ФАЛСИФИКУЈУ ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА: Хрватски ђаци уче само о Холокаусту, убијене Србе и Роме нико не помиње

Јурица КЕРБЛЕР

12. 05. 2022. у 12:00

ЖРТВЕ Јасеновца, Срби, Јевреји, Роми, ни толико година после стравичних усташких злочина у НДХ, никако да нађу мир.

ФАЛСИФИКУЈУ ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА: Хрватски ђаци уче само о Холокаусту, убијене Србе и Роме нико не помиње

Архвиа

Безброј је покушаја историјских фалсификата и ревизионизма, а у последње време у Хрватској настоје да се изостави и истина ко су, заправо, биле жртве усташког прогона.

Тако и Министарство науке и просвете позива школе да посете то бивше стратиште са образложењем да ученици треба да стекну знање о Холокаусту. О страдањима Срба и Рома, који су били најбројније жртве злогласног логора, ни речи. Можда је процењено да је "најелегантније" све ставити под капу Холокауста, јер, не дај Боже, споменути српске жртве.

Недавно је и италијански амбасадор у Загребу, одајући у Јасеновцу почаст жртвама, изразио солидарност са хрватским народом, а тек када је уследила жестока реакција грађана, италијанска амбасада "пеглала" је изјаву додатком да се ради о српским и јеврејским жртвама. Колико је само било самозадовољства и хрватских филмских критичара у написима да "Дара из Јасеновца" није добила Оскар, а свако мало осване неки напис да је у Јасеновцу страдала шачица Срба и да треба "међународна комисија" која би проценила шта се тамо догађало.

А истина, колико год болна била, врло је јасна. У НДХ је почињен геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима, режим је био терористички, често суровији од покровитеља из Хитлерове Немачке. Јасеновац је био место непојмљивих усташких зверстава, логор смрти за несрећне Јевреје, Србе, Роме, али и Хрвате антифашисте. Над усташким злочинима згрозио се и немачки генерал Глeз фон Хорстенау. А у три четвртине случајева жртве су били Срби и Роми.

То је цела истина. И једино има смисла данашњу децу учити истини. Све друго је ново убијање жртава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз