ЧВАРАК

Јелена Субин

27. 01. 2022. у 11:55

ТУЖНО је како је Србија од свињарске велесиле постала велики увозник, али и зависник од Европе.

ЧВАРАК

Новости

Скрушени сељак, који је затарабио своје оборе, сада може само да гледа како на граничним прелазима улазе камиони са прасићима из Холандије и Хрватске.

А злато и дукате од овог посла имао је још Карађорђе, који је био један од најуспешнијих трговаца свињама у Београдском пашалуку. Била је то још тада основна грана српске спољне трговине. Сада се, међутим, само бусамо у груди да смо пољопривредна земља, док нам свакодневно стижу шлепери из "белог света" пуни пасуља, кромпира, парадајза...

Деценијама уништаван и деградиран српски сељак више нема рачуницу ни за себе да гаји стоку, а камоли за продају. Крупни капиталисти "згазили" су му и последњу наду да ће моћи да живи од свог рада. Отуда не чуде празна и стара села. Јер док су у радњи цене свињског меса "усијане", сточару се тренутно килограм живе ваге плаћа 150 динара. На путу од њега до витрине, цена вртоглаво порасте.

А како и не би био очајан, када би сваког требало да згрози чињеница да смо само прошле године увезли 200.000 прасића, који су махом завршили по трговинским ланцима. Стране продавнице - страни и прасићи.

Тако и прича да можемо да хранимо пола Европе остаје само дежурни мит који се шири од гласања до гласања. А када будемо дотакли дно, нећемо у тањиру имати само "мађарске" шницле, већ и холандско млеко, албански парадајз и киргистански пасуљ. Остаје нам да се сећамо да смо 1866. године званично били испред САД, када је у Србији на 1.000 становника било скоро 1.300 свиња, а Америка на исти број људи имала мање од 900 товљеника. Сада, немамо ни за чварак...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОТИМАЊЕ УЗ ПОДРШКУ: Албански лидери и Американци и даље узурпирају српску имовину на КиМ