АУТОРСКИ ТЕКСТ ГОРАНА ВЕСИЋА: Вучић има разлог за осмех после посете Меркелове

Горан Весић

17. 09. 2021. у 08:00

ДАНИМА се по београдској политичкој чаршији спекулисало шта ће Ангела Меркел рећи Александру Вучићу, зашто је најмоћнија жена света изабрала да посети баш Београд на крају своје шеснаестогодишње владавине и каква је политичка симболика сусрета канцеларке Немачке и председника Србије.

АУТОРСКИ ТЕКСТ ГОРАНА ВЕСИЋА: Вучић има разлог за осмех после посете Меркелове

Фото П. Митић

Било је силних параполитичких пророка и врачара који су авансно ликовали, прижељкујући да ће моћна лидерка Немачке и ЕУ одржати буквицу председнику Србије, као што је то учинила пре десет година Борису Тадићу, који ама баш ништа није разумео ни о међународним односима, ни о утицају Немачке на глобалне геополитичке односе у свету, Европи и нарочито на Западном Балкану.

Ништа нису схватали ни онда, ништа нису научили ни данас, иако умишљају да су свезнајућа елита, па су чак отишли и корак напред. Вређајући и омаловажавајући Меркелову, извршили су ритуални колективни чин политичког самоубиства. Видело се оно што већина грађана Србије одавно зна - да нико од озбиљних међународних играча, који кроје судбину света, дакле и нашу, не може ни у шали да рачуна на такве политичке аматере. Било је трагикомично гледати самозваног лидера српске опозиције, градоначелника Београда из Тадићевог времена, како протерује Меркелеву из Србије онако како је "избацивао" недавно кинеске вакцине или вређао амбасадора САД у Београду. Још жалосније је било слушати "генерала мртве војске", великог опозиционог лидера, како умишља да он може да бира Немачкој нову власт?! Онако како мисли да власт у Србији не бирају грађанке и грађани Црне Траве, Ужица или Београда већ странци од којих жели да га доведу у фотељу.

Меркелова је недвосмислено потврдила, без икаквих ограда, да Вучића сматра неприкосновеним лидером не само Србије, већ и читавог региона, иако је реч о политичарки која се никада не труди да се допадне својим домаћинима, а понајмање да им без основа ласка. Напротив, увек сасипа својим саговорницима истину у лице и управо због те њене особине и истине коју смо чули у Београду, њена посета и сусрет са Вучићем су историјски за Србију. Она у Вучућу види политичара којем верује, у чију реч и политику може да се поузда, а та њена оцена је утолико важнија, јер је истакла да је приоритет Немачке да Западни Балкан постане део ЕУ и да ће такву политику следити и наредни немачки канцелар.

Немачка и Србија имају различите погледе о Косову, али Меркелова није инсистирала на том ставу нити било каквом решењу које би понизило Србију, што је став Вучића који је он истакао пред својом гошћом, инсистирајући на разумном компромису који ће обезбедити трајни мир на нашим просторима. Став Меркелове да треба дати предност економији пре компромиса у вези са КиМ јавно изречен у Београду тријумф је Вучићеве политике који се за такав пут годинама залаже у међународној заједници. То што је она рекла у Београду, а што данас можемо да чујемо у Паризу и Вашингтону, пре десет година било је незамисливо у међународној заједници. Зато Вучић има разлога за осмех јер је упорним и стрпљивим радом и грађењем личних односа успео да за Србију обезбеди незамисливо.

Одабравши Србију за опроштајну посету са Западним Балканом, Меркелова је показала да је наша земља кључни партнер Немачке у региону и високо на листи њених спољнополитичких приоритета. Вучић је лидер који је то разумео. Али, за успостављање изузетних политичких и економских односа између Београда и Берлина, чији је развој подстицала и сама Меркелова, како кроз Берлински процес, тако и кроз директну подршку немачким инвеститорима за улагања у Србију, био је неопходан политичар калибра Вучића који је умео да предвиди ток догађаја у свету, разуме моћ и утицај Меркелове и задобије њено поверење.

Вучић је знао да може да га стекне искључиво као политичар који држи реч и истовремено штити државне и националне интересе Србије. Меркелова такву политику и таквог лидера поштује. На тим принципима је 16 година успешно водила Немачку, поставши канцеларка која је обележила светску политику. Поверење и поштовање су две кључне речи које дефинишу будуће односе Србије и Немачке, тим пре када их истакне Меркелова. Срећа је за Србију да је води Вучић, човек и политичар са истим принципима и системом вредности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)