ДАЧИЋ: Већина несврстаних признаје интегритет Србије

Танјуг

11. 10. 2021. у 20:38

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је вечерас да је организовање Самита несврстаних у Београду изванредна слика коју Србија шаље у свет и нагласио да већина земаља Покрета признаје територијални интегритет наше земље.

ДАЧИЋ: Већина несврстаних признаје интегритет Србије

Фото: Н. Скендерија

Он је уочи свечане вечере која се у Дому народне скупштине приређује за учеснике самита рекао да је ово велики скуп, можда највећи у овом тренутку у свету који се одржава уживо.

- Бројни шефови држава, премијери влада, министри спољних послова су ту... Овде је настао Покрет несврстаних 1961. године и за нас је тај покрет од великог значаја, јер велика већина чланица подржава територијални интегритет Србије, нароцито по питању КиМ. Ми смо код чланица Покрета увек имали разумевање за наше проблеме, наше ставове. У великом интересу је да вратимо сећање и важност сарадње са земљама несврстаних - рекао је Дачић за ТВ Танјуг.

Он је рекао да Уједињене нације имају 192 чланице, а да Покрет несврстаних, ккао је истакао, броји 120 чланица, и да од њих само Палестина није чланица УН.

- Од 120 чланица, 74 не признаје једнострану проглашену независност Косова и Метохије. Покрет и даље има веома важну улогу, овде је присутан је и председник Скупштине Уједињених нација (Абдул Шахид). Без обзира на то што имамо европски пут, не смета нам. Те земље су наши пријатељи, а заинтересоване су и за економску сарадњу -  додао је Дачић.

Он је рекао да Србија тренутно није чланица несврстаних, али се поноси организацијом скупа Покрета којим тренутно председава Азербејџан.

- Да ли је била добра одлука да не будемо више чланица несврстаних? Мислим да смо прошли период дечјих болести после деведесетих и двехиљадите године, када су многе добре ствари из наше прошлости избрисане", додао је и оценио да је Србија запоставила Покрет у претходном периоду.

- Било нас је срамота, стидели смо се Покрета несврстаних, затворили смо амбасаде у многим земљама, иако су то били наши традиционални пријатељи. Зато су многе земље и признале КиМ, јер није имао ко да их упозори - оценио је.

Председник скупштине Србије рекао је да је у интересу Србије да гаји пријатељске и добре односе са тим земљама.

- То се показало приликом међународних гласања у међународним организацијама. Овде су земље које су повукле признања Косова и Метохије, то су скоро све земље Покрета несврстаних - нагласио је Дачић.

Он је рекао и да су током данашњег скупа српски званичници имали низ важних билатералних састанака.

- Председник Вучић, премијерка Брнабић, министар Селаковић и ја, као и други министри - имали смо велики број билатералних састанака - навео је Дачић.

Дачић је рекао да је велико признање за Србију што је Покрет несврстаних прихватио да Београд буде оргнизатор и што су страни званичници дошли у великом броју.

- Биће то подстрек за нашу даљу сарадњу - закључио је Дачић.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

БОНУС ВИДЕО:

PUŠTEN FILM IZ 1961. GODINE: Otvaranje Skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)