"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Шта је предложено и договорено на дијалогу власти и опозиције - избори 3. априла, кампања по новим правилима

С. С. Р.

23. 10. 2021. у 13:00

САСТАНАК о изборним условима који се води између партија власти и опозиције без присуства странаца који је данас одржан у Скупштини Србије, уз присуство председника Александра Вучића, завршен је договором да се размотри предлог споразума и уколико се сви сагласе, он званично и потпише следеће недеље.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Шта је предложено и договорено на дијалогу власти и опозиције  - избори 3. априла, кампања по новим правилима

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Како сазнају "Новости" теме разговора нису били само изборни услови, већ и Косово и Метохија као и Република Српска и притисци које ћемо имати у наредном периоду везани за ова национална питања.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Такође, предложено је да опозиција има сталне представнике у бирачким одборима на изборним местима и да се уведе такозвани “изазов” што подразумева да се може тражити провера резултата са одређених бирачких места, насумичним избором.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

На ранијим рундама преговора је усаглашено да се новац за кампању дели на другачији начин – 30 одсто ће партије добијати пре гласања, а 70 одсто после, а на основу добијених мандата. Сада је тај однос 20 према 80 процената. Такође, број потребних потписа за излазак на изборе мањинских странака је смањен са 10.000 на 5.000 потписа. Договорено је и да "функционерске кампање" нема седам дана пре гласања. То значи да кандидати за председника и посланике не смеју да учествују у свечаностима почетка или завршетка инфраструктурних радова. Договор је и да ванпарламентарне странке добију места у сталном саставу Републичке изборне комисије.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Иначе, у споразуму нема тог предлога, али се помињало да се може десити да се од јавних сервиса тражи да део простора за политички маркетинг уступе и бесплатно.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

СНС ОБЕЛЕЖАВА 13. РОЂЕНДАН: Садња дрвећа код Парка пријатељства на Ушћу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (16)

ПЛАН НЕМАЧКЕ И ФРАНЦУСКЕ НИЈЕ ПОПРАВЉЕН, ТУ СУ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ: Вучић после самита у Тирани потврдио да је Београд добио нову верзију предлога