ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ПРИОРИТЕТ ЗА "ЈАДАР" Одржана друга седница Радне групе за реализацију пројекта

E.B.T.

08. 04. 2021. у 15:49

СВЕ активности у вези са реализацијом пројекта "Јадар" морају бити јасне и транспаренте, а на првом месту је заштита животне средине.

ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ПРИОРИТЕТ ЗА ЈАДАР Одржана друга седница Радне групе за реализацију пројекта

Фото В. Митрић

Ово је данас истакла министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић током друге седнице Радне групе за имплементацију пројекта.

- Министарство је инсистирало да се као услов за одобравање експлоатационог поља морају претходно утврдити и обим и садржај Студије утицаја на животну средину - поручила је министарка.

Она је подсетила да је донета одлука да се пре измене Просторног плана подручја посебне намене мора радити стратешка процена утицаја на животну средину.

Представник компаније "Рио Тинто" Никола Шуњић, упознао је чланове Радне групе са тренутним статусом пројекта, рекавши да он, поред подземног рудника обухвата и постројење за прераду и локацију за депоновање индустријског отпада.

- У фази студије изводљивости кључне активности односе се на куповину земљишта и израду техничке документације за добијање дозвола за реализацију пројекта и изградњу инфраструктуре - казао је Шуњић. - У вези са изменом Просторног плана подручја посебне намене, сагласни смо да се најпре уради стратешка процена утицаја на животну средину. Компанија припрема документацију за добијање експлоатационог поља у складу са законским процедурама.

Седници Радне групе присуствовали су представници кабинета председника Републике и председнице Владе, надлежних министарстава, Агенције за заштиту животне средине, Развојне агенције Србије, јавних предузећа која ће бити укључена у реализацију пројекта, Републичке дирекције за воде, амбасада Аустралије и САД у Србији, градоначелник Лознице и начелник Мачванског округа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)