ДА ЛИ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ТРЕБА ДА БУДЕ ОБАВЕЗНА? Права једних престају тамо где почиње угрожавање права других

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

12. 07. 2021. у 09:00

БИО сам мали, али се сећам: када је избила епидемија великих богиња у Југославији, све су нас једнога дана постројили испред Дома здравља и заврнули нам рукаве.

ДА ЛИ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ТРЕБА ДА БУДЕ ОБАВЕЗНА? Права једних престају тамо где почиње угрожавање права других

Новости

Нису тражили дозволе од родитеља, нити су родитеље питали да ли и они хоће да се пелцују. Сада су друга времена. Живимо у демократији. У тренутку док човечанству прети нови сој вируса корона, многи и даље одбијају да се цепе.

Позивају се на право да самостално одлучују о сопственом телу. Уз индивидуална права, међутим, постоје и колективне обавезе. Неки демократију доживљавају као самопослуживање уз себичлук: узимају само оно што им одговара.

Права једних престају тамо где почиње угрожавање права других. Индивидуално право оног који неће да се вакцинише престаје тамо где се угрожава право онога ко не жели да због њега доживи још један талас ковида, нова затварања, карантине, економске губитке, резервоар где ће се развијати нови сојеви отпорнији на вакцину. То му дође нешто као плаћање пореза. Огромна већина одлуку да се не вакцинише притом доноси без икаквог стручног знања. Нажалост, има међу њима и "здравствених радника".

Знам неке у белим мантилима који су родитељима саветовали да не приме вакцину против короне, па остали без њих. Нисам, лично, чуо још ни за једног који је остао без родитеља зато што су се ови цепили против короне. После годину и по, у Европи почиње полако да се размишља о увођењу обавезне вакцинације за одређене категорије становништва.

Мољакање ће се, претпоставља се, наставити до следећег таласа, када ће приступ колективним добрима уз помоћ ковид-пасоша бити ограничен само на оне који мисле на колективно добро. Јер вирус једва чека да за непријатеља има демократију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)