ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Научници открили "бумеранг земљотрес" - размере могу бити катастрофалне!

Новости онлине

12. 08. 2020. у 19:32

ПРВИ пут у историји научници су потврдили постојање мистериозних и изузетно снажних "бумеранг земљотреса".

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Научници открили бумеранг земљотрес - размере могу бити катастрофалне!

Фото: Depositphotos

Ово откриће изузетно снажних потреса, осветљава могућност постојања још разорнијих типова земљотреса.

Истраживачи предвођени Стивеном Хиксом, сеизмологом са "Империал колеџа"  у Лондону (Imperial College London), проучавали су податке са 39 сеизмографа смештених у близини Средњеатлантског гребена да би пратили сеизмичке активности, а како би пронашли доказе о хипотетичком, до сада никада потврђеном, "бумеранг земљотресу", пише "Раша тудеј".

Земљотрес магнитуде 7,1 погодио је пукотину у морском дну на 650 миља од обале Либерије у августу 2016. године. Иако је земљотрес био снажан, прошао је као "незамимљив", све док сеизмолошки подаци нису показали да је дошло до велике аномалије.

- Начин на који се овај потрес ширио био је потпуно супротан ономе како смо очекивали да ће земљотрес изгледати пре него што смо кренули у анализу података - рекао је Хикс.

- Овај морски потрес је почео дубоко под земљом, јурећи према Средњеатлантском гребену, пре него што се окренуо назад брзином од 11000 миља на сат, довољно брзо да од Њујорка стигне до Лондона за мање од 20 минута.

- Тако нешто је први пут забележено - рекао је Јошихиро Канеко из "ГНС науке" (GNS Science) на Новог Зеланда.

Остаје мистерија колико су чести овакви "бумеранг земљотреси".

Неки научници сматрају да је земљотрес "Тохоку" који је погодио Јапан 2011. године и који је оставио разорне последице управо могао да има неки од ових ефеката бумеранга.

- Ово се можда дешава чешће него што ми мислимо - рекао је Канеко.

Даље проучавање и разумевање природе "бумеранг" земљотреса могло би значајно да побољша превентиву и предвиђање разорних потреса који се сваке године дешавају широм света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)