ПОРАЗ: Хрватским антифашистима није тако остало ништа, ни слава, ни паре

Јурица КЕРБЛЕР

21. 06. 2022. у 10:00

ПРАЗНА каса хрватских антифашиста, због чега је отказан и мимоход "Бесмртни партизански одред" у Загребу, можда је и најмање што им се могло догодити. Све оно што су остварили у рату неповратно је уништено у миру.

ПОРАЗ: Хрватским антифашистима није тако остало ништа, ни слава, ни паре

Архвиа

Они које су победили у рату данас им машу пред носом усташким симболима, у хрватским градовима, попут Карловца, заједно су исцртане ознаке НДХ-а и Азова, а Томпсонова публика урличе "За дом спремни". Лидерима антифашистичких удружења стално стижу претње, а вође новокомпонованих радикалних десних странака омаловажавају их на сваком кораку. Антифашистима, претежно старцима, преостало је једино весеље да се окупе прослављајући Титов рођендан у Кумровцу.

Антифашизам је за државни врх Хрватске тек декоративан и декларативан, а млади ионако не знају много из историје, па није чудно што су многи збуњени ко је уопште победио у Другом светском рату, антифашисти или усташе.

Дан антифашистичке борбе је државни празник који хрватска држава не воли. Бити данас на страни поражених у Другом светском рату није срамота, већ предност. А националисти не опраштају хрватским антифашистима, пре свега то што су заједно са српским, устали против нациста. Ни око датума обележавања борбе против фашизма није у Хрватској ишло глатко, па је преко ноћи измењен како не би био повезан са оним који се обележавао у бившој држави, у јулу, када су се дигли Срби у Лици против усташког терора. Тако је датум "премештен" на 22. јун, када је 1941. основан Први сисачки партизански одред.

Хрватским антифашистима није тако остало ништа, ни слава, ни паре. А ни храбрости, јер "Бесмртног одреда" ове године неће бити и зато што су се многи уплашили да их не повежу са Путином и Русима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (3)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом