НАШЕМ ТРЖИШТУ НЕДОСТАЈУ ЈЕФТИНИ СТАНОВИ: На цене некретнина, утиче и спора легализација, у којој су заробљене хиљаде одавно завршених зграда

Б. Ца. - С. Б.

13. 05. 2021. у 11:43

ЦЕНЕ квадрата у Србији расту из месеца у месец. Према последњим подацима Републичког геодетског завода, просечан квадрат староградње, на нивоу читаве земље, коштао је 1.000 евра, док је у новоградњи био 335 евра скупљи.

НАШЕМ ТРЖИШТУ НЕДОСТАЈУ ЈЕФТИНИ СТАНОВИ: На цене некретнина, утиче и спора легализација, у којој су заробљене хиљаде одавно завршених зграда

Фото Танјуг

Износи у престоници су значајно већи - најскупљи квадрати су се продавали и за - 9.194 евра.

Поједини верују да би тржиште кренуло у другом правцу када би се убрзала легализација, а у промет се вратили избачени станови.

Законом о планирању и изградњи забрањена је продаја нелегалних објеката. Са тржишта су тако новембра 2018. године искључене хиљаде квадрата без дозволе.

- Легализација би ослободила и активирала значајну понуду станова - истиче Горан Родић из Грађевинске коморе.

- Много је саграђено нелегално. Легализација је запела и то иде у прилог новим инвеститорима, који имају одобрења. Нелегални квадрати нису у промету. Милијарде евра вредне некретнине сада нису у понуди. Када би се то ослободило, дошло би до значајно веће понуде и цене квадрата би пале.

Папире добило 289.005 јединица

ПОПИС нелегалних објеката у Србији је показао да је стамбених скоро милион - 975.822. Гледано у процентима, скоро их је половина - 47 одсто. И још један одсто чине стамбено-пословни објекти. А легализација није на завидном нивоу. Досада је издато укупно 289.005 решења о озакоњењу.

- Води се збирна евиденција о броју издатих решења о озакоњењу, без обзира на врсту и намену објеката, која према достављеним подацима јединица локалних самоуправа за месец март ове године износи 289.005 издатих решења - рекли су нам у Министарству грађевинарства.

Слично сматрају и посредници у продаји некретнина. Иако се чини да градилишта ничу на све стране, мала је понуда за просечне купце у Србији.

- Легализација стамбених квадрата би растеретила мало тржиште некретнина - сматра и Предраг Девић из "Беоагента".

- И даље је више купаца него станова. Све док је тако, цене ће расти. Када би се убрзала легализација, смањио би се притисак на тржиште. Гради се, али нису то све квадрати доступни просечном купцу. Просечан купац и не размишља о Београду на води и другим ексклузивним насељима и зградама. Не размишља о квадратима од 2.000 до 3.500 и више евра. И то је баш то што недостаје. У Београду су то Звездара ка Миријеву, Жарково, квадрати који су јефтинији. Легализација би повећала понуду таквих станова. Пад цена не би одмах био велики, али би се полако осетио. Иначе, на сваких неколико месеци цене квадрата порасту за по неколико процената.

Те 2018. године просечна цена староградње у Србији је износила 900 евра, а годину касније 950 евра. Новоградња је са 1.180 евра по квадрату порасла на 1.320, до садашњих 1.335 евра.

Нови, скупи, станови утицали су и на вредност укупног промета - 3,6 милијарди евра је вредео 2018, 4,1 милијарду годину касније, а 4,2 милијарде евра лане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)