ЗАТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА: Референдум у Србији - Вечерас прелиминарни резултати (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

16. 01. 2022. у 07:00 >> 20:01

ГРАЂАНИ Србије данас су се на референдуму изјаснили да ли су за потврђивање Акта о промени Устава у области правосуђа.

ЗАТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА: Референдум у Србији - Вечерас прелиминарни резултати (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Н. Живановић

Гласачка места су отворена у 7 часова ујутру, и затворена су у 20 часова.

Референдумско питање гласи: "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?", а грађани се изјашњавају заокруживањем одговора "да" или "не"

РИК је утврдио да у Србији има 6.510.323 гласача, за све јединице локалне самоуправе и на свим местима.

Први резултати Референдума вечерас

Како је саопшрено на конференцији РИК, крајњи рок за утврђивање коначних резултата је 120 часова.

- Што се тиче коначних резултата, њих утврђују бирачки одбори, а затим на седницама и општинске изборне комисије у року од 48 часова. Након тога, достављају Републичкој изборној комисији у наредна 24 часа, која има обавезу да у наредних 48 сати донесе одлуку о утврђивању коначних резултата - рекао је Миладин Ковачевић, директор РЗЗС.

Крајњи рок износи 120 часова, односно пет дана по затварању бирачких места, то јест до петка до 20 часова.

- Постоји могућност да се пролонгирају у случају да дође до понављања гласова на одређеним бирачким местима. Први резултати вечерас по пристизању записника, то јест око 30 одсто података са свих бирачких места - истакао је Ковачевић.

Излазност до 18 часова 

Пета конференција Републичке изборне комисије почела је у 19 часова.

Миладин Ковачевић, директор РЗЗС рекао је да је до 18 сати гласало 25,25 одсто уписаних бирача.

У београдском региону излазност је била 22,88 одсто, у Војводини 28,63 одсто, у региону Шумадије и Западне Србије 24,59 процената и у региону Јужне Србије и Источне Србије 23,39 одсто.

Како је речено, може се математички приближно рачунати да ће до краја дана излазност бити између 31 и 32 одсто.

- У 20 часова и нешто после очекујемо да у општинске поткомисије дођу записници гласања ван бирачког места, то јест по кућама, због ковида - додао је Ковачевић.

Излазност у Крушевцу до 18 часова 25,79 одсто

До 18 сати право да гласа о изменама Устава искористило је 25,79 одсто гласача у Крушевцу.

Међу осам гласачких места која од укупно 130 на територији града служе као параметри излазности, највеће интересовање за за изјашњавање на референдуму забележено је на бирачком месту Текије - 33,33 одсто, док је најмања била у Великим Купцима, на бирачком месту у тамошњој основној школи 17,8 процената.

У Крушевцу је уписано 107.272 гласача, који све до 20 сати могу да се изјасне на 130 гласачких места.

У Новој Вароши до 18 часова гласало 28,6 одсто уписаних бирача

У Пријепољу је до 18 часова, на референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије гласало 23,8 одсто грађана. У овој општини право гласа има 32.502 особе, а гласање се врши на 66 гласачких места.

У суседној Новој Вароши, право гласа има 12.879 грађана, који своје грађанско право могу обавити на 39 гласачких места. До 18 часова, према информацијама Општинске изборне комисије гласало је 28,6 осто грађана.

(А. Ровчанин)

У Ужицу излажност до 16 часова 17,15 одсто

На референдуму о промени Устава у области правосуђа данас је у Ужицу до 16 часова гласало 17,15 одсто грађана уписаних у бирачки списак, а о евентуалним приговорима одлучиваће РИК.

Велики одзив на гласању наших држављана у Цириху

Велико је интересовање и свест наших људи за значај измене Устава која ће у Србији увести ред у област правосуђа.

Гласање за потврђивање Акта о измени Устава Србије траје читавог дана и у конзулату у Цириху, а међу првима на гласачком месту јутрос је био новоизабрани генерални конзул Михајло Шаулић.

Велико је интересовање и свест наших људи за значај измене Устава која ће у Србији увести ред у област правосуђа.

– Швајцарска је земља са највећом традицијом плебисцитарног изјашњавања, а истовремено важи и за једну од најразвијенијих демократија на свету, тако да сам поносан што и наша земља иде тим путем и потврђује своју одлучност да се што пре и што боље укључи у европске интеграције – рекао је том приликом конзул Шаулић, а његове речи потврдила је и рекордна излазност која је већ у поподневним сатима износила више од 50 одсто.

МУП о Срђану Ногу

Бивши функционер покрета Двери Срђан Ного изазвао је инцидент данас на гласању о референдумум, када је после гласања разбио гласачку кутију.

Убрзо је Ного ухапшен, а о инциденту се огласио и МУП.

- Због постојања основа сумње да је починио кривично дело спречавање одржавања гласања, по налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду, припадници Министарства унутрашњих послова одредилу су задржавање до 48 сати С.Н. (42). Постоје основи сумње да је, током спровођења референдума, С.Н. на бирачком месту 35. у Београду разбио гласачку кутију - саопштио је МУП.

Осумњичени ће у законском року бити приведен надлежном тужилаштву.

РИК о Срђану Ногу

Републичка изборна комисија на конференцији на којој су саопштили излазност на референдуму до 16 часова, осврнула се и на инцидент који је изазвао Срђан Ного, бивши функционер покрета Двери, када је разбио кутију након гласања.

- Ради се о бирачком месту 35, на општини Савски венац у Београду. Добили смо информацију да је један гласач оштетио изборни материјал и да је дошло до прекида гласања. Гласање ће се наставити након стицања услова за наставак гласања. Уколико је прекид трајао више од једног часа наставиће се за онолико колико је трајао прекид.

Ного је након овог инцидента приведен и у року од 48 часова биће саслушан у Тужилаштву.

Излазност до 16 часова 20,6 одсто

Четврта конференција Републичке изборне комисије почела је у 17 часова.

Миладин Ковачевић, директор РЗЗС рекао је да је од седам до 16 часова на биралишта изашло 20,6 одсто од укупног броја бирача.

У Војводини је гласало 22,55 одсто гласача, у региону Шумадије и Западне Србије 19,26 процената, у региону Јужне и Источне Србије 18,99, а у Београдском региону 18,41 процената уписаних бирача.

Фото: С. Бабовић

 

Излазност у Пријепољу до 16 часова 17 одсто

На референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, који се данас одржава, у Пријепољу је до 16 часова гласало 17 одсто грађана. У овој општини право гласа има 32.502 особа, а гласање се врши на 66 гласачких места.

У суседној Новој Вароши, право гласа има 12.879 грађана, који своје грађанско право могу обавити на 39 гласачких места. До 16 часова, према информацијама Општинске изборне комисије гласало је 22,7 процената грађана.

Излазност у Крушевцу до 16 часова 21,07 одсто

До 16 сати право да гласа о изменама Устава искористило је 21,07 посто гласача у Крушевцу.

На територији града,уписано је 107.272 грађана,који могу да гласају на 130 гласачких места.

Чак 936 Крушевљана искористило је могућност да се на референдуму изјасни од куће на основу статуса старог, немоћног, односно болесног лица.

(С. Бабовић)

Срђан Ного

 

Срђан Ного разбио кутију са гласовима

Срђан Ного, бивши функционер покрета Двери, гласао је данас на референдуму, па разбио гласачку кутију.

Наиме, како се види на снимку он је убацио гласачки листић, а онда подигао кутију и бацио је на под.

Фото: С. Бабовић

 

Од куће гласа чак 936 Крушевљана

Градској изборној комисији у Крушевцу непосредно се јавило 95 гласача, који нису у могућности да се о променама Устава изјасне на гласачком месту, али се гласачким одборима на терену додатно јавио још 841 гласач!

То значи да се на референдуму у Крушевцу чак 936 изјашњава од куће, што је посебан изазов за чланове гласачких одбора и учеснике актуелног процеса у коме право да учествују има 107.272 уписана гласача.

Бројни гласачи су у карантину. Само је у последња 24 сата на територији града забележено 173 новофинцираних. Гласање на посебан начин омогућено је немоћним и спреченим лицима. Тај статус имају особе са инвалидитетом,немоћна стара лица или лица, која из здравствених разлога нису у могућности да дођу на гласачко место, што подразумева и ковид позитивно лице.

О немогућности и спречености да гласају на гласачком месту грађани су телефоном обавештавали Градску изборну комисију, као и гласачке одборе у претходна два дана, односно данас, најкасније до 11 сати. Изласност до 14 сати била је 16 посто.

(С. Бабовић)

Фото: Танјуг

 

Матић: Уставне промене корак ка ефикаснијем судству

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић гласала је данас на референдуму о промени Устава у области правосуђа која је, како је истакла, важан корак ка транспарентнијем и ефикаснијем судству у Србији.

Матић је гласала око 15 часова у Основној школи "Борислав Пекић" на Бежанијској коси, у пратњи супруга и двојице синова.

Министарка је позвала грађане да изађу на референдум и заокруже "да" уставним променама у Србији које ће, уверена је, донети бенефите грађанима кроз много транспарентнији и ефикаснији рад судства.

- То је важно и за Србију и њен процес европских интеграција јер се на овај начин достиже још један стандард када је реч о правосуђу и условима које треба да испунимо како бисмо постали пуноправна чланица ЕУ - рекла је Матић после гласања.

Излазност у Пријепољу 13 одсто

На референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, који се данас одржава, у Пријепољу право гласа имају 32.502 особе, а гласање се врши на 66 гласачких места. Сва гласачка места отворена су на време, тачно у седам часова и гласање протиче без проблема.

Своје гласачко право, према информацијама Општинске изборне комисије до 14 часова искористило је око 13 одсто грађана.

У суседној Новој Вароши, право гласа има 12.879 грађана, који своје грађанско право могу обавити на 39 гласачких места. До 12 часова, према информацијама Општинске изборне комисије гласало је 16,4 одсто грађана.

У Прибоју право гласа има 27.286 грађана, који ће своје гласачко право моћи да искористе на 48 гласачких места. До 13 часова излазност у овој општини је била око 9 процената.

(А.Ровчанин)

У Новом Саду изашло 16,77 одсто бирача

У Новом Саду је до 14 сати изашло 16,77 одсто од уписаних 332.055 бирача који гласају на 208 бирачких места.

То је саопштио председник Градске изборне комисије Жарко Мићин, а подаци су утврђени са 14 референтних бирачких места у граду.

Сва бирачка места у Новом Саду отворена су јутрос у седам сати и нису забележене неправилности.

Гужви на биралиштима нема и поштују се епидемиолошке мере, рекао је председник Градске изборне комисије.

Мићин је позвао Новосађане да изађу на референдум јер је, као је навео, реч о важном политичком питању.

Конференција РИК у 15 часова

Трећа конференција Републичке изборне комисије почела је у 15 часова.

Миладин Ковачевић, директор РЗЗС је саопштио да је од 7 до 14 часова на биралишта изашло 14.99 одсто бирача.

У Војводини је гласало 16.84 одсто бирача, у Шумадији и западној Србији 14.14 одсто, у јужној и источној Србији 14.30 одсто, док је у Београду гласало 13.90 одсто гласача.

Он је рекао да се види прогресија по питању излазности.

Председник РИК Владимир Димитријевић је рекао да није било проблема ни у градовима у централној Србији где су гласали наши суграђани са Косова и Метохије.

Из РИК су појаснили да ће резултати бити објављени након обраде података, око 22 часа.

Излазност у Крушевцу 11.27 одсто

На територији Крушевца 11.27 посто гласача гласало је до 12 сати на референдуму о промени Устава Републике Србије, што је за око 8 посто мање у односу на прошлогодишње парламентарне и локалне изборе.

Међу осам посматраних бирачких места које се узимају као параметри на актуелном референдуму,највише интересовања забележено је на бирачком месту у ДК Позлата,где је право гласа искористило 23,81 посто уписаних гласача,а најмање у ДК Каменаре-6,01.

Градској изборној комисији се јавило 95 Крушевљана са статусом старог и немоћног лица, односно лица које из здравствених разлога не може да гласа од куће.

(С. Бабовић)

Фото: С. Бабовић

Фото: С. Бабовић

Фото: С. Бабовић

Фото: С. Бабовић

Излазност у Крагујевцу до 12 сати 6,44 одсто

Према информацијама Градске изборне комисије у Крагујевцу, на основу резултата обрађених са 12 огледних бирачких места, излазност до 12 сати је 6,44 процента.

На 168 бирачких места гласа 155.293 Крагујевчана.

Гласачка места су отворена у 7 часова и за сада гласање протиче без проблема. 

Нови подаци о излазности

Друга конференција Републичке изборне комисије почела је у 13 часова. 

Миладин Ковачевић, директор РЗЗС је рекао да је до 12 часова гласало 8.9 одсто од укупног броја уписаних гласача.

У Војводини је гласало 11.07 одсто бирача, у Шумадији и западној Србији 7.74 одсто, у јужној и источној Србији 8.47 одсто, док је у Београду гласало 7.89 одсто гласача.

Гласање и у Аустрији

У Бечу је јутрос, тачно у седам часова, отворено гласачко место у Конзуларном оделењу Амбасаде Србије у Аустрији, на коме наши грађани могу да учествују на референдуму о промени Устава Србије.

Први је, могућност да се изјасни о промени Устава у делу који се односи на правосуђе, искористио Миомир Миладиновић, пореклом из Смедерева.

Такође, своје гласачко право искористио је и епископ аустријско-швајцарски Андреј.

Фото: Танјуг/Зоран Мирковић

У Бечу је отворено највеће бирачко место, пошто се у том делу Аустрији пријавио највећи број гласача у иностранству.

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић у ранијем позиву грађанима, рекао је да грађани траже ефикасно и независно правосуђе, а референдум, који се одржава по први пут и изван матице, томе отвара врата.

- То је истовремено и револуционарна промена функционисања судске гране власти, али и предуслов за реформе у евроинтеграцијским процесима наше земље. Ове промене се тичу промене судија и тужилаца, и треба да омогуће независност правосуђа, што је један сигурно од најважнијих услова за реформу у подручју владавине права - нагласио је Родић.

Амбасадор је указао да је изјашњавање грађана питање везано за будућност земље и да се овог тренутка даје одговор хоћемо ли наставити да идемо европским путем.

Градоначелник Радојичић гласао на референдуму

Градоначелник Београда Зоран Радојичић гласао је јутрос на републичком референдуму о промени Устава у области правосуђа око 9 часова, на бирачком месту број 1 у Музичкој сколи "Јосиф Маринковић".

Фото: Секретаријат за информисање Града Београда

Албанци пописују Србе који иду на гласање?

Бобан Данчетовић из Бабиног моста на Косову и Метохији је за "Новости" објаснио са каквом "процедуром" полиције тзв. Косова су се суочили приликом преласка административне линије.

Данчетовић је као и велики број Срба са Косова кренуо да гласа у централној Србији, пошто је нашим људима онемогућено да остваре своја грађанска права на Косову.

- Заустављали су нас, легитимисали, тражили документацију, вероватно су нас уписивали у неки свој регистар - рекао је Данчетовић.

(Д. З.)

Грађани са КиМ могу гласати на 18 биралишта у Рашки и 8 у Новом Пазару

Сва бирачка места у Рашки су отоврена. Рашка је додатно олакшала гласање суграђанима са КиМ уступањем свих бирачких места која се налазе уз административну линију али и велики број бирачких места која се налазе у центру града.

Своје право ће искористити суграђани из Вучитрна, Зубирног Потока, Звечана, Лепосавића и Косовске Митровице.

Бирачко право могу да искористе на осам бирачких места у Новом Пазару, као и на 16 биралишта у Рашки.

У Новом Пазару гласају грађани из општина Исток, Клина, Пећ, Гора, Призрен и Ораховац.

Поред организованог превоза примећен је и велики број суграђана са Космета који су пристигли индивидуалним превозом.

Министарка правде Маја Поповић гласала у Општини Врачар

Министарка правде Маја Поповић гласала је на гласачком месту у Општини Врачар и позвала грађане да изађу на референдум у што већем броју и да дају подршку уставним променама, а тиме и јачању владавине права, независности судства и самосталности јавног тужилаштва, саопштено је из Министарства правде.

Фото: Новости

Антић дао свој глас

Потпредседник СПС и директор Коридора Србије Александар Антић гласао је на Звездари, на гласалком месту на Ђерам пијаци.

Фото: Новости

Палма заокружио "ДА"

У родном Кончареву код Јагодине на референдуму о уставним променама изјаснио се  председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма са породицом. Марковић јер том приликом поручио да се  након уставних промена очекује ефикаснији рад судских органа а у корист свих грађана.

Новости

- Моја породица и ја заокружили смо да, јер очекујемо да после измене устава судски процеси буду ефикаснији и да се не чека по 5 година да се они заврше.  Промене Устава биће на опште добро свих грађана Србије, а позитивно мишљење о тим променама дала је и Венецијанска комисија – казао је Марковић.

Марковић је немогућност Срба да се о референдуму изјашњавају на Косову и Метохији назвао великом неправдом и додао да се тиме крши међународно право и да се Србија неће одрећи тог дела своје територије.

Полиција лажне државе опструише излазак на биралишта

Срби са Косова и Метохије суочавају се са опструкцијама полиције тзв. Косова, која на све начине покушава да саботирају њихов излазак на биралишта.

Полиција тзв. Косова отеже са прегледањем и провером докумената, због чега се на прелазу Бела земља створила километарска колона.

(Д. З.)

Гласали Срби са Косова

Наши суграђани из Обилића, на Косову и Метохији, стигли су у Сурдулицу где су остварили своје право да гласају на референдуму, што су им противно праву онемогућиле привремене власти у Приштини.

Председник општине Липљан Милан Јоксимовић је са својим суграђанима гласао у Куршумлији, и рекао је да је било претреса и контрола успут од стране полиције тзв. Косова.

Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић рекла је да су се грађани сами организовали и кренули на бирачка места.

(Д. З.)

Вучевић: Данас је празник демократије

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић гласао је данас на референдуму у свом граду.

Он је рекао да је са великим задовољство изашао на референдум, заокружио ДА и тиме потврдио своје мишљење о важној ствари као што је реформа тужилаштва и правосуђа како би они постали независни.

- Подсећам да је судска власт једна од грана власти и да је њена потпуна независност од извршне и законодавне власти темељ демократије, изузетан корак напред у развоју институција и владавини права у нашој земљи и један од важних корака у развоју Србије. Драги суграђани, гласање није дужност, већ привилегија сваког од нас, све ово су добри разлози да изађете на данашњи референдум и гласате по својој вољи. Данас је празник демократије и позивам вас да сви учествујемо у њему - рекао је Вучевић.

Објављени први подаци о излазности

У 11 часова одржана је конференција Републичке изборне комисије. РИК ће се данас обратити јавности и у 13.00, 15.00, 17.00 и 19.00 часова саопштавати излазност.

Владимир Димитријевић, председник РИК, је рекао да су отворена сва бирачка места.

До 10 часова гласало је 3.61 одсто од укупног броја уписаних бирача. По регионима до 10 часова је у Војводини гласало 4.92 одсто бирача, у Шумадији и западној Србији гласало је 2.98 одсто, у јужној и источној Србији 3.22 одсто, док је у Београду гласало 2.92 одсто уписаних у бирачки списак.

Димитријевић је рекао да ово јесте мања излазност у односу на претходне изборе, али да он очекује да знатно већи број грађана изађе на биралишта до вечерас.

Из РИК су рекли да није било већих нерегуларности, и да су на снази посебна правила због пандемије корона вируса.

Министар Стефановић учествовао на гласању

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић гласао је око 10 часова на републичком референдуму о промени Устава у области правосуђа. 

Он је своје бирачко право искористио на бирачком месту у Основној школи "Борислав Пекић" на Бежанијској коси у Београду.

Фото: Новости

Фото: Новости

Градоначелник Краљева гласао на референдуму

На референдуму о измени највишег правног акта у делу који се односи на правосуђе, право гласа укупно има 102.585 Краљевчана који ће се изјашњавати на 130 гласачких места.

Своју грађанску дужност, тачно у 10 сати, на бирачком месту број 11 у Основној школи "Четврти краљевачки батаљон" испунио је и др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Фото: Г. Шљивић

- Овај референдум је веома значајан за Републику Србију јер омогућава независност судства и самосталност тужилаштва. На тај начин наша земља ће испунити стандарде који су неопходни приликом прикључења Европској унији. Надам се да ће грађани Србије схватити значај овог гласања и да ће се изјаснити за измену Устава – рекао је први човек града на Ибру након гласања.

Фото: Г. Шљивић

Према незваничним подацима са овог бирачког места, до 10 сати је на биралишта изашло неколико процената гласача, а много већа излазност очекује се око поднева и у по подневним сатима.

Петковић обавио грађанску дужност

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић гласао је данас на референдуму за измену Устава Србије.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Александар Вулин гласао на референдуму 

Министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста Александар Вулин испунио је своју грађанску дужност и изашао на референдум који се данас спроводи у у нашој земљи на коме грађани одлучују о потврди Акта о промени Устава Републике Србије из области правосуђа. 

Министар полиције и лидер ПС-а Александар Вулин је на данашњем референдуму гласао на бирачком месту 43 у Основној школи "Бранко Ћопић" на Видиковцу.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Премијерка Брнабић гласала на референдуму

Председница Владе Ана Брнабић гласала је данас на референдуму за измену Устава Србије.

Брнабић је у 09.40 часова гласала на бирачком месту број 34 у Школи за дизајн на Дедињу.

- Гласала сам на референдуму о промени Устава у области правосуђа, како бисмо имали већу владавину права у Републици Србији, како би судство било независно, а тужилаштво самостално. Како би пред судовима били сви једнаки, како се судије у Србији никад више не би бирале по општинским одборима било које странке и како никада више не би морали да видимо оно што смо гледали 2009. године са оном реформом правосууђа, како су је звали, а у ствари је била потпуна политичка чистка судија, када је 837 судија у једном дану остлао без функције, иако је Устав гарантовао сталност њихове функције и то само зато што су били политички неподобни - изјавила је премијерка Брнабић после гласања.

Изразила је наду да је референдум почетак новог поглавља јачања правосудних институција у нашој земљи.

- Поглавља где ћемо додатно имати јаче институције, пре свега судство и тужилаштво и где ћемо, самим тим, имати и много ефикансије судство, тако да и суђења буду не само у разумном року, него и много краће од тога - изјавила је Брнабић.

Премијерка верује да је глас за промену Устава глас за то да никада више нико неће моћи да каже да "чека миг одозго" или од неког политичара да би донео неку пресуду.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Момировић: "Да" је прилика да зауставимо притисак на правосуђе

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре Томислав Момировић гласао је данас на референдуму о промени Устава у делу који се односи на правосуђе и позвао грађане да изврше своју грађанску дужност.

Момировић је гласао око девет часова на Врачару.

Позвао је грађане да изађу на референдум и истакао да је заокруживање речи "да" прилика да се у Србији заустави политички притисак на правосуђе.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Не желимо да се више никада поново време из 2009. и 2010. године када су судије избациване на улицу. Ово је прилика да зауставимо политички притисак на правосуђе, да законодавна и извршна власт немају никакав утицај на избор судија и председника судова - рекао је Момировић после гласања.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Истакао је да ће Србија много погрешити ако пропусти ову прилику.

Гласао Горан Весић

Заменик градоначелника Београда и члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић гласао је јутрос у 9 часова на бирачком месту број пет у Трећој београдској гимназији.

Фото: Танјуг/Предраг Митић

 

Након гласања, Весић је рекао да је данашњи референдум за промену Устава Србије значајан за напредак Србије ка ЕУ, али и за даљу демократизацију наше земље.

Фото: Танјуг/Предраг Митић

- Гласање "за", односно потврђивање промена Устава земље значи да ћемо добити независно судство и самостално тужилаштво. То значи да ћемо избећи сваки политички утицај на избор судија и тужилаца. То је важно за демократију и на овај начин Србија се приближава оним демократским земљама којим тежимо и показујемо да смо зрело, демократско друштво које је зрело за такве промене - истакао је Весић.

Министар Мали гласао на референдуму

Министар финансија Синиша Мали гласао је данас на референдуму о промени Устава у делу који се односи на правосуђе.

Мали је гласао у 9.00 часова на гласачком месту у Високој пословној школи у Београду.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Председник Вучић гласао на референдуму

Председник Србије Александар Вучић гласао је данас на Републичком референдуму о промени Устава Републике Србије. Председник је на бирачко место број 140, у вртићу "Тесла-наука за живот" стигао у 9 часова.

Вучић је после гласања рекао да је Србија видела забринутост Срба на Космету, и да ће одлука Приштине имати далекосежне последице.

- Они су у стању да позову Албанце на поштовање права, али уколико они то не дозволе, неће се предузети никакве санкције. Да је то урадио Додик или неко из Београда, били бисмо одавно санкционисани. Ово ће имати далекосежене последице. Ми смо уз наш народ на Косову и Метохији, и увек ћемо бити уз њих - рекао је Александар Вучић.

Он је изјавио да се нада да ће грађани данас гласати за напредак демократије и владавине права у земљи.

- Да ће гласати за суштински, истински независно правосуђе, самостално тужилаштво - рекао је Вучић новинарима након гласања.

Додао је да ћемо тиме сви на најбољи начин показати да осим изградње земље, и напретка у инфраструктури, можемо да побољшавамо друштво правећи још бољи амбијент за инвеститоре, којима је правна држава кључни фактор када доносе одлуку где да улажу свој новац.

- И зато хвала свима који данас изађу на референдум - рекао је Вучић, који је своје право искористио на бирачком месту на Новом Београду.

Вучић је рекао и да се чуо са Новаком Ђоковићем, и да једва чека да се најбољи тенисер света врати у своју земљу, где га сви поштују и цене.

Фото: Милена Анђела

Фото: Милена Анђела

Фото: Милена Анђела

Фото: Милена Анђела

Фото: Милена Анђела

Министарка Ирена Вујовић гласала на референдуму

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, гласала је данас на референдуму за измену Устава Србије.

Она је гласала у 09.10 часова на бирачком месту број 33, у Школи за дизајн на Дедињу.

Министарка Кисић Тепавчевић гласала на референдуму

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић гласала је јутрос на републичком референдуму о промени Устава у области правосуђа.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Кисић Тепавчевић је гласала на гласачком месту у Основној школи "Ћирило и Методије".

Полиција лажне државе "чува" гласачка места

У близини свих бирачких места на КиМ се налазе патроле полиције тзв. Косова, које проверавају да се случајно не одржава гласање и да се не доносе референдумски материјали.

(Д. З.)

Фото: Новости

Фото: Новости

Срби са КиМ протестују због одлуке Приштине

Велики број грађана на Косову и Метохији окупља се у српским срединама како би покушали да остваре своје грађанско право и гласају.

Они се питају зашто за њих не важе људска и грађанска права као за све друге на КиМ.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Председник Вучић гласа у 9 часова

Председник Србије Александар Вучић ће поводом Републичког референдума ради утврђивања Акта о промени Устава Републике Србије данас, у 09.00 часова, гласати на бирачком месту број 140, у вртићу "Тесла-наука за живот" на Новом Београду.

Гласачка места у Новом Саду отворена на време

Сва бирачка места у Новом Саду отворена су јутрос на време, тачно у седам сати, потврдили су у Градској изборној комисији.

Гужви на биралиштима нема и поштују се епидемиолошке мере.

Неки од грађана кажу да нису добили обавештења о гласању на референдуму, али у ГИК подсећају да се на гласање треба понети само личну карту или пасош.

Право изласка на референдум има 335.400 Новосађана, који своје право да гласају на референдуму могу искористити на 207 бирачких места.

Ивица Дачић гласао на референдуму

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић, гласао је јутрос на републичком референдуму о промени Устава у делу који се односи на правосуђе.

Дачић је гласао у 7.00 часова на бирачком месту 35 у Месној заједници "Дедиње" и као први гласач отворио гласање на том бирачком месту.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- Ово је прва власт која се одриче свог права да бира судије и тужиоце, то се никад није десило и то пуно значи - рекао је Дачић после гласања у Месној заједници "Дедиње".

Нагласио је да је промена Устава и нужан предуслов за даљи процес европских интеграција.

- Без овога нема даљег напредовања у европским интеграцијама. То је интенција која постоји у Европи, да се начин избора судске гране власти измешта из сфере у политике у сфери која би означавала једну врсту аутономије правосудног система од политичког утицаја - рекао је Дачић.

Отворена гласачка места

Гласачка места широм Србије су отворена јутрос у 7 часова. 

Гласачко место у ОШ "Мирослав Антић"/Фото: Милена Анђела

Фото: Милена Анђела

Фото: Милена Анђела

Фото: Милена Анђела

Фото: Милена Анђела

Фото: Милена Анђела

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПОГОРШАЛО СЕ СТАЊЕ РАТКА МЛАДИЋА: Генералов син говорио о здравственом стању свог оца