САЧУВАТИ МИР И ЈЕДИНСТВО ЦРКВЕ: Отворено писмо Амфилохија Ранку Кривокапићу

ПОВЕРЕЊЕ Митрополит са нашим новинаром Миленом Марковић

21. 11. 2020. у 18:00

ЗА демонску трпезу седају они који се у наше дане беспоштедно богате на рачун других. Отимају сиротињски хлеб и у нашем друштву стварају провалију између мале групе богатих и већине сиромашних.

САЧУВАТИ МИР И ЈЕДИНСТВО ЦРКВЕ: Отворено писмо Амфилохија Ранку Кривокапићу

Фото Белмондо

По истинској речи пророка: "Безбожник не зна за стид." Такви заборављају да је "отето проклето". А праведни Бог учини нас не да се одвајамо једни од других, да једни од других отимамо, него да једни других бремена носимо. Да љубимо једни друге. Помажемо слабије и сиромашне. Да братски делимо добра којим нас је Бог обдарио и да, тако, испуњавамо Закон Христов.

Ово је само једна од порука митрополита Амфилохија коју је у празничне божићне дане упутио са Цетиња, јануара 2007. године. Опоменуо је да су поделе у Црној Гори на самој ивици ножа. Позвао је на мирење, разумевање и завапио: "Свака деоба, сваки разор и разарање заједништва, нарочито са онима који су нам блиски по духу и сродници по телу, супротни су духу Божјем и духу цркве Божје. Зато вас молим да се сродимо, јединство цркве и мир сачувамо."

Када смо га, деценију после, суочили са овом, његовом поруком, у дану када је екипу "Новости" угостио у Патријаршији у Београду, упитали докле ће трајати та демонска трпезарија, седе ли сви и даље за истим столом, или су се можда, неки и одмакли - одговорио је.

- Седе. Да, седе... Али ће доћи дан непобедиве правде. Доћи ће, кад-тад. Тада ће она заблистати и окрепити овај наш народ, згажен чизмом безбожника. Ја не знам када ће тај дан доћи, али, доћи ће. Издржали смо и издржавамо сва искушења. Црна Гора и њен народ ће се винути, као што је кроз векове чинио. Одбраниће себе од других и друге од себе, своју веру, свој језик. Достојанство по Завету Светог Петра Цетињског, чојство и јунаштво по мери Марка Миљанова и мудрошћу владике Рада Томова. Мислим да никад нисмо били ближи том дану, када ће се, ови што су оборени и унижени, подићи на меру и висину на којима су одувек били... Ето, увели су црногорски језик, лече комплексе. Да ли, на пример, у једној Аустрији некоме пада на памет да уводи - аустријски. То, увођење црногорског језика је насиље над вековима. Запало их је у овом тренутку. Они су власт. Али, има и она народна "Свака сила за времена била".

ЗАГЛЕДАО се у само њему доступну даљину. Био је суочен са све извеснијим, болним поделама не само у цркви, већ и међу народом, који су подстицале власти. Казао је:

- Срамоте Црну Гору и то ће им доћи на наплату. Само дотле... Само да народ не страда. Пре коју годину, када је Кривокапић, а ја га зовем Кривоглавић, у црногорску скупштину увео Мираша Дедеића, као, да представи такозвану Црногорску православну цркву, рекао сам: Овај ваш чин је гори од секс афере од које се тресла славна Црна Гора.

Митрополит је, тада, у отвореном писму Ранку Кривокапићу, председнику парламента, упитао: Ко вам даје за право да на тако безочан начин газите по достојанству Митрополије црногорско-приморске, кичменом стубу духовности, културе и државности Црне Горе, противуставно газећи њена права. Ко вас је овластио да пљујете по православној цркви, једној и јединственој. Да потирете њено канонско устројство и вековни поредак, признат и поштован у свим земљама света, газећи истовремено Устав Црне Горе.

Био је још оштрији:

- Народу подмећете кукавичје јаје и скрнавите Светог Петра Цетињског. Да ли је могуће да сте толико кратковиди и кратке памети па да не видите да вам народ окреће главу свестан тога и због чега чините то што чините.

ОБРАТИО се, коначно, Кривокапићу као поглавици "неког примитивног афричког племена":

- Да сте тај поглавица, а не председник Скупштине једне часне, древне земље и једног историјског зрелог народа, па би и тада тако безумно понашање било превише. Ко је теби, Кривоглавићу, дао пуномоћје да од Скупштине Црне Горе правиш циркус. Да ли мислиш да се европска демократија, којој тобоже стремите, састоји у повампирењу бољшевичко-титоистичког волунтаризма коме сте служили и у ком сте васпитани. Овога пута под новим плаштом европских интеграција: "Да се Власи не досете?"

- Зар вам није јасно, Кривокапићу, да претварајући Скупштину која постоји да би штитила и промовисала права свих грађана, претварате у своје прћије и партије. Да тиме стварате нове деобе у народу, срамотећи Црну Гору пред светом, зар је могуће да само вама није јасно оно што је очигледно сваком здравомислећем човеку у Црној Гори, да је овај ваш чин гори пред Богом и пред историјом од секс трафикинга.

МИТРОПОЛИТ Амфилохије на крају подсећа православни народ Црне Горе и све људе добре воље да је у Црној Гори наступило ново време прогона духа, морала и цркве. Да је започело ново гоњење срамним атацима на Митрополију црногорско-приморску и Црну Гору у њеној историји.

- Али ја верујем да ће се народ учврстити у вери и истини - поручио је. - Наша црква која је издржала све прогоне и искушења у својој свехиљадегодишњој историји, издржаће и ово.

Питали смо га да ли је био баш сасвим сигуран да ће издржати: народ, свештенство, монаштво упркос прогонима и притисцима каквих је било само у време најцрњег комунизма.

- Издржаће - одговорио је.

Када су Милогорци увели Мираша Дедеића у Скупштину Црне Горе, како би на тај начин промовисали нову, Црногорску православну цркву, митрополит им је одговорио: "То је горе, нека ми Бог опрости, него да су вола увели у Скупштину." Касније је, понајвише уз савете Махмута Бушатлије, о Мирашу готово заћутао. Бушатлија му је казао, како нам је митрополит причао у Патријаршији: "Што га више спомињете, више му придајете значаја." И, послушао га је.

Крај

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)