УКИДАЈУ ИМ ПРАВО НА ШТРАЈК? Незадовољство запослених у фабрици Фијат Пластик у Крагујевцу

М. Л.

27. 01. 2021. у 18:06

УКИДАЈУ ИМ ПРАВО НА ШТРАЈК? Незадовољство запослених у фабрици Фијат Пластик у Крагујевцу

Фото: М. Луковић

У ПРЕДУЗЕЋУ Фијат Пластик у Крагујевцу од 12.јануара ове године на снази је једносатна обустава рада.

Радници су, како наводе, незадовољни због одлуке пословодства, односно понуђеног Колективног уговора, по коме се од запослених тражи да се одрекну права на штрајк.

Према речима Зорана Миљковића, потпредседника Самосталног синдиката и, како каже, јединог репрезентативног синдиката у овом предузећу, понуђено им је да потпишу колективни уговор „на слепо“, односно није им дат комплетан садржај тог документа.

- То смо одбили јер смо имали поуздана сазнања да у том уговору стоји одредба којом се радници одричу права на штрајк. То је у супротности са Законом о раду, Законом о штрајку и Уставом Републике Србије. Ми то никада нећемо потписати -каже Миљковић.

Представници синдиката се питају да ли је пословодство компаније такву клаузулу у уговору понудило и колегама из Италије. Они кажу да неће пристати на такве уцене, а додају да су, одбијањем да потпишу такав колективни уговор, уследили даљи притисци.

Напомињу да је реч о фирми која је добила субвенције од државе Србије, али умањују плате запослених што је за већину радника тежак ударац на кућни буџет. Радници су тренутно на принудном одмору а производња би требало да почне 3. фебруара.

- Јуче смо коначно добили позив да дођемо на преговоре. Ми од права на штрајк нећемо одустати, борићемо се и против умањења зарада. Уколико не дође до договора око наших захтева спремни смо и на потпуну обуставу рада - поручују представници радника у овој Фијатовој фабрици где се, иначе, производе браници за „Фиат 5оо Л“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Goran

28.01.2021. 10:12

Возила која се производе у Крагујевцу би морала да носе ознаку "ZASTAVA" а не "FIAT", јер и на овај начин доприносимо губљењу Српског идентитета! Чеси и Румуни идаље имају национални бренд "ŠKODA" и "DACIA" иако је у првом случају Немачка а у другом, Француска технологија! Синдикат би морао да инсистира на томе!!!