СРБИЈА ЈЕ ОСТВАРИЛА ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ РЕЗУЛТАТА: Закључци са састанка председника Вучића са представницима делегације ММФ-а

Тањуг

21. 04. 2021. у 17:01

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видо линка са представницима делегације ММФ, а шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн, истакао је да је Србија остварила један од најбољих резултата у прошлој години упркос изазовима пандемије и поздравио одговорну економску политику и успешно управљање кризом.

СРБИЈА ЈЕ ОСТВАРИЛА ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ РЕЗУЛТАТА: Закључци са састанка председника Вучића са представницима делегације ММФ-а

Фото: Инстаграм

Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије, саопштила је прес служба председника.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености.

Мартејн је посебно истакао да је Србија била једна од ретких земаља којој ММФ није кориговао почетну пројекцију стопе раста од пет одсто коју је дао прошле године.

Вучић је додао да је Србија већ после првог квартала 2021. године на добром путу да оствари планирани раст од 6% како је и предвиђено, будући да је један од главних фокуса Владе Србије улагање у велике инфраструктурне пројекте и интензивирање рада на привлачењу директних страних инвестиција.

- Србија је 2020. године била у самом врху по приведном расту у Европи и уверен сам да и ове године можемо да уђемо у прве три или четири земље по расту“, рекао је Вучић и додао да је задовољан тиме што Србија и даље, упркос ситуацији везаној за пандемију, има изузетно јак прилив инвестиција.

Вучић и Мартејн разговарали су и о новом аранжману саветодавног карактера, који је од посебног значаја у светлу унапређења опште инвестиционе климе у Србији, као и у контексту још већег поверења инвеститора. - Он је захвалио ММФ-у и личном ангажовању Јана Кејса Мартејна на професионалној и стручној подршци на коју Србија умногоме рачуна.

Вучић је истакао и да ће Србија посебну пажњу посветити реформама у јавним предузећима, те да ће приоритети и даље бити улагања у инфраструктуру, стварање још боље климе за инвестиције, већа улагања у животну средину, науку и капиталне пројекте, што ће додатно и дугорочно допринети стабилном финансијском расту у наредним годинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)

Katarina

21.04.2021. 18:05

Otvaraju se skole, bolnice, grade putevi i pruge, fabrike, sto doovodi do povecanog broja radnih mesta, sto privlaci strane investiture, a sve ukupno donosi neslucen rast domacoj ekonomiji i obecava lepsu bududcnost.

Iva

21.04.2021. 18:07

Ekonomska stabilnost nase drzave je fascinantna i premasila je sva realna ocekivanja. U poslednjih nekoliko godina ostvaruje se veliki napredak, sto biva prepoznato i od strane svetskih strucnjaka i sto Srbiji utire sirugrniji put u buducnost.

Jovana

21.04.2021. 19:08

Србија је у жижи интересовања, због остварених резултата на пољу имунизације, али и развоја инфраструктуре и страних инвестиција. То је доказ да смо на правом путу!