ПРИЈАТЕЉСКО УБЕЂИВАЊЕ ЕУ: Траже да уведемо санкције Белорусији, а желе да се Србија одрекне Русије и Кине

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник „Новости“ из Париза

16. 09. 2020. у 12:00

ПРИЈАТЕЉСКО УБЕЂИВАЊЕ ЕУ: Траже да уведемо санкције Белорусији, а желе да се Србија одрекне Русије и Кине

Новости

У исто време Немачка се снабдева руским гасом, а француски председник Макрон скреће пажњу да без Москве нема јаке Европе

ИЛИ сте с нама, или нисте - поручују нам поново ових дана из Брисела. Бирократе из Берламона нам овога пута, под плаштом усклађивања са заједничком спољном политком, траже да уведемо санкције Белорусији.

А шта је то заједничка спољна политика Европске уније? Тешко је да се може рећи да постоји било каква сличност, на пример, у реакцијама око спољних граница и миграната између Будимпеште и Рима с једне стране, Берлина с друге и Париза с треће. Како ли су само у Варшави гледали на изјаву француског председника Емануела Макрона да се НАТО налази у стању клиничке смрти! Још одјекују апели усамљеног Париза европским партнерима у борби против тероризма у Сахелу.

И врапци на грани знају да у ЕУ постоји 27 спољних политика. И ове разлике нису само техничке, већ често структуралне и суштинске. Неке чланице, тако, подржавају Палестинце, друге су уз Израел, треће су суздржане. Једни би попуштање односа с Москвом, други даље затезање. Неки подржавају команданта Либијске националне армије маршала Халифу Хафтара у грађанском рату у овој земљи, други дају подршку званичној влади у Триполију. Не слажу се око Венецуеле, Косова, енергетских извора...

Није Белорусија овде у првом плану. То је само бочни удар да бисмо се одрекли Русије и Кине. У исто време када се Немачка снабдева руским гасом, а француски председник Макрон скреће пажњу да без Москве нема јаке Европе.

Све то, у околностима када амерички председник Доналд Трамп целу ЕУ назива непријатељем, у истом рангу с Кином и Русијом. Они који су с њим у Атлантском савезу морали би, тако, ускоро да пошаљу опомену сами себи, уз претње санкцијама због удруживања с непријатељском силом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

janj

17.09.2020. 12:38

Увести санкције једином страном предсједнику који је дошао у Србију током бомбардовања био би потез који би најбрже водио нестанку српског народа. Са таквим стидом не бих могао дуго живјети.