НЕ СМИРУЈУ СЕ ТЕНЗИЈЕ НА КИМ: Опасна кампања албанских политичара који неосновано оптужују Србе за тровање водом у Дечанима

Д. Зечевић

15. 07. 2021. у 15:13

КАДА је од почетка ове недеље јавност упозната са афером око тровања водом у Дечанима, (где су због наводно неисправне воде за пиће преминуле две особе преминуле, док је близу 2000 људи затражило лекрску помоћ), очито је било само питање времена када ће и за неисправну воду за пиће окривити Србе, иако у овој варошици Срба више нема.

НЕ СМИРУЈУ СЕ ТЕНЗИЈЕ НА КИМ: Опасна кампања албанских политичара који неосновано оптужују Србе за тровање водом у Дечанима

Фото: Д. Зечевић

Наиме, упркос првобитно пласираним информацијама да је узрок масовног тровања грађана у Дечанима неисправна вода за пиће, пар дана касније те наводе демантовали су највиши косовски званичници, док се од среде увече “провлаче” вести да су за “неисправну воду за пиће криви Срби”.

Иако је питање како је то могуће када их у Дечанима нема од 1999. године, осим две жене које ту повремено бораве и монаха у манастиру, “одговор” је дала посланица Алијансе за будућност Косова Тиме Кардијај која је изјавила како је један од становника (наравно без имена и презимена) у Дечанима “видео двојицу сумњивих Срба” пре афере о наводном тровању водом у том граду. Да је по среди веома опасна и неодговорна кампања дезинформација у делу албанске јавности, којом се Срби, без иједног јединог доказа покушавају да прогласе одговорним за тровање воде у Дечанима, упозоравају из Канцеларије за Косово и Меотхију из које опомињу да се овакве лажне тврдње од среде увече пласирају у појединим албанским медијима, а да су потом праћене и изјавама албанских политичара.

- Те изјаве нису, нити могу бити утемељене ни на једном једином доказу и реч је о апсолутним дезинформацијама и кампањи лажних вести. То међутим не умањује њихов опасни карактер, јер је слична кампања пласирања лажних вести послужила као изговор и повод за спиралу насиља, која је кулминирала у мартовском погрому 2004. године - упозоравају из Канцеларије за Косово и Метохију и додају да овакво ново пласирање лажних вести може имати далекосежне последице по, ионако крхку, безбедносну ситуацију на простору Kосова и Метохије. До њих, наводе из Канцеларије за КиМ, долази у тренутку повећаног броја инцидената према Србима у покрајини, а сада им се на овај начин додатно црта мета на челу, али и изнова угрожава безбедност манастира Високи Дечани.

НЕИСТИНЕ

Канцеларија за КиМ наводи да ће упутити писмо свим међународним мисијама које делују на KиМ, са јасним захтевом да се прекине са неодговорном кампањом лажних вести и додатно заштите Срби у покрајини. - Подсећамо да је вест о тровању у Дечанима прво била праћена међусобним оптужбама и препуцавањима албанских странака за одговорност за овај проблем, а сада су као мета означени Срби. Зато апелујемо да се проблем који је наступио не користи за политизацију и стигматизацију Срба-истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ и додаје да је слична лажна оптужба пласирана и 2019. године, када су из Приштине тврдили да су гласачки листићи из централне Србије затровани, што се показало као потпуна неистина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)