АМБАСАДОР ЂУРИЋ: Част је бити Србин на Менхетну

Танјуг

28. 10. 2021. у 09:35

ЧАСТ је бити Србин на Менхетну у дану као што је данашњи, изјавио је амбасадор Марко Ђурић након пријема поводом 140 година српско-америчких дипломатских односа, а на којем је једној од најутицајнијих уметница данашњице Марини Абрамовић уручена златна медаља за заслуге.

АМБАСАДОР ЂУРИЋ: Част је бити Србин на Менхетну

Фото: Танјуг

На пријему су се од водећих људи из америчке администрације могле чути „фантастичне реченице у славу односа са Србијом”.

- Као да смо на крову света са Србијом вечерас овде у Њујорку, наша реклама на Тајмс скверу, Марина Абрамовић, светски број један у креативној индустрији, на нашем пријему наш почасни гост на прослави 140 година, једна од водећих личности америчке дипломатије у славу односа са Србијом изговора фантастичне реченице - рекао је Ђурић након пријема и нагласио да све то говори да напоран рад и труд који се годинама улаже да се ствари у Србији промене почињу да се рефлектују и на нашу позицију у САД.

Саветник амбасадора САД у УН Елизабет Милард, подсећајући на знамените Србе попут Николе Тесле, Дејвида Вујића, поручила је на скупу да се увек када Срби и Американци заједно раде, креирају, стварају и играју дешавају велике ствари.

- Годишњицу дипломатских односа посвећујемо заједничкој историји и светлој будућности - казала је Милард на пријему и нагласила да је Србија кључни партнер САД посвећен очувању сигурног и стабилног Западног Балкана и партнер који јача на светској сцени.

- А оно што је још важније Србија је пријатељ САД и за наредних 140 година - рекла је она.

Ђурић је рекао да је поносан што је на пријему, организованом у част Марине Абрамовић, видео толико успешних младих и креативних људи из српске заједнице, молекуларних научника, ИТ инжењера, доктора наука са Колумбије, професора Харварда.

- То су људи у којима тражимо ослонац за нашу будућност и развој - рекао је Ђурић и додао да је поносан лично на инцијативу Отворени Балкан, не само зато што руши зидове већ што гради и нове мостове пријатељства, не само у САД већ и на многим другим местима, а како је додао и Абрамовићева је говорила о рушењу зидова.

Ђурић је додао да је у лепом и тешком времену у прилици да говори о суштинској промени парадигме политике и друштва у Србији и стварању друштва оријентисаног ка напретку, раду и просперитету.

- Претходна два дана разговарао сам лично са пет чланова Конгреса из републиканских и демократских редова, који имају озбиљну политичку тежину - рекао је Ђурић и нагласио да се прошле недеље састао са још четири конгресмена, што је значајно пред сутрашње саслушање у Конгресу о ситуацији на Западном Балкану.

- Ту ће бити различитих тонова, али ће их бити мање него иначе, све до момента док још више не буде позитивних тонова - рекао је он и нагласио да не треба да се чуди што се неки због рада и труда Србије секирају и организују протест испред Конзулата.

Никоме ништа не замерамо, ми радимо да Србија буде и следеће године земља са највећим растом која ће привући највише страних инвеститора - рекао је амбасадор.

Ђурић је додао су сви добродошли, баш као што каже билборд на Тајмс скверу - посетите Србију, драги пријатељи, одакле год долазите.

Амбасада је осим пријема поводом великог јубилеја 140 година српско-америчких односа закупила један од највећа два екрана на Тајмс скверу, где је емитован промотивни спот о специјалним везама Србије и САД.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)