ФЕЉТОН - ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ СПРЕМАЈУ СЕ ЗА РАТ: Немачка после Америке и Кине има највећи војни буџет у свету

Синиша Љепојевић

21. 10. 2022. у 18:00

СВЕ је јасније да је Америка уз подршку својих клијената у ЕУ годинама припремала Украјину, да би Русију довела у безизлазну ситуацију, да нема избора него да војно интервенише.

ФЕЉТОН - ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ СПРЕМАЈУ СЕ ЗА РАТ: Немачка после Америке и  Кине има највећи  војни буџет у свету

Сведоци смо масовне милитаризације Европе, Фото "Профимедиа"

Америка је желела рат и - добила га је. Али, она га је желела због других планова - да поново окупира Европу и формира нови војни блок који ће бити извориште прихода америчког војно-индустријског комплекса.

Зашто Америка, уз подршку Велике Британије, жели да поново окупира Европу?

Развојем догађаја и променама у свету, већина земаља ЕУ је некако, силом прилика, почела да се осамостаљује а Америка, суочена са тектонским променама, губи утицај у већем делу света. Она верује да мора да задржи Европу као једини преостали амерички забран. Истовремено, проблем депонованог злата могао би дефинитивно да сруши статус и Америке и Велике Британије и то је један од разлога поновне окупације и контроле над Европом и њеног усмеравања против Русије, али и Кине. Основни инструмент те контроле је управо ЕУ.

Део америчких планова је и масовна милитаризација Европе. Украјинска криза и рат се у неким анализама управо и виде као део планова Америке да се у Европи формира савез водећих војних сила, окупљених око Немачке, нека врста Четвртог рајха, под контролом Америке и НАТО-а. Немачки канцелар Олаф Шолц је, одмах по избијању рата у Украјини, прогласио курс милитаризације Немачке и Европе.

Немачка сада, са 74,1 милијардом евра, после Америке и Кине има највећи војни буџет у свету.

ЗАНИМЉИВА  је и Шолцова оцена да се „безбедност Европе на дуге стазе не може обезбедити (само) деловањем против Русије".  Немачка шефица дипломатије и лидерка Зелених, Аналена Бербок, у Уједињеним нацијама је 2. марта 2022. најавила намеру Немачке да ревидира резултате Другог светског рата, „подвргавајући критичкој сумњи њене обавезе у свету".

Али, и француски председник Емануел Макрон говори о могућем војном сукобу изван Украјине. Он је рекао да„морамо да будемо спремни за могући оружани сукоб високог интензитета који би могао да почне на нашем континенту".

Истраживач Париске академије за геополитику, Алесја Милорадович, сматра да англосаксонски свет по трећи пут у последњих стотину година гура Немачку против Русије али овога пута се и од Француске тражи да се прикључи Четвртом рајху, јер су „Немцима за успешну конфронтацију са Русима потребне француске напредне војне технологије и одбрамбена индустрија".

Милитаризација великих европских земаља такође је, поред Француске и Немачке, у пуном замаху и у Италији и Шпанији. Иза тог пројекта, тврди Милорадовичева, већ дуго времена стоји Америка.

ВОЈНА елита и лидери одбрамбене индустрије Француске нису расположени према америчким идејама. Највише им смета тај статус млађег партнера Немачке. Француска и Немачка су, као носиоци америчких планова, већ пре неколико година кренуле у интеграцију својих војно-индустријских комплекса а првенац је била Европска компанија за ваздухопловну одбрану и свемир (European Aeronautic Defence and Space Company – EADS), основана још 2000. године. Потом су покренули заједничку производњу оклопних возила и артиљеријских система али су Французи одбили интеграцију за бродоградњу и авијацију.

Лидер француске ваздухопловне индустрије и директор фабрике авиона Дасо, Оливје Дасо, својим се утицајем упорно борио против трансфера авио-технологије у немачки концерн Еурофајтер. Али, у марту 2021. године погинуо је авионској несрећи, под чудним околностима. Алесја Милорадович састала се са њим непосредно пре његове погибије и сигурна је да су га „Американци уклонили како би елиминисали препреке увлачењу Француске у Четврти рајх". (Из анализе председника Руске академије реалне политике, Владимира Прохватилова, објављене 18. април 2022.)

ИСТОВРЕМЕНО, немачка министарка одбране, Кристин Ламбрехт, тврди да ће Немачка изградити своју војску брже него што је планирано. А то је, каже она, одговор Берлина на рат у Украјини. Две дивизије требало би да буду спремне до 2025, две године пре рока, али, тврди она, унутар НАТО планова. Немачка тренутно нема ниједну борбено спремну дивизију, а осамдесетих година прошлог века, током хладног рата, имала их је дванаест.

Немачки канцелар Шолц је обећао да ће Немачка уложити сто милијарди евра у своје оружане снаге.

За какав се то рат у Европи спремају европске земље?

Понавља се Хитлерово време западне инструментализације Немачке против Русије. Стога и не треба да чуди што Америка и Запад толеришу и чак помажу разне неонацистичке покрете.

Није циљ само Немачка, него и неутралисање Француске, кроз везивање за историјски поражену Немачку.

Шта даље?

Ако су европска интеграција, како су тврдили њени оснивачи, и ЕУ грађени на кризама - сада је томе дошао крај. Украјинска криза је променила све. Ово је крај ЕУ. Грађена на кризама, ЕУ је кризом и срушена. У њу верују само још амерички клијенти на Западном Балкану. Наравно, ЕУ може формално да постоји још неко време али ње у реалности већ нема и велико је питање када ће се Европа као континент - не као ЕУ - уопште опоравити.

ПОЛИТИЧКА елита ЕУ узда се у такозвани колективни Запад који, током кризе у Украјини, Америка покушава да створи. За сада је успела и тај колективни Запад већ дуго није био толико јединствен. Чак је и једна Швајцарска напустила своју два века дугу неутралност и постала амерички клијент.

Али, истовремено, никада Запад, па ни ЕУ, није био толико усамљен. Колективни Запад, изграђен на политичкој платформи према Русији чини, међутим, само тридесет шест земаља, ако рачунамо да су, на пример, Монако, Сан Марино, Лихтенштајн и Андора државе, док оне друге, на које отпада око 80% светског становништва, нису у том „колективу".

У бесу, паници и осећању немоћи, Запад је прибегао кажњавању Русије санкцијама и генерисању невероватне мржње према Русима, коју шири путем ме- дија а темељи на лажима. Слично времену нацистичке Немачке, када су на удару били Јевреји, Словени и сви остали који другачије мисле.

ЕУ се дуго хвалила својим достигнућима која су, у ствари, „цивилизацијско европско достигнуће" а не европске интеграције, баш као што су то и слобода избо- ра и говора, институционална база доношења одлука, владавина закона и загара- нтовано право власништва. Сада то цивилизацијско достигнуће Европе немилице руши управо ЕУ.

ЗАТВАРЊЕ ПРЕМА СВЕТУ

ЕВРОПСКА интеграција је доспела у необичну ситуацију - да се затвара према спољном свету а да се истовремено изнутра разграђује. Колико ЕУ настоји да се затвори према другима, толико се велики број земаља чланица ограђује од Брисела. Европска идеја нестаје, нема више јединства и узвишених циљева отвореног и слободног друштва.

СУТРА: ЕВРОПА ЈЕ УМОРНА И ПУНА СТРАХОВА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени