РЕАКЦИЈА СРБИЈЕ БИЋЕ СНАЖНА И ОШТРА: Вучић о Косову- Ако Курти неће о ЗСО, не мора ни да долази у Брисел

Novosti online

02. 06. 2021. у 13:21

НАША реакција биће снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и окриљем ЕУ, најавио је данас председник Србије Александар Вучић, реагујући на изјаву највиших представника Приштине, попут Аљбина Куртија који се, како је рекао у лице ругају говорећи да неће да формирају ЗСО, коју су потписали.

РЕАКЦИЈА СРБИЈЕ БИЋЕ СНАЖНА И ОШТРА: Вучић о Косову- Ако Курти неће о ЗСО, не мора ни да долази у Брисел

Фото: Принтскрин/ buducnostsrbijeav

Вучић је рекао да је представнике РС упознао данас са ситуацијом на КиМ и чињеницом да је изгледа дозвољено било шта рећи портив Србије и српског народа а да то не наизлази на било какву рекацију.

Он је казао да га данас после подне очекују разговори са Метјуом Палмером, помоћником државног секретара САД, као и са Палмером и Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог.

- Тим поводом могу да кажем да ће наша реакција бити веома снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и ЕУ окриљем- објаснио је он.

Казао је да, када некога сатерате у зид, без обзира да се дође до компромисног решења, морате да покажете оштрину и снагу и кажете да то „не иде“.

- Да Курти уцењује како се са њим разговара и како га третирамо, унапред могу да му кажем да ћу га третирати као и сваког представника привремених институција. Може да покуша да уради нешто, али не би му то саветовао- закључио је Вучић.

Ако Аљбин Курти мисли да неће морати да се разговара о Заједници српских општина, већ само о томе да ми кажемо да је "Република Косово" нешто што прихватамо и признајемо, не мора ни да долази у Брисел, а ако неко од мене то очекује, не мора ни да ме зове, поручио је данас председник Србије Алексаднар Вучић.

Вучић је упитан имају ли разговори са предсатвницима ЕУ и САД смисла, имајући у виду Куртијеве уцене да неће формирати ЗСО, те да ли ће, уколико оде у Брисел средином јуна на наставак дијалога, пред њега можда бити стављен ултиматум, рекао да никакав ултиматум не очекује.

Не мислим да ће бити било каквог ултиматума, нити било чега сличног. Када сам био у Блеој кући, па то нисам потписао, а да ни од кога овде нисам имао подршку... Људи не морају да брину за такве ствари- истакао је председни Србије.

Вучић је навео и да је на Београду да разговара и да увек буде отворен за дијалог.

Каже и да би сада имао питање за све који су говорили да нам долази спас са Куртијем, Вјосом Османи...

Поновио је да је на недавном скупу у Љубљани било немогуће слушати њихове аргументе, јер то заправо и нису аргументи, већ само "вика и дрека" и рафал оптужби на рачун Србије - како су Срби силоватељи, како треба да платимо ратну одштету, да одговарамо за геноцид...

- Онда видите да код њих нема жеље да се разговара... Ако Курти мисли да неће да се разговара о ЗСО, него о томе да ми кажемо да је ''Република Косово'' нешто што прихватамо и признајемо - не мора да долази. Ако неко то од мене очекује, не мора ни да ме зове. Да разговарамо о несталима, то можемо- рекао је Вучић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)