ВУЧИЋ: Желимо добре и пријатељске односе да Босњацима али не замерајте што волимо Републику Српску

Танјуг

17. 09. 2021. у 21:08

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је договор са Бошњацима од историјског значаја, и да је суштина у лековитомм дијалогу са Сарајевом, као и да са Хрватском треба да развијамо рационалне односе засноване на заједничким интересима.

ВУЧИЋ: Желимо добре и пријатељске односе да Босњацима али не замерајте што волимо Републику Српску

Foto: Printskrin

На питање на коју карту игра Бакир Изетбеговић и шта значе његове најновије изјаве да Србија и њен председник Александар Вучић не треба да шаљу вакцине или жито у Босну и Херцеговину, нити да говоре лепе речи, већ да очекује да престане са прогоном браниоца, Вучић је за тв Пинк из Истанбула рекао да би Изетбеговић да је имало фер рекао да су вакцине послате јер су потребне људима, а да за жито важи комерцијални однос, али од тога живе и деца и стари.

Вучић је оценио да Изетбеговић није у праву, и да је и о односимам поводом ратних злочина и о хапшењима говорио због политичких поена.

Он је апеловао на наше правосудне органе да ступе у контакт са босанскохрцеговачким и да ово не радимо једни другима, већ да видимо које случајеве можемо да преузмемо.

Вучић је оценио и да су пусти снови и да никада не реагује када се помиње специјални статус Санџака и упитао да ли су сигурни да то желе.

Сматра да су Бошњаци у Санџаку, којих је у већини у три општине, данас задовољнији односом државе према њима.

Указује и да Србија не жели да мења границе, али хоће да сарађује и са Срајевом и са Републиком Српском као делом БиХ.

- Желимо добре и пријатељске односе да Босњацима али не замерајте што волимо РС, као и што ми не замерамо што волите Тутин, Пазар.... Ја хоћу аутопут до Сарајева да би Боснаци стигнли и до Београда и до Сарајева, да буду једналко близу. То је политика будућности - поручио је Вучић.

Они који живе у Србији постоваће Србију, а нека воле Сарајево као и у Бањалуци Београд.

Напомиње и да имамо тешко наслеђе у историји са Сарајевом, али је суштина у дијалогу.

- Морамо разумети бол бошњака, али они Срба, и претходних и последњих ратова, да се боље разумемо - истакао је.

Такође, са Хрватском морамо имати боље одоносе у будућности, не засноване на љубави, већ рационалне и засноване на заједничким интересима.

Каже и да се заборавља сарадња са Северном Македонијом и другим земљама у ширем региону, наводећи колико расте трговинска размена са Мађарском, Бугарском, Турском...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)