БИТКОИН ОБАРА СВЕ РЕКОРДЕ: У Србији све популарнија дигитална валута, предњачи млађа генерација

Ш. Маровић

17. 02. 2021. у 10:42

БИТКОИН је јуче прескочио праг од 50.000 долара, настављајући нагли успон. Рекордни раст цене биткоина посебно се интензивирао након што је произвођач електричних аутомобила "Тесла" саопштио да је уложио 1,5 милијарди долара у ову валуту.

БИТКОИН ОБАРА СВЕ РЕКОРДЕ: У Србији све популарнија дигитална валута, предњачи млађа генерација

Foto: Printskrin Youtube/ Online Camp from AgainHello

"Рударење" тренутно најпознатије криптовалуте на планети је све популарније и у нашој земљи. Пре четири године у Србији су отворени и први апарати преко којих је могуће трговати овим електронским новцем, а постоји и неколико специјализованих мењачница.

- Потребно је свега два минута како би корисник отворио свој биткоин "новчаник" на рачунару или телефону - истиче Марко Матановић, COO у ECD сервису за размену криптовалута. - За регистрацију је потребан само добар интернет, телефонски број, имејл адреса коју ће корисник добити отварањем налога, као и новац којим особа жели да купи биткоине. У Србији има око 50.000 људи који су бар једном отворили рачун и одрадили неку од трансакција, а та бројка се стално увећава.

Биткоини су доступни путем различитих размена, али се такође могу директно купити на тржишту од других људи. Доступно је плаћање у кешу, кредитним или дебитним картицама или неком другом криптовалутом.

- Овакав метод слања средстава нуди различите погодности. Тако, уколико шаљете новац из иностранства члановима породице у Србији преко биткоин "новчаника" неће бити намета и провизије, а новац ће бити пребачен на рачун корисника за десетак минута - истиче Матановић. - Извесно је да ће у блиској будућности електронска плаћања и дигитални новац бити доминантни. Већ сада велики број онлајн продавница, банака и финансијских институција прихвата криптовалуте као и сваку "класичну".

У Србији ову криптовалуту већином користи млађа мушка популација, односно људи од 20 до 30 година старости, док житељи средње животне доби располажу са највише новца. Апарати за коришћење биткоина у Србији, њих 24, налазе се у Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу, Инђији и на Копаонику.

РИЗИК

ГЕНЕРАЛНИ секретар Удружења банака Србије Владимир Васић упозорава да иза електронских валута од којих је најпознатија биткоин, не стоји монетарна власт и држава и напомиње да би то требало да буде знак свима који улазе у трговину њима да буду веома опрезни.

- Ризик се огледа у томе што су њихове вредности нестабилне и мењају се из дана у дан, а то може да проузрокује велике финансијске губитке - објашњава Васић. Криптовалуте би се сада могле сматрати неком врстом паравалута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)