ПЕТКОВИЋ ОСУДИО РЕТОРИКУ ПРИШТИНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Курти наставља са запаљивим изјавама на рачун Београда

Д.З.

07. 06. 2021. у 18:06

УМЕСТО да уочи наставка дијалога у Бриселу, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти покаже минимум спремности за решавање отворених питања од заједничког интереса, он наставља са запаљивим изјавама и оптужбама на рачун званичног Београда.

ПЕТКОВИЋ ОСУДИО РЕТОРИКУ ПРИШТИНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Курти наставља са запаљивим изјавама на рачун Београда

Фото Танјуг

Ово је између осталог у саопштењу за јавност поручио Петар Петковић директор Канцеларије за КиМ, који је истакао да је за Београд од кључне важности да се реши питање несталих и да се то питање нећео третирати кроз дневно политичку призму, али да на том питању српска страна инсистира приликом сваког разговора у Бриселу.

- Више пута смо недвосмислено истицали да смо спремни да отворимо све архиве и да претражимо све локације за које у Приштини постоји сумња да се на њима налазе посмртни остаци несталих Албанаца. Истовремено, очекујемо и конкретну сарадњу Приштине по том питању. Нажалост, Приштина доследно одбија и сваки помен да отвори архиве ОВК или да нашим стручним тимовима дозволи да претраже локације на Косову и Метохији, за које поседујемо веома јасне индиције да скривају тела Срба несталих током сукоба - истакао је Петковић.

Он је додао да је Београд до сада предузео више значајних корака када је претрага потенцијалних локација у питању. Једна од таквих су и недавна ископавања на локалитету Кижевак. Нажалост, са друге стране упорно изостаје и минимална цивилизацијска спремност да се то исто учини.

-Жао ми је што приштинска страна одбија сваку могућност сарадње по овом питању и питање несталих третира искључиво кроз обрачун са званичним Београдом. Ми се на такав начин нећемо односити ни према једној жртви, без обзира на етничку припадност. Питање несталих није, нити сме бити тема за дневно политичке обрачуне или надгорњавања. Потрага за несталима је наша обавеза према прошлости, али и према будућности, нашој деци, миру, компромису и напретку - наводи се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ, Петра Петковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)