ДАНАК ЗА “ПОХВАЛУ”: Михаел Мартенс покварио пригодно подсећање на Иву Андрића

Бранислав Ђорђевић

28. 10. 2021. у 10:27

Мартенс је у "Оку" деловао фино и неупућеном гледаоцу могао је прирасти за срце као Немац који говори српски, воли Андрића, а чак је написао и његову биографију

ДАНАК ЗА “ПОХВАЛУ”: Михаел Мартенс покварио пригодно подсећање на Иву Андрића

Бранислав Ђорђевић

ЗАНИМЉИВ је био "Око магазин" на РТС-у, поводом 60 година од додељивања Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу. Узбудљиви црно-бели снимци великог нашег писца из 26. октобра 1961, његов глас, прва реакција на вест из Шведске... Нешто друго је, нажалост, упало у очи. Избор да један од саговорника буде немачки новинар Михаел Мартенс. Добро обучени "познавалац балканских питања", дугогодишњи дописник Frankfurter Allgemeine Zeitung-а, вешти србомрзац.

У пригодном издању емисије која је требало да понуди одговор и на питање "Зашто је однос према Андрићу и однос према самопоштовању", показано је да самопоштовања немамо.

Како другачије објаснити идеју да нам са Јавног сервиса прича "стручњак" који преко уста не може да превали да је Андрић српски писац и да је писао на српском језику. Мартенс се прославио и тврдњама да је данак у крви имао и позитивне стране, да су у Јасеновцу убијене десетине хиљада људи. Памтимо га и по томе што је 2017, на трибини усред Београда, упркос молбама организатора, инсистирао да нобеловка Херта Милер изјави да су Срби заслужили НАТО бомбардовање.

Мартенс је у "Оку" деловао фино и неупућеном гледаоцу могао је прирасти за срце као Немац који говори српски, воли Андрића, а чак је написао и његову биографију. А у тој књизи, коју су и неки домаћи медији и културни посленици здушно рекламирали, Мартенс не штеди странице да га унизи, прикаже као грамзивог, превртљивог и користољубивог, свесно прескаче Андрићеву посвећеност Вуку и Његошу и српском културном обрасцу. Не, он истрајава у истицању податка да је Андрић пореклом Хрват, да је бизарна расправа којој националној књижевности припада.

Бизарно је само то што се Мартенс на позив РТС-а огласио у емисији уз Владимира Пиштала, Мају Радонић и Зорана Милутиновића, који нису били у прилици да му поставе бар једно питање.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)