„НОВОСТИ” ОТКРИВАЈУ: Пут Балкана отишло 25.055 контејнера са кокаином! (МАПА+ФОТО)

Загорка УСКОКОВИЋ

02. 08. 2020. у 09:00

„НОВОСТИ” ОТКРИВАЈУ: Пут Балкана отишло 25.055 контејнера са кокаином! (МАПА+ФОТО)

Фото: АП

НАРКО-БОСОВИ са Западног Балкана постали су важна карика у међународном кријумчарењу кокаина, који се мери тонама.

Највише их је из Србије, Црне Горе и Албаније. Дрога "путује" бродским контејнерима, сакривена међу воћем и воћном кашом. Шверц је донекле успорила, али не и зауставила, пандемија ковида 19. Да ли је то кашњење вредних "товара" главе коштало Нишлију Сашу Спасића (56) прошле недеље у Еквадору, сада истражује тамошња полиција.

Најновија анализа глобалне Иницијативе против транснационалног организованог криминала (ГИ-ТОК), објављена у еквадорским медијима, после ликвидације Србина, говори о дешавањима последњих година и месеци у Еквадору, Колумбији, Перуу, Бразилу и Венецуели.

У реаговању еквадорске полиције на брутално убиство Спасића, 20. јула ове године у препуној башти кафића у Гвајакилију, говори се о тесној спрези нарко-картела, људи са Балкана, али и власти појединих латиноамеричких земаља. Као прилог за ову тезу, помињу се, поред осталог, и документи пронађени у кући овог Србина о бродском транспорту и контејнерима, као и близу 300.000 долара у кешу.

Интересантна је примедба команданта полиције у Гвајакилију, који је говорећи о убиству Нишлије, поред осталог прокоментарисао и да је "могуће да се у еквадорским лукама гомилају кокаинске пошиљке, чији је транспорт зауставила пандемија вируса корона и да је Спасићева смрт последица тога".

Фото Preentscreen

Саша Спасић убијен пред породицом

- Кокаин се и даље испоручује преко Атлантика, али су затворене границе због пандемије, створиле уска грла у европским лукама и транспорт континентом, као и тешкоће у плаћању - наводи се. - Цена је остала готово иста. У Колумбији је килограм кокаина две хиљаде, у Еквадору четири, а у Европи достиже 60.000 долара.

У протеклих шест година, наводи ГИ-ТОК, у Еквадору је ухапшено 24 људи са подручја Западног Балкана. Иза решетака се нашло 11 Албанаца, 10 Срба, по један Црногорац, Босанац и житељ јужне српске покрајине (КиМ). У истом периоду еквадорска полиција у својим лукама запленила је више од 70 тона кокаина. Наводи се да је трећина тог товара била намењена европском тржишту. Истиче се, међутим, и да је то вероватно само 10 одсто оног што крене пут Европе.

Највећа количина кокаина, готово 90 процената, која иде из Јужне Америке ка Европи, кријумчари се у контејнерима на великим трговачким бродовима, чије је крајње одредиште једна од европских лука попут - Антверпена (Белгија), Алгецираса (Шпанија), Ле Хавре (Француска), Ротердама (Холандија) и Хамбурга (Немачка)...

Пошиљке кокаина углавном се крију у контејнерима свежег воћа (посебно банана), као и смрзнуте воћне каше, које се праве у Колумбији и Еквадору. Паковања дроге су наизглед умотана у фолије, чија је основа угљеник, да би се избегло откривање. Како се такве пошиљке лако и брзо кваре и потребно их је што пре транспортовати даље, у лукама се мање контролишу.

Фото ЕПА

У извештају ГИ-ТОК наводи се податак Јединице за информације о лукама и аеродромима Еквадора, да је у протекле две године из ове државе ка балканским земљама - Албанији, Бугарској, Хрватској, Словенији, Грчкој, Црној Гори и Румунији - отпремљено чак 25.055 контејнера. Прегледано је само десет одсто тога, и у готово свакој је био кокаин.

Кључне карике у шверцу наркотика из Јужне Америке ка Западној Европи постали су Балканци и то из следећих разлога:

- Остварили су добре контакте са локалним криминалним групама, набављају кокаин директно са плантажа на којима се производи, имају своје људе у свим већим европским лучким градовима... Ова три чиниоца су довела до тога да криминалне групе са Западног Балкана могу да контролишу комплетан кријумчарски канал, што их сврстава у сам врх светског организованог криминала.

Фото АП

Први контакти са колумбијским картелима људи са наших простора остварли су још 2001. године, али је највећи пробој започео око 2008. када се у то укључио, како се наводи у извештају ГИ-ТОК, Дарко Шарић из Србије. Шарића називају балканским Хоакином Гузманом, односно Ел Чапом са Балкана. У исто време, додаје се, Албанац Арбер Цекај доселио се у Еквадор, основао компанију за трговину бананама и постао највећи трговац дрогом у Албанији.

СТРАНЦИ УЛАЗЕ БЕЗ ВИЗЕ

ЗАШТО је Еквадор постао "мека" за балканске кокаинске босове? Ова земља је смештена између Колумбије и Перуа, где се производи око 90 одсто укупне количине кокаина, еквадорске границе су окарактерисане као порозне, наводи се да има благе законе, а нигде није лакше да се промени идентитет и купи лажни лични документ.

У ову земљу странци могу да уђу практично без визе, до 90 дана, као и да тај боравак продуже за још толико, што омогућава да остану без проблема пола године.

Фото архива

У извештају ГИ-ТОК помиње се и да на тлу овог континента озбиљно "делује" организована криминална група "Америка", која се специјализовала, како се наводи, за логистику и транспорт кокаина и хероина од Колумбије, Северне Америке и Европе, и до њих.

Групом је руководио Миле Мајк Миљанић, а десна рука био му је Зоран Јакшић. Јула 2016. године Јакшић је ухапшен у Перуу и оптужен да је дрогу преносио из Јужне Америке у Европу. Истражитељи кажу да имају доказе да је Јакшић створио криминалну структуру за набавку кокаина у Перуу и Еквадору.

Фото Preentscreen

Поред тога, ова земља је 2000. године усвојила долар као средство плаћања, а према актуелним прописима, велика количина готовине остаје изван формалног банкарског система, што отежава праћење финансијских токова и лако прање новца. Интересантно, али у Еквадору не постоји закон који предвиђа одузимање имовине стечене криминалом. Посебно је занимљива чињеница на коју указује ГИ, а то је да је Еквадор једна од ретких земаља која нема базу података са отисцима прстију и фотографијама странаца, односно људи који улазе у земљу.

Фото Илустрација ВН

- Често се представљају као бизнисмени и туристи и одлично говоре шпански, што им олакшава повевезивање са локалним криминалним групама - опис је људи са Западног Балкана који стижу у Еквадор да уплове у нарко-воде. - Њихов задатак је да направе контакт, уговоре количину и цену, организују испоруку кокаина и његов транспорт даље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

aki

02.08.2020. 22:17

Iz luke Rijeka dosta droge dolazi u kontenjerima u Srbiju.Na dosta mesta ne daju da se prisustvuje istovaru.Dobar deo droge transportuje se šleperima u Evrpou.Nitko te kontenjere na carini ne kontroliše.