ШЕСТ ГОДИНА ЗА ПРЕБИЈАЊЕ: Породица оштећене задовољна пресудом Ђорђу Лацковићу, очекивали мању казну

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

уторак, 14. 07. 2020. у 22:47

ШЕСТ ГОДИНА ЗА ПРЕБИЈАЊЕ: Породица оштећене задовољна пресудом Ђорђу Лацковићу, очекивали мању казну

Ђорђе Лацковић / Фото Facebook

ЂОРЂЕ Лацковић (25) из Клења код Богатића осуђен је првостепеном пресудом на јединствену казну од шест година затвора због пребијања сада бивше девојке Иване Филиповић (23) из Бановог Поља код Богатића, у марту 2019.

Њему је Основни суд у Новом Саду изрекао казну од годину и по дана за насиље у породици, док је за наношење тешких повреда добио пет година.

Лацковићу је продужен притвор до правоснажности пресуде, а оштећена је упућена на парницу са имовинско-правним захтевом, односно са захтевом за накнаду штете.

Чланови породица Иване Филиповић, како кажу, задовољни су пресудом, јер нису очекивали да ће Лацковић бити осуђен на толику казну.

- Надали смо се да ће бити осуђен до три године - каже Иванин рођени брат Иван. - Урадио је нешто грозно, али сада после свега, важно је да је суђење завршено и да је правда задовољена. Ивана се, што је најважније, после свега што је доживела, психички доста опоравила. Запослила се и ради, а ми, као и она, трудимо се да све заборавимо. Живот иде даље.

Лацковић је, према оптужници, 12. марта прошле године у изнајмљеном стану у Косовској улици у Новом Саду, нанео тешке повреде тадашњој девојци Ивани. Девојку је, како се наводи, тукао рукама, шутирао ногама, пекао врелом пеглом, ножем посекао по ногама.

ПОРУКА

ИВАН Филиповић још каже да се нада да ће ова пресуда послати поруку свима да не смеју да буду насилни према женама.

- Верујем да ће убудуће они који се одлуче на тако нешто добро размислити - поручује Иванин брат. - Желим да више нико не доживи то што је моја сестра преживела.

На почетку суђења, он је говорио да је волео ту девојку и да му јако жао што се све догодило. Тврдио је да није монструм, како је представљен у оптужници и у медијима, да поштује жене и да није насилник.

Сведочећи из посебне просторије новосадског суда, путем видео линка, Ивана је испричала да ју је Иван газио по телу, скакао по леђима, док је она покушавала да сакрије главу и лице рукама.

- По стану је тражио мотку, говорећи да ће наћи нешто да ме премлати - испричала је Ивана. - Узимао је све што је нашао. Ударао ме је кухињском столицом, пекао ме је пеглом по руци подижући мајицу. Физичко насиље сам трпела две године.

Ивана Филиповић / Фото Facebook

Сведок Љубица Пантелић, Иванина другарица која ју је повређену одвела у болницу, казала је да јој је Ивана први пут рекла да има проблема са Ђорђем, када је у септембру 2018. године дошла да живи у Нови Сад.

ПОВРЕДЕ ОПАСНЕ ПО ЖИВОТ

ГОВОРЕЋИ на суђењу о Иваниним повредама, вештак судске медицине др Владимир Пилија је рекао да је на основу лекарске документације коју је имао на располагању, констатовао да су повреде које је задобила биле тешке и опасне по живот. Опекотине по телу је оценио као првог на други степен, а имала је и крвне подливе с леве стране грудног коша и прелом ребара, од трећег до шестог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Predlog

15.07.2020. 08:01

Nije fer. Tuzilja rece da je dve godine trpela nasilje sto znaci da se ne radi objednom incidentu. Dakle ona je dozvoljavala i pasivno podsticals psihopatu. Treba da podele kaznu jer je i ona dobrovoljno saucestvovala (svidelo se to nekima ili ne)