ТАЧКА НА ДОГОВОР О ИЗБОРИМА: Представници власти и дела опозиције очекују да се данас, у присуству Вучића, постигне коначан споразум

Е. В. Н.

23. 10. 2021. у 08:30

У СКУПШТИНИ Србије, на састанку представника власти и дела опозиције, данас би требало да се постигне коначан договор о томе шта ће од захтева који су се нашли на столу током преговора постати део завршног документа.

ТАЧКА НА ДОГОВОР О ИЗБОРИМА: Представници власти и дела опозиције очекују да се данас, у присуству Вучића, постигне коначан споразум

Фото И. Маринковић

На разговор, који се и досад одвијао без европских посредника, долази председник Александар Вучић, "делегати" већине странака потврдили су долазак, а очекује се ће све додатне мере почети одмах да се примењују.

Домаћин састанка, председник парламента Ивица Дачић, каже, за "Новости", да је циљ да се у присуству Вучића дође до договора о документу којим ће бити задовољна већина странака:

- Власт и део опозиције досад су показали конструктивност, тако да очекујем да ћемо брзо имати коначна решења. Неке мере су већ усвојене и примењују се, неке ћемо утврдити и има времена да се и оне примене. А то што поједине странке очекују нема нигде, па неће бити ни у Србији: да на власт дођу без избора и мимо воље народа.

Лидер Двери Бошко Обрадовић потврђује нам да ће се одазвати позиву на завршни састанак у парламенту, на којем очекује коначан одговор власти:

- Наши кључни захтеви су да добијемо конкретне медија планове у наредних шест месеци од седам највећих кућа чији су представници били на састанку Радне групе, и Надзорни одбор који ће контролисати примену споразума и комплетан предизборни и изборни процес. То су наше црвене линије и ако се оне не нађу у споразуму нећемо ставити свој потпис. Понуђени споразум доноси одређена побољшања изборног процеса, али у техничким и мање битним питањима и зато Двери инсистирају на своја два захтева.

Према његовим речима, коначну реч да ли ће потписати споразум даће Председништво Двери.

Кандидат коалиције НАДА (ДСС-ПОКС) за председника Србије Милош Јовановић, каже, за "Новости", да очекује да на данашњем састанку буде постигнут договор о побољшању изборних услова. Он, међутим, позива да се "спусте тензије у поларизованом друштву и да се одрже избори у колико-толико нормалној атмосфери":

- Ниједна претходна власт никада није контролисала медије као што је то случај данас.

НОВА РАСПОДЕЛА НОВЦА

У ДОСАДАШЊИМ рундама преговора договорена је другачија расподела новца за кампању. Партијама мањина ће за учешће на изборима бити потребно 5.000, уместо 10.000 потписа. Предвиђено је и да кандидати за шефа државе и посланике не учествују у отварању инфраструктурних објеката или почетку радова седам дана пред изборе. Цензус остаје три одсто.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (11)

УСЛЕДИЋЕ ОДМАЗДА, КИЈЕВ ЋЕ ИЗГОРЕТИ: Нема преговора