ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА И ДАЧИЋА: Лидери СНС и СПС се обратили јавности (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

29. 01. 2022. у 09:38 >> 11:21

САСТАНАК Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије о наступу на предстојећим изборима одржан је данас у седишту СНС.

ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА И ДАЧИЋА: Лидери СНС и СПС се обратили јавности (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: М. Анђела

На челу делегација су били лидери странака Александар Вучић и Ивица Дачић, који су се  после разговора обратили јавности.

Обраћање Вучића и Дачића

Председник Вучић је рекао да су СНС и СПС заједнички доносили тешке одлуке, и да су много тога доброг оставили народу и земљи.

- Разговарали смо о будућој сарадњи, да и после избора наставимо да сарађујемо, и на нивоу Владе и на нивоу Града Београда. Донели смо и одлуку да на изборе изађемо са посебним листама, како би остварили максималне резултате - рекао је Вучић.

Фото: Милена Анђела

Председник је додао да обе странке морају да нађу још више снаге и енергије за важна и велика дела у будућности.

Ивица Дачић је рекао да СПС веома позитивно оцењује десет година сарадње са Вучићем, и да су заједнички променили лице Србије.

- Доносили смо веома тешке одлуке и борили се са пандемијом, супротстављали се различитим притисцима из иностранства, и зато могу са поносом да поменем и да смо питање Косова и Метохије вратили на преговарачки сто - рекао је Дачић, и додао да до 2012. године то није била тема за расправу.

Председник СПС је рекао да су резултати одлични, и да је вредело радити на свему, а да је најзначајнија вест која је договорена на састанку да се сарадња наставља и после избора.

Фото: Милена Анђела

- У целој поплави вести, то је најважнија ствар коју смо договорили. Припремићемо и једну врсту програмског документа који говори о циљевима наше сарадње. Друго питање је то да ћемо имати заједничког председничког кандидата. Разни људи кажу да СПС треба да има свог кандидата. Ја кажем, ми имамо свог кандидата за председника, то је био Александар Вучић и прошлог пута - рекао је Дачић.

Он каже да ако је Вучић кандидат за председника у име СНС, он ће то бити и за СПС.

- У сваком случају, ја Вучића и овом приликом "терам" да прихвати кандидатуру, и још једном понављам да ми имамо заједничког кандидата. Ја ћу расписати изборе за неке локалне самоуправе, и тамо где то буде имаћемо листе, али остаје питање да ли ће бити заједничке или одвојене. Без обзира на партијску кампању, ми смо рекли од почетка да то питање не политизујемо, и да је то ствар аналитике, тачније шта доноси најбољи резултат - истиче председник СПС.

Фото: Милена Анђела

Када се подвуче црта, намеће се закључак да се најбољи резултат остварује ако идемо на изборе свако са својим партнерима, за нас је то Јединствена Србија, рекао је Дачић.

- На крају желим да додам да је веома битно истаћи да ми овде не причамо ни о цифрама, нити о министарским местима, већ о нашим циљевима, а циљеви су такви да када прођу ове године власти, да свако може да се пита шта је оставио у политичко наслеђе. Мислим да је за ових 10 година много тога урађено, што ће остати као политичко наслеђе Александра Вучића и СНС, али и нас социјалиста - навео је он.

Ивица Дачић је истакао да је сигуран у победу на предстојећим изборима, и да ће освојити убедљиву већину и када је реч о броју посланика и броју одборника.

Одговори на питања новинара

Вучић је рекао да не мисле сви у СНС исто, и да је то нормално у демократији.

- Ми имамо заједничке стратешке циљеве, желимо да Србија иде напред. Ми смо прешли дуг пут, не служимо се триковима, Србија заиста има највећу стопу раста, по Еуростату. Данашња стопа нашег јавног дуга је 51.6 одсто. Да ли сви људи осећају све, па можда не, али не заборавите просечна плата је била 330 евра, а у децембру и јануару ће ићи на 610 евра - казао је Вучић.

Председник Србије је рекао да неће користити обраћање да промовише своју странку, а да пљује друге, и да није рекао ниједну ружну реч о било ком кандидату.

Фото: Милена Анђела

- Само ја да кажем овим мојима из СПС овде, немојте да мислите да ћу ја као председник Вучић да се повучем са чела странке - рекао је Дачић у шали.

Вучић је рекао да је притиснут свим лудостима које чита и слуша сваки дан, али да је испратио преговоре опозиције и европосланика.

- Као што сам слушао приче о референдуму, како је било крађе, а онда сам видео да су измислили бирачка места која не постоје. Неки људи су мислили да избори никада неће доћи, и увек говоре о некој крађи. И Европљани су то видели, видели су да немају никакву идеју, немају ништа. То су видели и грађани Србије - рекао је председник.

Он каже да је од младости слушао приче о независном правосуђу, и да су се сви начелно борили за то, а када смо добили прилику за то многи су се побунили без разлога.

- Е таква је прича и са изборима исто. Одустали су од дијалога, а ви мене данас питате шта је са имплементацијом тога од чега су они одустали. Да биће урађено следеће недеље у Народној скупштини, све препоруке које су договорене. Они су тражили жреб, мислећи да ми то нећемо прихватити, али смо прихватили. Они потцењују људе, зато што мисле да људи не знају да препознају бројеве, да препознају имена. Они су се радовали када је Саша Јанковић био број 1, а ја добио број 6. Стварно мисле да су људи глупи, и да их потцењују - рекао је председник.

Фото: Милена Анђела

Он каже да то говори о једном сујеверју и предрасудама на којима људи базирају своје бављење политиком.

- Критикују ме што сам се појавио у возу, а тај воз смо купили како би ова земља ишла напред. Појавио сам се на прузи која до скоро није постојала. И после свих недаћа, поплава, фискалне консолидације, ми имамо најнижу стопу јавног дуга. Ми се уздамо у резултате, и СНС и СПС - казао је он, и да ће одлука о председничком кандидату тек бити донета.

Ивица Дачић је рекао да Социјалистичка партија Србије, као и Јединствена Србија, могу да подрже искључиво Вучића као председничког кандидата.

Фото: Милена Анђела

- Он је једини који може да изнесе ту борбу, и који симболизује све ове успехе и резултате које смо остварили у претходном периоду. Без икакве намере да се мешамо у одлуке СНС, ми смо изградили висок ниво поверења у претходних 10 година, и зато могу да кажем шта очекујем, а то је оно што и народ очекује - истакао је Дачић.

Председник СПС је рекао да полако улазе у изборну трку, и да многи у старту већ причају да ће да изгубе, и да је њихова тактика да што више изоговарају Србију, а да после изађу да протестују.

- Најсрамније је да лоше причаш у својој земљи - рекао је Дачић, а Вучић је додао да је још срамније да у земљи коју пљујеш имаш пет милијарди евра капитала.

Завршен састанак, следи обраћање

Састанак представника Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије завршен је у 11.20 часова.

Почео састанак СНС и СПС

Састанак је почео у 10 и 05, а добродошлицу делегацији СПС пожелели су председник Александар Вучић и сам врх странке.

Ивица Дачић стигао око 10 часова

Око 10 часова у седиште СНС стигао је Ивица Дачић са делегацијом социјалиста. 

Фото: Д. Б.

Фото: Д. Б.

Међу првима стигла Ана Брнабић

У седиште СНС стигли су председница Владе Ана Брнабић, као и заменик градоначелника Горан Весић.

Фото: Д. Балшић

Фото: Д. Балшић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)