КИЛОГРАМ ОВЕ БИЉКЕ КОШТА И ДО 2.000 ДИНАРА: Млада Ваљевка прода све, до последњег листа

Novosti online

10. 04. 2021. у 13:14

РУКОЛА је биљна култура, која се у сезони раног поврћа у Ваљеву веома тражи, али је мало заступљена у пластеничкој производњи. То је као пословну шансу препознала млада Ваљевка Данијела Петаковић. Гајење руколе јој је додатни посао.

КИЛОГРАМ ОВЕ БИЉКЕ КОШТА И ДО 2.000 ДИНАРА: Млада Ваљевка прода све, до последњег листа

Фото: Принтскрин/РТС

Када је Данијела Петаковић одлучила да гаји руколу у Бујачићу, ваљевском прадграђу, килограм тог поврћа коштао је 2.000 динара. На наше тржиште стизала је из увоза, овдашњим повртарима била је готово непозната.

- Ја никад нисам ушла у пластеник, нити посадила цвеће, а камоли нешто друго, али ми је било доста занимљиво. Покушала сам, први пут ми није успело, али већ следећи пут сам видела шта јој треба, како јој треба. Сад сам то мало убрзала. Сад је сејем директно у земљу, нема расађивања и остало и добила сам исти ефекат. Значи, руколе има, квалитет је исти, а што се тиче те производње, могу да кажем да сам мало и научила у њој - наводи Данијела.

Руколу гаји у два пластеника. Иако јој је додатни посао, све обавља сама. Понекад јој помогну отац и комшиница.

Фото: Принтскрин/РТС

- Нисам исто знала шта је рукола док Данијела то није кренула да производи. Моја мама је почела да је узима, ја сам, ето, тако пробала, чисто да видим како то изгледа и свидело ми се - каже Мирјана Тимотић из Бујачића.

Од почетка епидемије Данијела је користила искуство у комерцијалним пословима да пласира свој производ. Када је све било затворено, радила је онлајн пијаца. Потом су отворени ресторани. Однедавно руколу продаје локалном трговинском ланцу.

- Буквално до последње лиске продам, не остане ништа и онда ми је то дало подстицај да се проширим. Проширићу, мало већу количину ћу производити, па се надам да ће и тржиште бити задовољено, мало шире, ван Ваљева - додаје Данијела

Данијела припрема парцелу на којој ће подићи још 20 пластеника. Кроз осмех каже да себе види као будућег пољопривредника.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Danijela

10.04.2021. 21:45

@ivan - Postovani Ivane, Da kukam na drzavu, verovatno bih kao i vecina moje generacije radila primarni posao i bila zadovoljna, nasa drzava je jako bogata i volela bih da iskoristim sve sto plodna zemlja moze da nam pruzi. Sto se tice podaje, nista ne brinite, ako ikada budete u prilici da kupite rukolu u Vasem gradu sa mojom deklaracijom i budete zadovoljni kvalitetom iste, ja cu biti srecna. Srdacan pozdrav

Zoran Jovanović

10.04.2021. 13:49

Bravo,takve proizv.juzno od save i dnava su jedino isplative,ne psenica i kukuruz,sto bi trebalo zabranitinize te granice. Kako mogu dobiti kontakt id danijele,imam slicnu sit.blizu smedereva i zelim slicnu roizvodnju na ocevini. Pozdrav za sve koji umeju da samostalno razmisljaju