ЗАВЕРА: Одјекнули су и "рафали" само да се отвори "коридор" којим би "Аида" продрла до РТС-а

Драгана Матовић

14. 06. 2022. у 08:00

КАДА би којим случајем некоме пало на памет да преименује филм Јасмиле Жбанић Quo vadis, Aida, ко би могао да му замери ако би га насловио - "Агресија".

ЗАВЕРА: Одјекнули су и рафали само да се отвори коридор којим би Аида продрла до РТС-а

Новости

Све контроверзе које се ових дана преплићу око ове филмске приче о судбини бошњачке породице током ратних деведесетих усијале су јавност. Откопани су стари и отворени нови ровови. Одјекнули су и "рафали" само да се отвори "коридор" којим би "Аида" продрла до РТС-а.

Притисци су толико агресивни, па се галами и пред вратима дипломатских представништава, одакле, гле чуда, стижу чудна питања: "У чему је проблем да се филм сарајевске редитељке не емитује на Јавном сервису Србије?"

Можда би овај филм био и приказан на РТС... Али, после овакве агресивне кампање, оптужби и квалификација да се "плашимо истине" која би могла да наштети чак и самом државном врху, сасвим је оправдано да се узврати: "Пси лају, каравани пролазе."

А што се истине тиче, логично је питање: Зашто јавни сервиси наших комшија нису, барем до сада, емитовали "Дару из Јасеновца". Била је, руку на срце, ту и тамо у биоскопима, као што је у Србији приказивана "Аида": У Београду, Новом Саду, Пазару... Истини за вољу, редитељ Гага Антонијевић није ни инсистирао да се о судбини јунакиње његовог филма, која симболизује страдање јасеновачке деце, сазнаје преко јавних сервиса у БиХ и Хрватској.

Тек, какав коментар и одговор заслужују наводи Жбанићеве да се на путу "Аиди" "испречио" председник Србије Александар Вучић, лично. Она тврди да је о томе обавештена у тајности, али је тајну обелоданила. Извор, уколико уопште постоји, не открива. Заокупљена је теоријама завере у коју покушава да увуче и шефа наше државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ЧАЧАК ПО ЧАЧКАЊУ, ПРИШТИНА ПО БОЛЕСТИ: Како су српски градови добијали ИМЕНА - прича о Младеновцу је нарочито занимљива