НЕЋЕ МОЋИ: Вера у бесплатан ручак

Пише Филип Родић

30. 10. 2022. у 09:01

ВЕРОВАТИ у Бога је ретроградно, али веровати у бесплатни ручак са Запада је питање цивилизованости.

НЕЋЕ МОЋИ: Вера у бесплатан ручак

Фото: Приватна архива

Има на нашој јавној сцени човек који броји људе с којима је разговарао и на крају дана, у миру свог дома, у дневнику сабира те разговоре, те исход објављује у својој званичној биографији на порталу своје невладине организације. "Од 2014. члан је Тима Европа са којим је обишао 28 градова у 50 мисија и разговарао са 2.276 младих људи и државних службеника о институционалном оквиру ЕУ, људским правима, прикључивању Србије ЕУ и о програмима ЕУ за младе", пише, веровали или не, у биографији Наима Леа Беширија, извршног директора трочланог бенда који се гордо назива Институтом за европске послове.

Човек који врло директно, отворено и јавно заступа чврсте антирелигијске ставове, показује се да ипак у нешто безрезервно верује. Само за разлику од већине следбеника неке религије који поштују божанско, он веру гаји према нечему што је људских руку дело, својеврсну Вавилонску кулу, Европску унију и НАТО, "западну цивилизацију" (која опет, хтео он то себи да призна или не, почива на хришћанским темељима).

ЊЕГОВА антирелигијска опредељења толико су фанатична да се граниче с глупошћу. У ствари, ту границу су прешла. Његов твит с почетка октобра већ је стекао култни статус, јер је права уметност у тако краткој форми навести толико погрешних ствари. "Религија затупљује. Наука просвећује. Имаш избор да тежиш да будеш Коперникус или онај који оће да га спали", навео је овај просветитељ. Овде се поставља питање, на које би Наим Лео Бешири можда могао да одговори, колико би тек паметни били Исак Њутн, Галилео Галилеј, Грегор Мендел, Јоханес Кеплер, Луј Пастер, или наш Михајло Пупин (Теслу да не помињемо) да нису били затупљени религијом.

Посебну чар овом исказу даје чињеница да онај који се не устручава да друге назива "неписменима", "затуцанима" и "глупима" само на основу другачијег политичко-идеолошког усмерења брка пољског научника Николу Коперника с једном домаћом телевизијом. Или, можда, поред тога што "говори" енглески, а "служи" се и француским, и шпанским, Бешири заправо размишља на латинском језику, па рефлексно пише латинску верзију тог пољског имена (у пољском оригиналу је Mikoaj Kopernik). Важније од имена, а и од тога што Коперника нико није спалио него је умро у седамдесетој години, у миру, пошто му је показан одштампани примерак његовог капиталног дела "О кружењу небеских тела" (да нас Наим разуме, De revolutionibus orbium coelestium), јесте то што је Коперник био не само религиозан него и католички великодостојник. Коперник је, наиме, припадао католичком монашком реду исусовци (код нас познатији као језуити) и био "каноник" (виши ранг у католичкој свештеној хијерархији).

Иако сматра да (хришћанска) религија "заглупљује", Бешири је склон да беспоговорно, готово фанатично верује у све што се сервира из Брисела и Вашингтона, па чак и Монса (седиште Врховног штаба НАТО-а). "Шта ће бити, ако Србија одлучи да буде против ЕУ? Ништа. Исто овако, само горе! Корупција и криминал ће цветати, а пар месеци смо од флаше с бензином шверцоване из Бугарске за пазарити у еврима на првом ћошку. То је њихово природно станиште", мисао је која може да никне само из фанатичне вере у рај на земљи и потпуног занемаривања реалности, коју наши "цивилизатори" држе за најважнији сегмент живота којем се сви имају повиновати, док су они ти који је креирају. О корупцији и криминалу на блиставом Западу да не говоримо. Није ли Бешири видео недавне сцене туча с француских бензинских пумпи? Сипања горива у флаше и канистере? А то је тек почетак. Већ смо видели и како се отимају за тоалет-папир.

То поверење иде толико далеко да је почео да верује и у постојање бесплатног ручка јер, на пример, мисли да нам је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен током посете Србији на дар донела 165 милиона евра из чистог алтруизма, па каже: "Од Русије рат, Србији литијашке подметачине, мењање уџбеника у складу с руским законима и претње завртањем славине. Од ЕУ 165 милиона евра директне буџетске помоћи за угрожена домаћинства, мала и средња предузећа. Само руски плаћеник и слеп не види ко нам је пријатељ". Можда сам "руски плаћеник", можда сам и "слеп", али нисам миш који је захвалан ономе ко му је у мишоловку ставио мирисни сир.

МОЖДА је вера у бесплатни ручак код Беширија и сличних и когнитивна, искуствена, јер су га, по свему судећи, током његове каријере водили на гомилу бесплатних ручкова и још више од тога, путовања, стипендије. Ево, баш је био у посети Вашингтону и обиласку Стејт департмента и Беле куће. Али ни тај ручак није бесплатан, јер онај ко га плаћа добија нешто заузврат, а то је Беширијев труд да друге угура у мишоловку док он једе сир.

Најновији његов допринос борби за "демократизацију" је отворено писмо Факултету политичких наука у Београду у којем протестује што је једна студентска организација, Српски политички форум, у тој високошколској установи одржала трибину под називом "Српски идентитет између прошлости и будућности" у сали украшеној разноликим српским заставама. Скандал! Још је већи скандал што је то учињено уз финансијску подршку једне домаће одевне марке која подржава "руску агресију" у Украјини. Ваљда је ФПН аутошовинистички забран у којем трибине могу организовати само они који подржавају НАТО агресије уз помоћ Рокфелера, Сороша и сличних организатора бесплатних ручкова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (6)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну