ПАТРИОТЕ НА ЈЕДНОЈ ЛИСТИ? Уједињење националног блока све је извесније

М. СТАНОЈКОВИЋ

16. 08. 2021. у 10:39

ФОРМИРАЊЕ коалиције Српског покрета Двери са Заветницима и излазак патриотских странака под истим барјаком на изборе прихватљива је опција за ове две политичке организације.

ПАТРИОТЕ НА ЈЕДНОЈ ЛИСТИ? Уједињење националног блока све је извесније

Бошко Обрадовић, Милица Ђурђевић Стаменковски и Милош Јовановић

Ипак, Двери и даље не искључују могућност да цела опозиција наступи у једној колони.

Најава лидера Двери Бошка Обрадовића да се залаже за уједињење партија које би, по његовој процени, удружене могле да извојују изнад 20 одсто гласова делује реално и предводници Заветника Милици Ђурђевић Стаменковски, која истиче да би то дало охрабрење гласачима који подржавају њихову идеологију, а ранијих година нису излазили на изборе.

Одбрана националних интереса била би тачка око које би се патриотске странке окупиле и изашле са заједничким програмом, тврди лидер Двери. Како за "Новости" објашњава, тренутно расцепкане патриотске опозицоне партије су велики потенцијал, за које гласају сви родољуби који неће дати свој глас СНС и СПС. Главни одбор Двери до сада није расправљао о изласку на следеће изборе, па самим тим ни о могућим коалицијама. Ипак, патриотска или комплетна опозиција на једној листи за њега су и даље реалне опције.

- Отворени смо за разговор о заједничком председничком кандидату и јединственој изборној листи опозиције на свим нивоима. Као и за алтернативу томе у виду изборне листе уједињених патриота којима је стало до очувања Косова и Метохије у саставу Србије, одбране Републике Српске и стварања српског мини-шенгена са Црном Гором и Републиком Српском, а не са Албанијом - наводи Обрадовић.

Како, за "Новости", истиче Милица Ђурђевић Стаменковски, она се увек залагала за уједињење патриотског блока, али нису желели да то раде по сваку цену. Додаје да званичног предлога од представника Двери још није било, али да неће спутавати такав пут:

- С обзиром на то са каквим се изазовима сусрећу Србија и РС, да влада криза парламентаризма и једноумља, уједињење би охрабрило гласаче. Србија заслужује једну озбиљну политичку снагу и мислим да имао велике шансе на изборима и да би резултат свакако био двоцифрен - сматра председница Заветника.

Обрадовић на истој патриотској листи, ако до ње дође, види Двери, Народну странку, ДјБ, ДСС, ПОКС, Заветнике, Државотворни покрет Србије, Отаџбину и многе друге покрете:

- Ако останемо подељени изнова ћемо бацати велики број опозиционих патриотских гласова испод цензуса, што одговара и бившој и садашњој власти. Мислим да патриоте коначно треба да се уједине и одлучују у Србији. Ако формирамо листу "Уједињене патриоте", бићемо друга снага на политичкој сцени и фактор без ког неће моћи да се формира власт, а наш заједнички кандидат ће ући у други круг председничких избора. Исто важи и за евентуалну једну изборну листу комплетне опозиције која би засигурно победила на изборима у Београду.

Са Бошком Обрадовићем, како додаје Стаменковски, дели сличне ставове, о чему, како истиче, сведочи и недавни састанак опозиције са руководством Србије и РС, а на чијем дневном реду је била судбина РС и Косова. Ипак, замера му његову ранију сарадњу са Савезом за Србију:

- Оно што нас спаја јесте то што смо две политичке организације које нисмо учествовале у власти. Свакако нећемо спутавати уједињење ако се у том правцу буде ишло.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић објашњава за "Новости" да је прича о коалицији реална, али да претендовање на место друге политичке снаге, ипак, није:

- Двери и Заветници имају много тога идеолошког заједничког и не би био проблем да заједнички изађу на изборе. Повезивање тих партија је позитивна ствар јер имамо превише оних који шаљу исте проуке. Да ли ће уједињење бити довољно да уђу у парламент, тек ћемо видети. Друго место није реална опција, већ је то више маркетиншки потез, јер СПС држи друго место и има стабилан резервоар гласова.

БОЈКОТ ПРОШЛОСТ

НАЈАВЕ за груписање свакако су показатељ да је одлука о изласку на изборе и прекида бојкота већ донета.

- Сама прича са коалицијом је јасан показатељ да ће се на изборе изаћи, јер се не прави коалиција тек тако, већ да би се иступило на изборима - објашњава Станковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)