ФЕЉТОН - ХДЗ УВОДИ МОДЕРНУ ВЕРЗИЈУ ЖУТЕ ТРАКЕ: Србима у личним картама идентификациони број који се завршавао на 3

Пише: Мишел КОЛОН

27. 05. 2023. у 18:00

ЈОШ од 1989. године, Хрватска демократска заједница, Туђманова националистичка партија, тражи ревизију унутрашњих граница Југославије: „Читав хрватски народ треба да буде обухваћен унутар ’природних историјских граница’ Хрватске.“

ФЕЉТОН - ХДЗ УВОДИ МОДЕРНУ ВЕРЗИЈУ ЖУТЕ ТРАКЕ: Србима у личним картама идентификациони број који се завршавао на 3

Фото: Из документације Међународног кривичног суда за бившу Југославију

Туђман одбија и најмању културну аутономију Србима. Много пре но што је избио и најмањи сукоб, наоружао је милицију ХДЗ. Ускоро, та милиција, одевена у црно као и њихови злокобни претходници, лепе жуте објаве на српске куће: „Имате 48 сати да стругнете“.

Срби су искључени из јавних служби, из правосудног апарата, из финансијских институција и из средстава јавног информисања. Отворено је, чак, 95 затвора или логора посебно намењених за интернирање. Српске породице се систематски застрашују рђавим поступањем и произвољним хапшењима. Други су побијени, а да се уопште није трагало за починиоцима. Ескадрони смрти Томислава Мерчепа масовно убијају становнике српских села Марино Село и Пакрачка Пољана, изазивајући огромну панику међу становништвом. Од тог тренутка, хиљаде Срба се исељава, а да западни медији о томе уопште не говоре.

То чишћење није дело неконтролисаних екстремиста. Оно је веома организовано. Доказ: још од почетка, режим мења личне карте. Сви Срби добијају идентификациони број који се завршава на 3. То омогућава, кад куцне час, да се лако открију непожељни. Модерна верзија жуте звезде коју су нацисти наметнули Јеврејима.

РЕЖИМ такође уводи „уверење о држављанству“ којим се потврђује да је неко „прави Хрват“. Последице тога су драматичне: „Две хиљаде становника, којима су одбили да издају то драгоцено уверење, практично су изгубили сва своја права: нема више речи о томе да се купи или прода стан, нема начина да се отвори рачун у банци или да се деца упишу у школу, нема пензије. А да би се радило, обавезна је специјална дозвола као ’странцу’. Укратко, без уверења, човек је ’недржављанин.’“

То доводи до појаве инквизиторских анкета. Типа: „У којој је републици живео ваш отац 1947. године?“ Бесмислена анкета, како показује Единов случај, који има тридесет година и кога смо срели у Загребу. Рођен је и увек је живео у Хрватској. Али, његови родитељи су пореклом из Босне.

Туђман је дозволио да се свуда по војним касарнама поставе слике Анте Повелића

„Морате отићи да тражите документ у амбасаду Босне.“

„Али, они ме не познају, никад нисам ништа имао с њима!“
„Утолико горе.“

СВЕ указује на то: чим је дошла на власт, Туђманова екипа поставила је себи исти циљ као и њени усташки претходници. Наметнути етнички чисту Хрватску. Уосталом, кад осуђују Туђмана да подражава Павелића, његов одговор је више него двосмислен: „Оптужују Хрватску да наставља политику Независне (фашистичке) државе Хрватске, али треба знати да та Независна држава Хрватска није била само злочин, већ и израз тежње хрватског народа за сопственом државом.“

Нови режим рехабилитује стари, једва то прикривајући... „Нова“ Хрватска усваја исту националну заставу као и фашистички режим. И исту националну химну. И исти грб. И исту новчану јединицу (куна замењује динар). Велики број улица је прекрштен на изазован начин. Тако, Трг жртава фашизма постаје Трг великих Хрвата.

А ко су ти „велики Хрвати“? Ради се, на пример, о броју два фашистичког усташког режима Милету Будаку. Он је одговоран за смрт тридесет хиљада Јевреја, али Туђманов режим даје његово име једној улици и једној школи! Слике самог вође фашистичке диктатуре Анте Павелића налазе се свуда по војним касарнама чије поједине јединице носе имена познатих усташа: Францетића, Бобана, Лубурића.

НЕКАДАШЊИ фашистички руководиоци наименовани су на важне друштвене положаје, у војсци, полицији, дипломатији. Иво Ројница, високи функционер који је потписао, 1941. године, расистички декрет фашистичке државе Хрватске, наименован је за амбасадора у Аргентини.  Исто тако, Винко Николић, идеолог усташке омладине, који је лично учествовао у убиствима Срба и Јевреја, наименован је на високи положај у Парламенту. А нови режим финансира поновно издање једног дела Еугена Кватерника, руководиоца усташких служби безбедности за „одржавање реда“. Његови злочини ишли су тако далеко да га је немачки војни изасланик у Хрватској Глез фон Хорштенау назвао патолошким убицом. Ево га сада, Туђман га је рехабилитовао!

ПРОМЕНА ЈЕЗИКА!

ПРОМЕНА језила је начин да се постави нови зид међу народима. Пре Туђмана и хрватски диктатор Павелић: забранио је употребу речи које, по његовом мишљењу, нису биле хрватског порекла. Један од руководиоца те кампање грмео је: "Казне које се наплаћују за употребу тих речи страног порекла треба да буду тако високе да никада не могу да их плате. Требало би да затворе напунимо интелектуалцима." После чега је министар образовања Миле Будак био задужен да састави нови хрватски језик. Туђман је имао на кога да се угледа.

Чак и злочинци којима је забрањен улазак у Сједињене Државе и у Велику Британију дочекани су раширених руку у Хрватској. На пример, Данијел Црљен, усташки министар пропаганде, аутор Павелићеве похвалне биографије, назване Наш Фирер, слављен је на Загребачкој телевизији.

НОВИ режим одмах шири свој утицај на школу и штампу. Убудуће ће само „чисти Хрвати“ имати право да предају тај језик. Избацују се школски уџбеници српских аутора. И свака књига штампана ћирилицом (азбуком коју користе Срби). И свака књига „надахнута југословенством“. А такође и, као случајно, сваки опис усташких злочина или покрета антифашистичког отпора.

Што се средстава јавног информисања тиче, довођење у ред је коренито. Још од јуна 1992. године, дневни лист „Данас“ принуђен је да прекине са радом. Ускоро је то уследило и са његовим наследником, „Нови данас“. И са потпуним чишћењем у „Новом листу“ из Ријеке, постављањем новог административног савета у „Слободној Далмацији“... Укупно, пет година након Туђмановог доласка на власт, више од хиљаду хрватских новинара изгубило је своје радно место. Сва важна издања су под контролом.

СУМЊИВ је и језик. Док су Срби и Хрвати, иако користе различиту азбуку, увек говорили истим језиком (веома ограничене разлике односе се на изговор), руководиоци из Загреба сада одлучују да направе нови, „чист“, хрватски језик. У листу „Солидер“, професор Бранимир Кристофић, стручњак за средства јавног информисања, објаснио је необичну ситуацију: „Присуствујемо смешно-необичним призорима на радију или на телевизији. Узмите, на пример, реч ’спорт’. У хрватско-српском, увек је било уобичајено да се стране речи изговарају као у језику из којег потичу. Говорило се ’спорт’. Сада, у Хрватској, приморавају новинаре да изговарају ’шпорт’, према немачком, да би се разликовали од Срба!“

У новом режиму само "чисти Хрвати" имали су право да предају матерњи језик

„Навели су нам бројне примере тих силом ’похрваћених’ речи. Више се не каже ’хеликоптер’, већ се користи један гротескан, вештачки створен, израз ’зупци на ветру’ (зракомлат). ’Телеграм’ је постао ’брзо извешће’.“ „Веома је смешно, људи се превијају од смеха“, коментарише универзитетски професор Светлана Слапшак. „Хрватска телевизија већ је објавила један за другим три „речника разлика“. Искључиво за унутрашњу употребу, како би новинари научили „добар хрватски“. Променити језик постаје „патриотски чин“, али, заправо, то је посебан начин да се себи осигура власт.“

СУТРА: ХРВАТСКА ШТИЋЕНИК  БОНА И ВАШИНГТОНА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (1)

ТЕШКО ЈЕ ЗНАТИ ДА ЛИ ЈЕ СВЕСТАН: Супруга проговорила о тужном стању Бруса Вилиса