АКО НЕ ОФОРМЕ ЗСО, НАПУСТИЋЕМО ИНСТИТУЦИЈЕ: Српска листа, у договору са председником Вучићем, данас на изборима

Д. ЗЕЧЕВИЋ

17. 10. 2021. у 07:13

СТАВ Српске листе, после дивљачких напада косовске полиције на припаднике српског народа, био је да не изађемо данас на биралишта.

АКО НЕ ОФОРМЕ ЗСО, НАПУСТИЋЕМО ИНСТИТУЦИЈЕ: Српска листа, у договору са председником Вучићем, данас на изборима

Са конференције за новинаре Српске листе, Фото Новости

Ипак, после консултација са председником Србије Александром Вучићем, послушали смо његов савет да упркос свему изађемо на изборе.

Председник Српске листе Горан Ракић јуче је на конференцији за новинаре истакао и да је безбедносна ситуација на северу Косова и Метохије после упада специјалаца РОСУ, веома забрињавајућа. Због тога је најуже руководство и разматрало да одустане од избора.

- Разговор са нашим председником Вучићем био је тежак и нимало пријатан, у сваком смислу те речи. Он има своје ставове и принципе којих се држи. Отворено смо сагледали све аспекте о изласку на ове изборе и донели заједничку одлуку да изађемо на биралишта како бисмо се борили за интерес српског народа, али и да бисмо показали да нисмо ми ти који не поштују Бриселски споразум - појаснио је Ракић.

Представници СЛ апелују на Србе да изађу на биралишта, Фото П. Милошевић

Он је истакао и да су српском народу на КиМ више него икада потребни слога и јединство и позвао Србе да изађу што масовније на биралишта како би показали заједништво. Будући да је јуче био дан предизборне тишине, није упутио поруку грађанима за кога да гласају, али је додао да они ионако знају најбоље коме треба да поклоне поверење.

- Поручујем свима, и Приштини и међународној заједници, да ће, уколико у новембру не започну разговори о формирању Заједнице српских општина, Српска листа на северу Космета напустити све приштинске институције. И то не само ако не започну разговори о формирању ЗСО, већ уколико се она не буде формирала до краја године, онако како је предвиђено Бриселским споразумом - подвукао је Ракић.

Председник СЛ је нагласио и да последњи упади РОСУ нису уплашили Србе са севера КиМ:

- Нису нас уплашили, још одлучнији смо да останемо овде. Уколико опет упадну, по кратком поступку ћемо размотрити наш однос према Приштини - подвукао је Ракић.

На данашњим локалним изборима на КиМ биће отворена 883 бирачка центра са укупно 2.477 бирачких места. Иначе, Централна изборна комисија верификовала је укупно 89 политичких субјеката, међу којима су 32 политичке странке и коалиције, 33 грађанске иницијативе и 23 независна кандидата. ЦИК је саопштио да право гласа на изборима има 1.885.448 бирача.

Срећко на лечењу у Београду

Пожелевши брзи опоравак Срећку Софронијевићу, који је тешко рањен у Косовској Митровици, када су га у леђа упуцали припадници РОСУ, председник Ракић је истакао да ће он бити пребачен у Београд на даље лечење.

Фото П. Милошевић

- Срећко, одбранићемо и твој опстанак, као и сваког Србина и Српкиње на овим просторима - поручио је Ракић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)