УСКОРО БЕЗ ЛЕДА: Арктичком мору прети да остане без леда преко лета

Танјуг

19. 07. 2021. у 15:46

ЛЕД који покрива Барентово и Кара море на Арктику могао би да постане сезонски феномен који се виђа једино у зимским месецима, изјавио је стручњак са географског одељења универзитета Ломоносов у Москви Владимир Иванов и додао да је тај феномен већ почео да се дешава у протеклој деценији.

УСКОРО БЕЗ ЛЕДА: Арктичком мору прети да остане без леда преко лета

Фото: Танјуг АП

Он је за агенцију Тасс рекао да поједина маргинална мора могу да остану без леда у летњем периоду, као и да је тај тренд почео да се јавља још 2007. године када су ова два мора остала у потпуности без леда током летњих периода.

Он је појаснио да у зимском периоду лед са Арктика неће у потпуности нестати.

Према мишљењу стручњака Арктички океан би могао у потпуности да остане без леда у периоду од најмање месец дана до 2080. до 200 године, а све у зависности од интензитета емисије гасова са ефектом стаклене баште.

- Трајање сезоне леда се скраћује због каснијег смрзавања. Уопштено говорећи, у разним арктичким регионима, смрзавање започиње 12 до 15 дана раније сваке деценије, а лед се појављује 5 до 8 дана раније сваке године, међутим бројке се веома разликују у зависности од географског подручја - рекао је Иванов.

Главни фактор је, како Иванов наводи, растућа брзина загревања температуре ваздуха у површинском слоју која је отприлике 2,5 пута већа од просечне планетне вредности.

Други фактор је вертикално мешање, због чега се горњи слојеви воде загревају због топлијих слојева дубоко у океану, објаснио је научник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)