ВИТЕЗ ФИЛМА: Најдража су признања која долазе од публике

Радмила Радосављевић

30. 09. 2020. у 08:22

ВИТЕЗ ФИЛМА: Најдража су признања која долазе од публике

"ЧУВАР ПЛАЖЕ У ЗИМСКОМ ПЕРИОДУ" / Фото Документација "Борба"

ЛЕПО је и важно примити награде када су оне високе и угледне, и пуно ми значи што сам их добио. Али за сваког филмског аутора који искрено воли седму уметност ипак су најдража признања која долазе од публике, поготово оне интернационалне, јер ми филмове превасходно правимо за гледаоце, говорио је Горан Паскаљевић.

Наш легендарни редитељ и сценариста, маестро који је био заљубљен у филм, како га описују колеге из земље и иностранства, преминуо је 25. септембра у болници у Паризу, и од њега се ових дана опраштају бројни поштоваци у земљи, региону и у Европи.

О његовом изненадном одласку, с великим пијететом и поштовањем пишу француски медији, подсећајући на његову изузетну каријеру, светске награде које је освојио, али и на то да је Паскаљевић био српско-француски редитељ, добитник њиховог највишег националног признања, Ордена за уметност и књижевност.

Како у својој посвети истиче славни продуцент Антоан д'Клермо Тонер, уз осврт да је заједно са Паскаљевићем продуцирао његове филмове "Туђа Америка", "Буре барута", и био копродуцент филма "Како је Хари постао дрво", он је оставио сјајан траг у француској и европској кинематографији.

"Био је витез филмске уметности, Паскаљевић је снимао по Европи и свету, и припадао је свим културама - југословенској, српској, чешкој, француској, шпанској, италијанској, ирској, индуској...

Његова величина, поред изузетног редитељског дара, била је и у томе што је имао духа да све те културе искрено разуме", написао је Антоан д'Клермо, најављујући да је у плану ретроспектива Паскаљевићевих филмова у Француској кинотеци.

Горан Паскаљевић / Фото Документација "Борба"

Врло емотивну посвету нашем Паскаљонеу дао је Пјер-Анри Дело, оснивач секције посвећене независном ауторском филму, једне од најважнијих, поред главног такмичарског програма, на Канском фестивалу.

У шпанским медијима, истичући да је Паскаљевић био звезда, са два Гран- прија у Сан Себастијану, три Гран-прија у Ваљадолиду и наградом за животно дело коју је добио од Шпанске кинотеке која му је тада приредила ретроспективу и објавила монографију о његовом делу, о њему говори Хозе Марија Моралес. Један од највећих диструбутера, чија је кућа Wanda Vision дистрибуирала Паскаљевићева остварења, најавио је да ће у Ваљадолиду бити приређен омаж нашем великану, и да ће премијерно бити приказан и његов последњи филм "Упркос магли".

А читава каријера Паскаљевића кренула је, заправо, из славне београдске улице, из Косовске 11, када се цепајући улазнице за пројекције у Музеју кинотеке као средњошколац заувек заљубио у филм.

КРЕМАЦИЈА У ПАРИЗУ

КРЕМАЦИЈА Паскаљевића заказана је у понедељак, на најславнијем гробљу Пер Лашез у Паризу, сазнају, "Новости", а урна ће бити положена на Новом гробљу у Београду, поред његове мајке Оливере. О "мајстору седме уметности, чије је срце велико и топло као планета", како га описује, на кремацији ће говорити Пјер-Анри Дело, који није само један је од најбољих познавалаца његовог дела, већ и близак пријатељ - био му је кум, заједно са Предрагом Микијем Манојловићем, када се Паскаљевић 16. децембра 1995. венчао у Паризу са својом супругом Кристином, иначе Францускињом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)