УДАРАЦ ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ ПРАВО ИЗ МОСКВЕ: Русија о питању Косова - Сложићемо се само са одлуком која ће одговарати Србима

Новости онлајн

05. 08. 2021. у 16:53

РУКОВОДСТВО непризнатог Косова наставља да саботира договоре о формирању српских општина, изјавио је заменик директора Одељења за информације и штампу МИП Русије Александар Бикантов. Како каже, Русија очекује од западних земаља објективну оцену тог питања.

УДАРАЦ ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ ПРАВО ИЗ МОСКВЕ: Русија о питању Косова - Сложићемо се само са одлуком која ће одговарати Србима

Фото: АП Пхото/Павел Головкин

- Очекујемо од западних учесника процеса објективан и захтеван приступ процени примене усаглашених мера од стране косовско-албанског руководства које је врло селективно у погледу сопствених обавеза, које су годинама само на папиру, као што је случај са договорима да се, на пример, формира заједница српских општина на Косову - рекао је он.

Како је рекао, „Приштина саботира тај процес од 2013. године без јасне реакције на своје понашање од стране Брисела“.

Дипломата је подсетио да су 4. септембра 2020. године у Вашингтону забележене бројне обавезе руководства Србије и Косова, међу којима је мораторијум на промовисање кандидатуре од стране Приштине у међународним организацијама, као и обуставу рада Београда са светским престоницама на повлачењу њиховог признања такозване „независности Косова“.

- Српске власти испуњавају свој део договора, ако се то тако може назвати - додао је Бикантов.

Коментаришући медијске наводе да 10 азијских и афричких земаља тренутно разматра могућност повлачења признања такозване независности Косова, руски дипломата је рекао:

- Ако се неки чланови међународне заједнице спремају да преиспитају своју ранију исхитрену одлуку о признању правног субјективитета Косова, онда је реч о сувереном избору који произилази из трезвене анализе ситуације, укључујући и понашање Приштине - сматра он.

Бикантов је истакао да се званична Москва залаже за то да Београд и Приштина постигну одрживу и обострано прихватљиву одлуку на основу Резулуције Савета безбедности УН 1244.

- Она мора да буде у складу са међународним правом и да добије одобрење СБ УН, будући да је реч о осигуравању међународног мира и безбедности. Сложићемо се само са оном одлуком која ће одговарати самим Србима. Намеравамо да се придржавамо тог става и у будућности - закључио је Бикантов.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)