ПОРЕЗ НА КУЋУ ДОК СЕ НЕ СРУШИ: Закон не предвиђа пореско ослобађање за руиниране објекте

Танјуг

16. 04. 2021. у 13:02

ЗАКОН о порезу на имовину не предвиђа пореско ослобађање за објекте који су руинирани или се налазе на клизишту, па су због покретања клизишта оштећени, објављено је у билтену Министарства финансија за март.

ПОРЕЗ НА КУЋУ ДОК СЕ НЕ СРУШИ: Закон не предвиђа пореско ослобађање за руиниране објекте

Фото: Depositphotos

У новом Билтену са службеним објашњењима и стручним мишљењима о примени финансијских прописа за март наводи се да чак и да је неко власник куће која се налази на клизишту, због чега је толико оштећена да се не може користити, то га не може ослободити плаћања пореза на имовину.

- Међутим, ако дође до рушења објекта, од дана престанка постојања објекта престаје и пореска обавеза по основу пореза на имовину за тај објекат.

У новом броју билтена се наводи и мишљење да би слип за путарину требало посматрати као саставни део документације која се односи на конкретно службено путовање у земљи или иностранству, а који се користи за правдање трошкова насталих приликом реализације службеног путовања.

- Дакле, уколико постоји конкретан налог за службено путовање у земљи или иностранству, након чије реализације се припрема извештај са службеног путовања, мишљења смо да би слип за путарину требало прихватити као веродостојну рачуноводствену исправу, уз претходно испуњен услов да подаци са тог слипа одговарају подацима (датум, време, релација и слично) у вези са реализацијом конкретног службеног путовања, а у циљу утврђивања укупних трошкова насталих поводом службеног путовања - наводи се у билтену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dubravka

16.04.2021. 23:29

@MARINKO - Žalosno i jadno je da kuće drže u takvom stanju! Neće da prodaju niti da ruše, stoji ruglo. U Zapadoj Evropi je sva imovina oporezovana, zato ovakvih ruševina i nema. Zašto ne prodaju ili ne pretvore u nešto drugo, travnjak ili voćnjak. Čekaju neku povoljnu priliku ili lupe neku nenormalni cenu?! A što se nekome i na glavu srušiti može, to se njih ne tiče. Ili što se zemljište za nešto korisno iskoristiti može, e to vlasnika ne interesuje. Pa onda neka plaća! Ovim porezom će se mnogi problemi rešiti. Reda mora biti! Tako je u naprednim zemljama!