РИБЕ ПЛИВАЈУ НА ПОВРШИНИ, МЕДВЕД ТРАЖИ СЕНКУ: Како животиње најављују промену времена (ФОТО)

Novosti online

04. 02. 2021. у 21:33

НЕКАДА давно људи нису имали метеорологе, паметне телефоне и још паметније апликације које су им говориле "какво је напољу време" и "да ли ће сутра падати киша".

РИБЕ ПЛИВАЈУ НА ПОВРШИНИ, МЕДВЕД ТРАЖИ СЕНКУ: Како животиње најављују промену времена (ФОТО)

Фото: Free Images Pixabay

Временску прогнозу сазнавали су из небеских појава, празника и - понашања животиња. Најпознатније веровање је да зими долази крај уколико медвед, после зимског сна, изађе из пећине и не угледа сенку. Али није медвед једини прогнозер у животињском царству. Метеоролошким стручњацима се сматрају и глисте, мрмоти, мачке, пси, али и свиње, ласте и рибе.

ДАН МРМОТА 2. ФЕБРУАР

Мрмот није стекао светску славу завијајући чоколаду у фолију у једној реклами, већ много раније због народног предања које каже да ове животиње могу да предвиде временску прогнозу, односно дужину зиме. Ове мале крзнене животиње, које изгледају попут мешавине веверице и малог дабра, имају свој дан у Америци и Канади.

Дан мрмота се обележава 2. фебруара јер они наводно могу да предвиде временску прогнозу, односно дужину зиме. У овом периоду се проверава да ли мрмоти још спавају зимским сном што показује да ли ће зима још дуго трајати.

Легенда каже да ако мрмот изађе из јазбине по сунчаном дану, видеће сенку и вратити се назад. То значи да ће се зима наставити и трајати још шест недеља. А уколико је облачан дан и мрмот не види сенку, пролеће ће почети раније те године.

Фото: Free Images Pixabay

 

ПЧЕЛЕ, РИБЕ, ГЛИСТЕ, СЕНИЦЕ...

У стручном приказу "Прогнозирање времена према понашању животиња" пише да су у процесу еволуцијског развитка животиње развиле способност да осете промене времена и да реагују на њих. Захваљујући томе, научиле су да се склањају од неповољног и опасног времена, што је помогло и очувању бројних биолошких врста.

Фото: Free Images Pixabay

- Пчеле, на пример, не излазе из кошница док је напољу температура ваздуха нижа од 10 степени - пише у приказу.

Кишне глисте су одлични прогнозери за кишу, јер су осетљиве на промене времена. Када су лета дуга и без киша, глисте се спуштају у најниже делове тла, који нису толико суви. Уочи кише почињу да се пењу ка површини, иако су закопане и до осам метара дубоко у земљи и излазе на површину, па их зато примећујемо по кишном времену. Исто важи и за пијавице, па отуд и она рима "пијавица дрема - лепо време се спрема, пијавица се диже - невреме стиже".

Фото: Free Images Pixabay

Рибе такође могу да најаве да се спрема олуја, јер пливају близу површине воде, а неретко и искачу. Ово се дешава јер се смањује кисеоник у дубини, када се спусти притисак уочи погоршања времена.

Поједине врсте птица, на пример сеница, осети да се време погоршава и због тога узима знатно веће количине хране него што је уобичајно.

- Вероватно им то налаже нагон, који настаје због слутње да ће се током неповољног времена теже проналазити храна", пише у стручном приказу.

Ласте лете ниско уочи кише, јер су у потрази за храном. Када влага у ваздуху порасте, крила разних буба којима се ласте хране отежају због влаге и вуку их на доле. Тада ласте лете ниско и завлаче се у траву и грмље како би их уловиле.

МЕДВЕД - "КАМЕНКО КАТИЋ У ЖИВОТИЊСКОМ СВЕТУ"

Фото: Free Images Pixabay

У народу се каже да се на Сретење (15. фебруара) срећу зима и лето. Верује се да на овај дан мечка излази из зимског брлога. Ако је сунчано и угледа своју сенку, враћа се назад, јер ће зима потрајати још шест недеља. Ако сенке нема, пролеће је на прагу.

МАЧКА СЕ УМИВА, ПАС СЕ У ПРАШИНИ ВАЉА - КИША НАС ПОЗДРАВЉА

Неоспорно је да су и домаће животиње осетљиве на промену времена, али како пише у стручном приказу и њихово понашање с тим у вези је прилично непоуздано. Ово се тумачи тако због околности у којима живе, јер имају већу могућност заштите од животиња које живе на слободи. Али промене атсмоферског притиска, температуре, влага, ветар и облачност буде њихове нагоне.

Пси се ваљају по песку или прашини како би се ослободили бува и крпеља, чија се активност пред кишу појача.

Мачке најављују олују агресивношћу и чешћим умивањем, јер су тада изложенија нападима буба и паразита.

Фото: Free Images Pixabay

За већину стоке карактеристично је да уочи кише промене ритам исхране, пију мало воде и дању спавају. Овце не желе да изађу на пашу, говеда су немирна, главе окрећу према ветру, свиње су немирне и слабо једу, разбацују храну.

(ББЦ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)