НА СВЕТУ ПОСТОЈИ САМО ЧЕТИРИ БОЈЕ ПАСОША: Ево шта свака од њих симболизује

Танјуг

13. 02. 2021. у 15:34

ПАСОШИ се праве у само четири боје - црној, плавој, зеленој и црвеној.

НА СВЕТУ ПОСТОЈИ САМО ЧЕТИРИ БОЈЕ ПАСОША: Ево шта свака од њих симболизује

Фото: Depositphotos

Код неких земаља улогу у избору боје игра и вера, па тако бројне исламске земље користе зелене пасоше због важности те боје у њиховој религији. Верује се да је зелена била омиљена боја Мухамеда, а уз то је и симбол природе и живота. 

Остале нације бирају боју по индивидуалном карактеру и идентитету.

Плава боја симболизује "нови свет" са 15 карипских земаља које су се определиле за ову боју, а преферирају је и земље Јужне Амрике, попут Бразила, Аргентине и Парагваја, што се поклапа са Меркосуром, политичком и привредном организацијом која промовише слободну трговину и слободан протока добара, људи и капитала.

Међутим, Венецуела ипак и даље користи црвени пасош, као успомену на време када је била део "заједнице Анда".

Најпознатији плави пасош у свету је амерички.

Фото: Depositphotos

Европски пасоши су већином црвене боје која упућује на припадност ЕУ, осим код Хрвата, где је у питнају дубока нијанса љубичасте помешане с црвеном нијансом. Земље које теже њеном прикључивању мењале су своје пасоше у црвене. То је био случај са Албанијом, Турском, Северном Македонијом, па и Србијом.Велика Британија је имала црвени пасош, али га од Брегзита мења у плави. Земље са историјом комунизма такође бирају црвену нијансу за своје пасоше.

Фото: Depositphotos

Већина исламских земаља има зелене пасоше јер је то важна боја у муслиманској религији. Египат, Мароко, Саудијска Арабија и Пакистан само су неке од њих. Ислам слави ову боју јер очекују да рај буде препун зеленила. 

Варијације ове боје су, такође, присутне и у државама које су чланице Економске заједнице западних афричких земаља - укључујући Сенегла и Нигер.

Разлог зашто неке земље имају црне пасоше су чисто практични. Тамније боје су практичне јер се пасоши мање прљају, а и визуелно лепо изгледају.

Боцвана, Зимбабве и Нови Зеланд (црна има је националана боја) поседују овакве пасоше.

Фото: Depositphotos

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)