СТАРОВИЋ: ССП ничим изазвана напала Министарство спољних послова, бранећи неодбрањиву одлуку Подгорице о протеривању Божовића

Novosti online

26. 01. 2022. у 14:32

НЕМАЊА Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова Србије, реаговао је на саопштење Ресорног одбора за спољну политику Странке слободе и правде о случају протеривања српског амбасадора у Црној Гори Владимира Божовића.

СТАРОВИЋ: ССП ничим изазвана напала Министарство спољних послова, бранећи неодбрањиву одлуку Подгорице о протеривању Божовића

Фото: Танјуг

- Не оспоравајући право политичких организација да заузимају ставове по питању спољне политике наше државе и рада Министарства спољних послова, морам да се осврнем на злонамеран и бесмислено аргументован напад Ресорног одбора за спољну политику Странке слободе и правде на Србију. Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић је, не својом вољом и свакако не вољом Републике Србије, приморан да своје дипломатске послове обавља из Београда у ишчекивању повлачења одлуке црногорског Министарства вањских послова којом је у новембру 2020. године проглашен непожељним - изјавио је Старовић. 

- Свакоме ко воли Србију и понешто зна о дипломатској пракси јасно је да је образложење за овакав драстичан потез власти у Подгорици неумесно и да се амбасадори не протерују на овај начин ни са много чвршћим изговорима, а свакако не у случајевима када је реч о суседним и пријатељским земљама. У радном статусу амбасадора Божовића са становишта наших правних регулатива нема ничег спорног, и једино што је овде спорно јесу мотиви Странке слободе и правде за бесмислени напад на Министарство спољних послова Републике Србије - додао је Старовић.

- Странка слободе и правде је ничим изазвана напала Министарство спољних послова сопствене земље са острашћеношћу какву нису показали ни најекстремнији политички актери у Црној Гори, бранећи неодбрањиву одлуку Подгорице о протеривању српског амбасадора. Тиме је поменута странка свесно учинила штету сопственој држави, стајући отворено на страну правног и дипломатског насиља, а то није први пут да наступа као апологета политике Мила Ђукановића или као унајмљени критичар спољне политике Србије. Свесни смо да поједини политички актери у сусрет предстојећим изборима у Србији имају потребу да поентирају на јефтин и неодговоран начин, али граница испод које се не сме ићи јесу част, достојанство и интереси Републике Србије, а најновији памфлет Ђиласове странке је повредио сваки од тих обзира - закључује Немања Старовић.

Ресорни одбор за спољну политику Странке слободе и правде раније је саопштио да је  "министарство спољних послова Црне Горе прогласило Божовића персоном нон грата на основу Бечке конвенције о дипломатским привилегијама и имунитетима".

- Протеривање амбасадора из Црне Горе, због непримереног понашања и мешања у унутрашња питања, дискреционо је право сваке земље пријема и недвосмислени сигнал да амбасадор није пожељан као највиши српски дипломата код суседне земље - стајало је у саопштењу Ресорног одбора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ СРАМНЕ УЦЕНЕ Г7 ПРЕД СРБИЈОМ: Отели нам Косово, а траже да поштујемо украјинске границе