СРЕБРЕНИЦА НИЈЕ ИСТО ШТО И АУШВИЦ: Шведски професор бруталан - Није се гледао проценат убијених, обезвређују се јеврејске жртве

Novosti online

11. 07. 2021. у 20:32

ПРОФЕСОР Универзитета у Шведској Шел Магнусон оценио је да је оно што се догађало током сукоба у БиХ 90-их година ужасно. Али, он је указао да бошњачком народу није претило уништење.

СРЕБРЕНИЦА НИЈЕ ИСТО ШТО И АУШВИЦ: Шведски професор бруталан - Није се гледао проценат убијених, обезвређују се јеврејске жртве

Фото: Глас Српске

Магнусон је у ауторском тексту за Политику истакао да ћемо, ако напустимо формулације и смисао Конвенције о геноциду, неизбежно доћи у ситуацију да се убиство европских Јевреја релативизује, што је супротно моралу и интелектуалном поштењу.

- У свој својој трагедији Сребреница није исто што и Аушвиц - нагласио је Магнусон поводом пресуде Ратку Младићу, кога је Међународни механизам за кривичне судове осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници.

Магнусон је указао да су занимљиви разлози којима је суд одбацио тврдњу тужиоца да се геноцид, осим у Сребреници, догодио у шест општина БиХ почетком рата. Он истиче да се и тужиоци и судије позивају на удео муслиманског становништва у тим општинама, а не на проценат убијених муслимана, што би, напомиње, било релевантно према Конвенцији о геноциду.

Фото: Printskrin

 

Хашки трибунал допринео обезвређивању холокауста и других геноцида

Магнусон наводи да је током рата у БиХ живот изгубило 3,4 одсто муслимана и додаје да се то може поредити са бројем жртава у БиХ у Другом светском рату - Хрвати шест одсто, муслимани девет одсто, Срби 17 одсто и Јевреји 77 одсто. Магнусон истиче да ти подаци показују да је Хашки трибунал допринео обезвређивању холокауста и других геноцида (јерменски 1915, руандски 1994), пошто је у тим случајевима реч о укупној стопи смртности од 50-60 посто или више.

- У неким европским земљама је убијено 90 одсто Јевреја, а оно што се догодило у Босни од 1992. до 1995. године није ни приближно томе и према томе не представља исти феномен - нагласла је Магнусон.

Он указује да пре суђења у Хагу ни научници ни правници нису могли замислити да ће појединачни масакри бити дефинисани као геноцид, али да је ту идеју формулисао Махмуд Шериф Басиони, амерички професор права, који је сачинио студију о насиљу у Босни, а која је била основа за рад Трибунала. Басиони је пред америчким Конгресом рекао да, према Конвенцији о геноциду, у Босни није почињен геноцид, али да би се ситуација могла променити ако се заузме "прогресиван" став који дозвољава "локални геноцид”.

Фото АП

Магнусон указује да се геноцид генерално доживљава као најгори злочин и да се у тим случајевима фокусирамо на почињено насиље и патњу жртава, али истиче да не одређује природа дела то да ли је почињен геноцид, већ његова сврха.

- Оно што је специфично за геноцид је да је злочин усмерен на колектив, а не на појединце. Фокус није на патњи људи, већ на уништавању етничке или верске групе - нагласио је он и навео да се то догодило Јеврејима у Европи 1941-1945, али се није догодило на Балкану 1991-1999. године.

(Политика)

Слависта, добитник Златне медаље Републике Србије

ПРОФЕСОР Шел Магнусон, Швеђанин, слависта и социолог, је први пут дошао у Београд пре пола века да би изучавао наш језик, културу и књижевност.

Активно се бавио истраживањима Балкана, изврстан је познавалац нашег језика – говори га без грешке. Превео је на шведски неколико српских писаца и песника, а „у обрнутом смеру” текстове о Иви Андрићу и, најновије, стихове савремених шведских аутора за 12. Фестивал поезије „Тргни се! – Трећи трг”.

Деведесетих година је праћење друштвених, политичких и културних процеса на Балкану усмерио ка етничким конфликтима, масовном насиљу, идентитету, етницитету, национализму.

– Био сам сарадник Центра за миграцију и етничке односе при Универзитету Стокхолм од 1994. до 1997, а затим прешао у Центар за етничке односе, где сам био укључен у пројекат о холокаусту и геноциду. Логично, усмерио сам пажњу на оно што се догађа у бившој Југославији. Аутор је књиге „Геноцид као метафора. Слика о рату у Босни и Херцеговини“.

Добитник је државног одликовања, Златне медаље Републике Србије за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у јачању сарадње Србије и Шведске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)