИМ ПРИТИСЦИМА! Запад ће тражити од Србије да што брже иде ка признању Косова, како би они могли да пониште Путинов аргумент

Novosti online

06. 05. 2022. у 18:29

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да је наша ситуација ситуација на КиМ погоршала.

БИЋЕМО ПОД ВЕЛИКИМ ПРИТИСЦИМА! Запад ће тражити од Србије да што брже иде ка признању Косова, како би они могли да пониште Путинов аргумент

Фото: И. Маринковић

- У међувремену су се десиле многе промене, и ово је можда кључна ствар због чега се обраћам. Наиме, наша ситуација је промењена на лошије, и после изјава председника Русије Владимира Путина. Не зато што је он имао намеру да наштети Србији, већ је питање КиМ на другачији начин поставио, и поставио у заштиту интереса руских - казао је Вучић.

Вучић је потом прочитао Путинову изјаву Антониу Гутерешу.

- "Господине генерални секретару, што се тиче инвазије, добро сам упућен у документе Међународног суда о ситуацију на Косову. Уствари и сам сам их читао. Добро се сећам одлуке Међународног суда у којој се каже да када испуњава своје право на самоопредељење, територија у оквиру било које државе не мора да тражи дозволу од централне владе државе да би прогласила свој суверенитет. То је била пресуда о Косову. То је одлучио Међународни суд и сви су подржали. Лично сам прочитао све коментаре правосудних, административних и политичких органа о Сједињеним државама и Европи. Сви су подржали ову одлуку. Ако је тако, ДНР и ЛНР могу да уживају исто право, без тражења дозволе од централне владе Украјине и да прогласе свој суверенитет пошто је преседан створен. Да ли је то тако? Да ли се слажете? Гутереш је запитао: "Уједињене насије нису признале Косово? Зар не?" Путин је одговорио: "Да, наравно али међународни суд јесте. Пустите ме да завршим оно што сам желео да кажем. Ако постоји преседан, Републике Донбаса могу да учине исто. То су они урадили, а ми смо пак имали право да их признамо као независне државе. Многе земње су то урадиле, укључујући наше западне непријатеље са Косовом. Многе државе су признале Косово. Чињеница је да су многе западне државе признале Косово као независну државу. Ми смо исто урадили са републикама Донбаса. Након тога су тражили он нас војну помоћ, и ми смо имали право на то - прочитао је Вучић.

Председник Вучић потом прочитао декларацију о Косову и Метохији на коју се позвао и Путин у том разговору:

- Још неколико чињеница, па ћу вам објаснити шта нас чека. 8. октобра 2008. године ГС УН је на предлог Србије усвојила резолуцију А-РИС-63-3 којим је од Међународног суда правде тражила саветодавно мишљење. Питање је гласило: "Да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу са међународним правом". Они су тада одговорили да резолуција није противна међународном праву. На то се позива Путин, на то се позива и Курти - казао је он.

Вучић каже да је искоришћен пропуст тадашњих власти Републике Србије у формулисању питања.

- Питање је требало да гласи: "Да ли је једностраним проглашењем независности Косово постало независна држава?" Тада би одговор свакако био негативан. Међународни суд није установио да је проглашење независности Косова у складу са међународним правом, већ је противно - казао је он.

Председник је додао да смо сами допринели својој пропасти, и да се због свега онога што данас постоји као светски сукоб, где желе потпуни обрачун са Путином и Русима догађа следеће:

- Шта год говорили на Западу, они знају да тврдња о правном прецеденту није наивна. Путин бранећи своје потезе је повукао аргумент који није лаган. И без обзира што ће на западу рећи да није исто, и ми ћемо рећи да није исто, Путин је рекао да је на Криму спроведен референдум, исто то и у ДНР и ЛНР, можда и на Херсону - казао је он.

Вучић додаје да се Путин позива на то да спречава хуманитарну катастрофу и геноцид, исто оно што је радио и Запад.

- Сада ми долазимо у највећи проблем, зато што ће цео Запад како би ускратио аргумент Путину, тражити од Србије да брзо призна Косово, како би показали Путину да то није случај. Јел ако се то деси онда више нема правног преседана. Зато ћемо се налазити под највећим притисцима сада, како би рекли да Косово није исто што се дешава у Украјини.

Председник каже да су му сви европски лидери који су причали са Путином рекли да је руски председник инсистирао на питању Косова.

- Не мислим да ће Русија признати Косово. Ми ћемо бити под огромним притиском, желим да људи то знају, и да разумеју да ће притисак бити огроман.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ДАНАС НАСТАВАК ДИЈАЛОГА У БРИСЕЛУ: Председник Вучић имаће низ састанака