WAKANDA ONE: Гради се измишљена земља из филма Црни пантер, ево и где (ФОТО)

Novosti online

06. 12. 2020. у 00:59

WAKANDA ONE: Гради се измишљена земља из филма Црни пантер, ево и где (ФОТО)

Фото: Depositphotos

ВАКАНДА је измишљена земља која се појављује у америчким стриповима Марвел Комикса, а која је постала планетарно популарна захваљујући филму „Црни пантер“, који има велик број обожаватеља широм света.

Власти у Гани одлучиле су да обожаваоцима дају стварну Ваканду те у граду Кејп Косту изграде истоимено место по узору на филмски пример. Тачније, потписана је одлука с институтом Africa Diaspora Development и још двема локалним фирмама за ултрамодеран град по имену Wakanda One.

Wakanda One градиће се у пет фаза, а када буде довршен, град ће обухватати болницу са хиљаду кревета, факултет, хотел с пет звездица, фармацеутску компанију, паркове и друге зелене површине, шопинг-центар, нове путеве и слично.

Не само да би пројект требало да запосли 3.000 особа у Кејп Косту, промени перцепцију о државама Трећег света, већ и да уједини афричку дијаспору. Поврх свега, Кејп Коаст би требао да постане место за ходочашће људи афричког порекла који желе да науче о својој историји, култури и цивилизацији Црног Континента.

Ово није прва таква иницијатива. Репер Ајкон још је 2018. године најавио градњу стварне Ваканде на обалама Сенегала у парку Мбодиене, који је отприлике стотињак километара удаљен од Дакара.

Земљиште од 2.000 хектара добио је на поклон од сенегалског председника Макија Сала и обећао је да ће да прикупи потребан новац за градњу тог технолошки напреднога града као из „Црног пантера”. Претпоставља се да ће у изградњу бити уложено око 6 милијарди америчких долара.

Камен темељац положен је у септембру.

(Пун куфер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)