ФЕЉТОН - АМЕРИКА ПРЕКО УКРАЈИНЕ ПОРОБИЛА ЕВРОПСКУ УНИЈУ: Оба минула светска рата избила су међу европским западним земљама

Синиша Љепојевић

19. 10. 2022. у 18:00

ЕВРОПСКА унија без стварних лидера са политичком визијом и храброшћу, постала је политички простор за борбу појединачних интереса и геополитичке игре Америке.

ФЕЉТОН - АМЕРИКА ПРЕКО УКРАЈИНЕ ПОРОБИЛА ЕВРОПСКУ УНИЈУ: Оба минула светска рата избила су међу европским западним земљама

Европски парламент „тренира строгоћу“ на малим земљама, Фото ЕПА

Тако је отворен и простор за формирање неколико унутрашњих блокова који су међусобно супротстављени и који, све је видљивије, воде засебну политику.Тако је створен моћан блок земаља Источне и Централне Европе који је сада већ у отвореном сукобу са Бриселом. Из зграде владе Пољске избачена је и застава ЕУ. Тај блок, углавном предвођен Пољском, много је ближи Америци него ЕУ и практично игра улогу остварења америчких интереса у разбијању европске интеграције. Наравно, Америка је дубоко уплетена у европску политику али реч је, пре свега, о тешкој кризи Европе чије је упорно игнорисање довело до тога да Вашингтон и у новим међународним околностима може да разбијањем задржи контролу над ЕУ.

У таквим околностима, „строгоћа се тренира" на малим земљама и онима које желе да буду чланице. Свима њима је, наравно, јасно да од чланства нема ништа али мит и даље опстаје, пре свега уз помоћ лидера тих малих земаља који одржавањем мита о чланству у ЕУ прикривају своје политичке празнине, одсуство било какве политичке визије и, изнад свега, да би се оправдале изузетно непопуларне економске и законске одлуке које су у интересу ситних белосветских пљачкаша и део су обавеза које су ти лидери преузели како би добили формалну подршку европских бирократа. То је за њих још једна згодна прилика да сопственој јавности представе важност европске интеграције и несрећу оних који другачије мисле.

Све је, дакле, привид. Али, привид живота не може да одложи смрт. Како каже персијска пословица, „мртвац се мора покопати ма колико га волели".

ЕКОНОМСКИ  урушена и политички понижена и безначајна, ЕУ је дочекала рат у Украјини. Рат и криза су исход дугогодишњег пројекта Америке чији је један од циљева био и рушење ЕУ а она је истовремено играла важну улогу подизвођача радова, ваљда у нади да ће додворавањем Америци спасти себе од коначног распада.

Али, поред погинулих грађана и војника, у Украјини је погинула и Европа какву смо до сада познавали. У ствари, дошло је до политичког и економског самоубиства Европе, оличене у Европској унији.

То ће имати далекосежне последице чији је крајњи резултат веома тешко предвидети јер овакав начин капитулације пред америчким интересима у основи руши политичко и економско устројство европских земаља, које себе још увек називају демократским. Лидери ЕУ окренули су леђа својим земљама и грађанима и потпуно се препустили америчким интересима, извршивши тако, у ствари, политичко и економско самоубиство. Или, како то кажу Енглези, самоубиство уз асистенцију. Истовремено, потпуно је очигледно да је Америка кроз украјинску кризу поново поробила ЕУ и Европу. У томе је, за сада, успела.

ТОГА су, наравно, сви свесни али једноставно не постоји снага да се томе било ко у Европи одупре. Није да у тим земљама нема људи који би могли да иступе и дигну глас али Америка је кроз НАТО и систем тајних служби и банака одавно изградила мрежу у коју могу да уђу само послушни а институције су из темеља разрушене и корумпиране. Уосталом, Америка је и основала европску интеграцију. Основне полуге америчког пројекта поробљавања Европе су НАТО и санкције према Русији, а ускоро и Кини, а оперативни извршилац је администрација у Бриселу. Током самита НАТО-а, Г7 и ЕУ, у марту 2022, Џо Бајден је био први амерички председник који је био на скупу европских лидера, док се ниједан лидер Уније није побунио против тог рушења Европе, тог успостављања вазалског односа унутар новог Хладног рата. Толика понизност и удвориштво заиста су невероватни. Као да се земље ЕУ утркују ко ће бити ревноснији слуга, а међу водећима су Пољска и Немачка. Зато су ти самити више личили на парастосе него на састанке победника. Немачка је поводом посете председника Бајдена Европи објавила да је Украјини управо продала 5.100 антитенковских пројектила матадор за рат против Русије. Тако је и Немачка, по први пут од 1941. године, ушла у индиректни рат против Русије.

Уз то, ЕУ је Русији увела већи обим санкција него што је то урадила Америка па су штете за Европу далеко веће. И медијска цензура је у ЕУ строжа него у САД.

ШТЕТУ, наравно, трпе и плаћају грађани европских земаља. Стога се намеће питање према коме европски лидери, изабрани гласовима својих грађана, имају одговорност и коме служе - америчким плановима или интересима својих грађана. Одговор је очигледан - америчким интересима. Европске земље су тако изгубиле суверенитет. То више нису суверене државе па се поставља питање куда то води и како ће се на крају завршити. И колико ће да траје. Како сада изгледа, потрајаће још дуго. Нико ту нема снаге да искорачи али једног дана, када буду суочени са падом стандарда, економском стагнацијом и мизерним животом, могло би доћи до неког новог европског покрета који би у основи био антиамерички. И тада би могао да избије ратни сукоб јер очигледно је да се Америка са својим верним савезницима, као што је Велика Британија, неће устручавати и од покретања оружане акције против земаља које се успротиве. Уосталом, оба минула светска рата избила су међу западним земљама.

У ТОКУ  је, међутим, и стварање ширег глобалног амбијента у којем је Европа такође губитник. Русија је најавила да са одређеним земљама, које је назвала „непријатељским", прелази на плаћање у рубљама. Засада се то односи само на гас али постепено ће почети да важи за све што Русија извози а што је другима неопходно. Прелазак међународне трговине на локалне валуте већ је узео маха и Русија је, на пример, већ увелико успоставила такве трговинске и финансијске односе са Кином, Ираном и Индијом. И Турска преговара да се прикључи, а Саудијска Арабија, носилац америчког петродолара, постепено прелази на кинески јуан. Кина је највећи саудијски трговински и инвестициони партнер. Амерички економиста Мајкл Хадсон оцењује да је то почетак успостављања једног другачијег светског финансијског система, одвојеног од онога под доминацијом долара. Тај нови систем ће такође, према његовој оцени, имати и своју координацију, налик засебном монетарном фонду, одвојеном од оног доларског, створеног после Другог светског рата.  Доларска зона ће се, међутим, задржати у Европи, јер евро је везан за долар, тако да ће Европа под туторством Америке и ту бити жртва. То је и један од суштинских разлога нове америчке окупације Европе. Суштина је у спасавању долара. Иронија је у томе што ће нови финансијски систем изникнути управо из западних санкција Русији, а потом и Кини.

ПРОДАЈА ОРУЖЈА

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе  под изговором претњи од Русије, преко НАТО-а Европи продаје више оружја него икада до сада. Само је Немачка најавила сто милијарди евра инвестиција у наоружање и војну опрему. Тај новац Немачка нема па све слути на ново задуживање, нове кредите. Није ли то већ једном виђено - у двадесетом  веку?

СУТРА: У ЕНГЛЕСКОЈ И АМЕРИЦИ НЕСТАЛО ЕВРОПСКО ЗЛАТО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ЉУБАВ КАО НА ФИЛМУ: Милан Бабић преминуо је у фотељи од туге за супругом Радмилом