АМЕРИЧКИ МОДЕЛ ЗА ГАЗИВОДЕ: Основа - уговор САД и Канаде, сву воду преузима једна компанија

Ј. Субин - Е. Б. Талијан

25. 06. 2021. у 12:15

АМЕРИЧКА влада предложила је да се ресурсима на језеру Газиводе управља по моделу реке Колумбија, који је развијен у оквиру уговора између САД и Канаде.

АМЕРИЧКИ МОДЕЛ ЗА ГАЗИВОДЕ: Основа - уговор САД и Канаде, сву воду преузима једна компанија

Језеро Газиводе

Наша страна преузела је документ и о њему ће се изјаснити после детаљне стручне анализе.

Извештај под називом "Могућности водених ресурса на језеру Газиводе" за потребе Секретаријата за енергетику САД урадила је Пацифичка северозападна национална лабораторија. Студија се не бави питањем власништва над имовином читавог хидро-система, за који наводе да се састоји од вештачког језера Газиводе, бране Придворице и канала Ибар - Лепенац. Њихова процена усмерена је, како истичу, на сигурност снабдевања региона водом и струјом.

У тексту се предлаже формирање комисије за реку Ибар која би олакшала дискусију међу странама о могућностима за управљање воденим ресурсима. Фокус је, како наглашавају, само на техничким користима које би овакво тело омогућило. Аутори истичу да су разматрали девет европских споразума о прекограничним рекама да би предложили потенцијалну структуру такве комисије и ниједан не покрива регионалне изазове Ибра.

А шта у пракси значи предложени "колумбијски модел"? Уговор о реци Колумбији, ратификован је 1964. године, после две деценије преговора, између Америке и Канаде. Северна Америка тако је уредила области водоснабдевања, енергетских агенција и контроле приликом поплава.

Како за "Новости" објашњавају стручњаци за енергетику, овај уговор је довео до изградње три бране за складиштење у Британској Колумбији. Река Колумбија извире у Канади и наставља се у Америци, а то су велики водни капацитети. Идеја је била како оптимално управљати канадском водом, а да високе воде које налете не направе велику штету америчким електранама.

- До решења се дошло после 20 година, тако што су направљена три водна захвата на канадској територији, којима се регулише вода за потребе електрана, које се изграде на реци Колумбији, било у Америци или у Канади. У тај уговор су ушли и договори око енергетике, у смислу власништва. Направљен је пакет ко је у ком проценту власник. Ту су држава, локалне самоуправе, приватни акционари и инвеститори. Уређено је тако да сву воду преузима један ентитет - компанија, и онда она пласира енергију на основу уговора и процената. Колумбијски модел регулише воду, власништво над њом, оптимизацију коришћења воде и енергије. Овде све заинтересоване стране морају да буду задовољне, да би власници имали највећу корист.

- У уговору за реку Колумбија постоји доста обавеза, између осталог да, рецимо, најмање 20 година нећеш ништа да радиш како би угрозио тај споразум, како би се инвеститор наплатио за своја улагања. Тек када те ствари истекну, онда може поново да се прави нови споразум или настави важење старог. После толико година преговарања, и потписивања самог уговора, прве хидроелектране су почеле да се појављују тек 1971. године - објашњава саговорник "Новости", наводећи да сличан модел наша земља има са Румунијом, јер деле енергију, иако Дунав тече све време кроз Србију и цела акумулација и електрана су у нашој земљи.

Стручњаци процењују да ће и у случају Газивода бити неопходан компромис.

- Газиводе су једним делом у централној Србији, а другим на територији КиМ. Због тога споразум мора да буде свеобухватан. Да се тачно зна начин управљања водом, када су велике кише, да не буде поплава. Мора бити дефинисано власништво и управљање над електраном. И све то мора бити орочено на неки дужи период, да би уопште неко хтео да инвестира. То мора бити свеобухватни споразум.

Аутори извештаја из САД, који је иначе проистекао из обавезе по Вашингтонском споразуму, наводе да систем "Газиводе" има сличну улогу као брана на реци Колумбији, у смислу хидроенергије, складиштења за сезонско водоснабдевање и контроле у случају поплава. У документу се истиче да се више од 97 одсто производње електричне енергије на КиМ ослања на ово језеро. То укључује и више од 95 процената производње струје која се добија из термоелектрана на бази угља, а ослања се на воду за хлађење управо из Газивода.

СТРУЧЊАЦИ ДАЈУ ПОСЛЕДЊУ РЕЧ

КАНЦЕЛАРИЈИ за Косово и Метохију у среду је достављен извештај.

- Материјал смо проследили свим релевантним државним институцијама које су ресорно укључене у ову тематику, како би наши стручњаци могли детаљно да се упознају са извештајем и дају своје сугестије. У овој фази веома је важно експертско сагледавање - наводе у Канцеларији за КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)