МЕСО НИЈЕ У РАДЊАМА, ВЕЋ ЈЕ УНИШТЕНО: Животиње заражене афричком кугом са фарме "Делта аграра" еутаназиране, кажу у Управи за ветерину

Ј. Су.

10. 05. 2021. у 22:12

АФРИЧКА куга свиња ушла је на једну од највећих фарми у нашој земљи, у селу Халово, која припада компанији "Делта Аграр". Све заражене животиње су, како нам је речено у Управи за ветерину Министарства пољопривреде, еутаназиране.

МЕСО НИЈЕ У РАДЊАМА, ВЕЋ ЈЕ УНИШТЕНО: Животиње заражене афричком кугом са фарме Делта аграра еутаназиране, кажу у Управи за ветерину

Фото А. Д.

Мањи део је одвезен у кафилерију у Ћуприји, али с обзиром на то да је претила опасност од ширења заразе током транспорта, оне су, по свим епидемилошким мерама и дозволама закопане у специјалне јаме.

Иако је овај случај био пре готово месец дана, недавно се у јавности појавило упозорење, да се месо заражених свиња могло наћи у појединим трговачким ланцима. Ипак, надлежни у Управи за ветерину категорички тврде да су то злонамерне приче, које никоме не служе, већ дижу само панику.

- Не постоји могућност да је такво месо завршило на полицама и у трговинским ланцима - казала нам је Емина Милакара, начелник Управе за ветерину Министарства Србије. - Наша инспекција је била присутна сваки дан, водила евиденцију о тачном броју еутаназираних животиња. Свакако, увек апелујемо на грађане да месо и месне производе искључиво купују у регистрованим радњама, јер је то контролисано.

У току је истрага како је ова заразна болест ушла у фарму. Близу је граница са Бугарском и Румунијом, земљама у којима афричка куга свиња "гори". Вирус циркулише, а око Србије су велика жаришта. Како незванично сазнајемо, на фарми је било око 15.000 животиња, од тога неких 800 крмача, а остало су били прасићи. Све животиње су еутаназиране.

- Еутаназиране животиње су прво вожене у кафилерију у Ћуприји, али због могућег ризика од ширења заразе, оне су закопане, у складу са свим правилницима и на месту које је одредила локална самопурава - рекла је Милакара. - Реч је о дубоким јамама, које имају тампон зону и не постоји шанса да то неке дивље животиње раскопају и да се болест шири. Постоји и дозвола Министарства животе средине. Србија засада одолева афричкој куги свиња, за разлику од много развијенијих земаља.

ВЕЛИКА ЕКОНОМСКА ШТЕТА

УПРАВА за ветерину апелује на све власнике свиња, укључујући и велике фарме, да са највећом могућом одговорношћу спроводе све мере заштите и превенције у циљу даљег спречавања ширења афричке куге свиња чије економске последице могу бити несагледиве. Ово је веома заразна болест, која погађа дивље и домаће свиње. Вирус је безопасан за људе, али изазива велике економске проблеме. Не постоји вакцина за ову болест и једини "лек" је еутаназија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)