ФЕЉТОН - ЗБОГ ЗАВИЧАЈА СЕ ВОЛИ НАРОД КОМЕ ПРИПАДАШ: Добричина планина је била Гоч, одакле је први пут видео целу моравску долину

Пише: Ана Ћосић ВУКИЋ

07. 06. 2023. у 18:00

КАДА сам била дете и терала га да ми прича о свом детињству, најчешће ми је говорио да је заборавио своје детињство.

ФЕЉТОН - ЗБОГ ЗАВИЧАЈА СЕ ВОЛИ НАРОД КОМЕ ПРИПАДАШ: Добричина планина је била Гоч, одакле је први пут видео целу моравску долину

Фото: Породични арахив Ане Ћосић Вукић

О очевом детињству ми је причала Нана, његова мајка коју је и он тако називао, а име јој је било Радмила, надимак Милка. Те приче су ме увек растуживале. Највише прича о његовом болесном оку.

После прележаног шарлаха добио је неку тешку инфекцију ока од које су га лечиле сеоске врачаре све док га отац није одвео на очну клинику у Београд, а тада је већ било касно. Кад помислим на оца – дечака, видим га како се у сељачком оделу са завојем преко ока са оцем спушта низ Вишеградску улицу и држи у руци поморанџу – воће које је први пут видео, а коју није појео јер му је испала из руку. Тај пад поморанџе и њено котрљање низ стрму улицу боле ме више него његово око. Због тог несрећног ока које је сузило, није се играо као његови вршњаци: плашећи се да не повреди друго око није смео да се туче са другим дечацима, нити да се упусти у пустоловне игре. Склањајући се од деце, бежао је у крила својих дедâ и њихову заштиту. Растао је уз старце, па је вероватно зато био озбиљно, „тужњикаво“ дете, оно што се назива „стар мали“. Рекао ми је:

– Ја се, Ана, из свог детињства стварно не сећам игара са вршњацима. Себе видим уз деду Јефтимија у башти и винограду, са деда Лесом – Алексом на политичким зборовима, са мајком поред шпорета и у штали... Да заслужим и оправдам пажњу и нежност својих деда, био сам узорно послушан и озбиљан. Био сам вредно дете, због чега су ме сви волели и истицали за пример другачијој деци и дечацима. Уместо игара ја сам обављао све сеоске, земљорадничке и кућне послове одговарајуће мојој снази. У основној школи био сам одличан, али не и најбољи ђак. [...]

Фото Књига "Време са оцем"

 

ЗАКЉУЧУЈЕМ  да не воли своје детињство.

- Не волим доба свог полусвесног живота. Ја сам до ступања у комунистички покрет 1939. године, дакле до своје 18. године, имао један сасвим безначајан, приватан живот, нешто несрећнији, односно тужнији но многи моји вршњаци, и да нисам, ступањем у послове из домена историје свога народа, постао писац и још понешто, нико, па ни ти, моја ћерка, не би се занимали за моје детињство. Детињству тек зрелост, старост и смрт писца дају известан значај.

Има у томе истине... Успех и слава, живот са Божицом, његови пријатељи –  у мени не могу да прекрију слику оца – дечака, са завојем преко ока који се не игра са другом децом. Због таквог детињства, најважније му је било кад сам ја била дете да се играм са другом децом...

Детињству тек зрелост, старост и смрт писца дају известан значај

-  Да детињство може да буде и доминантна одредница у стваралаштву писца у свом раду о Бранку Ћопићу убедљиво си показала. А и у овом нашем разговору приморавајући ме да тражим себе и тамо где нисам имао свест да постојим, увиђам колико је и мене и свет мојих романа без деце условило детињство које сам недечије проживео. [...]

ПОСТОЈИ  један његов текст који је изговорио у Крушевцу када је примао „Багдалин прстен“, у коме је рекао да је њему као писцу завичај много садржајније и сазнајно значајније емоционално језгро него што је његово детињство. Цитирам га и зато што је написан тако да се не може препричати: „Ја јарко и тамно памтим моју Велику Дренову, њене људе претворене искуствима животне муке и за све спремне; памтим поље – Реку и Бело брдо са виноградима, где ми је деда Јефтимије љубављу откривао живот и лепоту биљака; памтим животне неуморе мајке сељанке, и патње већих мученица од ње; памтим беду дреновских, страгарских и парцанских надничара, којима је сваки дан био гладна година. Моје родно село је и сав мој архетипски свет.

Мој завичај је и село моје мајке Орловац и Милутовац, где ме је деда Алекса пелцовао политиком за народ.

Моја планина је Гоч, одакле сам први пут видео и запамтио моравску долину целу, и доживео први сетни сутон младићства.

Моја река је Морава са сребрнастим брзацима и вировима зеленијим од детелине, док њом нису запливали заклани људи.

Мој завичај је и Александровац са Нижом виноградарско-воћарском школом и интернатом, где сам сазнао да постоји наука о воћкама и виновој лози и први пут чуо да је комунизам срећна будућност.

НАДА У ДОБРУ БУДУЋНОСТ

МОЈ завичај је и људско разочарење у мене, и непристајање на моје идеје и ставове, и страх од мене пред влашћу, и власт када сам је сматрао својом, и када ми је постала туђа и ја њен противник, и мржња коју сам изазивао својим мишљењем и поступцима, својим делањем и постојањем.Завичај ме награђивао и следбеништвом и противништвом, и частима и бојкотом.Завичај ми је дао разлоге да волим народ коме припадам; засновао ми наду у добру будућност српског народа; зажегао ми и сумње у његову будућност бољу од садашњице...“

Мој завичај је и Жупа, најлепше српско виногорје, у коме се догоди последња битка у „Деобама“; и Копаоник, наша планина најближа звездама, где се стварно збило Откриће; и западно поморавље са дугуљастим небом над „Далеким сунцем“ и „Коренима“.

МОЈ завичај су и манастири Жича и Љубостиња, који су ме подстицали да се мучим за веру у Бога и где се монах Гаврило ломио између Христа и Сотоне.

Мој завичај су и наше сељачке пијаце – Врњачка Бања и Краљево, где сам доживео прва социјална понижења и сазнао да постоје два супротстављена света – село и град.

Мој завичај је и Трстеник, у коме сам рано заслутио моћ власти и новца и где чудним случајем нисам заклан 1942. године.

Мој завичај је и Крушевац, царски град са Лазаревом кулом, Окружним судом, касарном, хотелима „Париз“ и „Европа“, у коме сам појмио косовски мит и српску епику, историју, државу, урбану цивилизацију.

Мој завичај је Расински партизански одред, где сам полагао ратну матуру, испит људског братства и магистрирао из области колективно несвесног.

Мој завичај су Расина, Јастребац и Топлица, где сам се борио за идеале и заблуде, храњен пројом и сељачком добротом. [...]

Добрица Ћосић са супругом Божицом / Фото Из књиге "Писма са двоструким дном" В. Вулетић

Мој завичај су и моји пријатељи и другови са којима сам живео велику наду и обману века, страх и бриге, муке и задовољства живота, која нису била мала.

Мој завичај је мој универзитет. У њему сам појмио шта је човек; шта не може и не сме човек.

Завичај је моја примарна, првородна слика света; антрополошка, језичка, психолошка, етичка матрица мог књижевног дела.

ВЕЛИКА  Дренова је имагинарно Прерово – село мојих романа; Крушевац је имагинарна Паланка – варош мојих романа; Трстеник је имагинарна Чаршија – среско место мојих романа; Гоч, Јастребац, Копаоник су имагинарна Планина мојих романа. Ликови у романима „Далеко је сунце“, „Корени“, „Деобе“ и многи јунаци у Времену смрти су имагинарни људи мога завичаја. Ако су они убедљиви, ако су ступили у имагинарну библиотеку српске књижевности, ја сам одговоран за њихово значење и трајање.

Мој завичај је и оданост и значај који су ми људи указивали у мом дугом и напорном животу...

Овај текст о завичају нећу да тумачим јер далеко превазилази значај прилике у којој је изговорен и садржи важан аутопоетички смисао. Толико много је мог оца у тој једној страници...

СУТРА: ДЕДА ЈЕ ГЛАСАО ЗА ЉУДЕ, А НЕ ЗА СТРАНКЕ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ФЕЉТОН - ПОСЛЕДЊА ПОШТА ПОСЛЕДЊЕМ КРАЉУ: Суд у Чикагу је одлучио да се посмртни остаци краља предају расколницима