ОСТАЈЕ НА 5.000 ДИНАРА: Банкари ни после 13 година не намеравају да подижу вредност чека, упркос тржишту

Б. Царановић

21. 01. 2021. у 11:42

ПРОШЛО је 13 година од последње промене лимита на чеку. Тако је максималан износ на овој хартији од вредности од које купци и даље не одустају - 5.000 динара. Једнако сада, када се за ову суму у маркету могу пазарити тек две-три кесе намирница, као и пре више од деценије, када су се са чеком могла напунити колица.

ОСТАЈЕ НА 5.000 ДИНАРА: Банкари ни после 13 година не намеравају да подижу вредност чека, упркос тржишту

Архива

Док потрошачи сматрају да постоји потреба за повећањем лимита, банкари тврде да су понудили палету разноврсних производа и остављају чекове да "мирују". Великом броју житеља Србије са најнижим примањима, куповина на чекове за одлагањем од неколико месеци до годину дана, ипак је најчешће једини начин за планирање скромног кућног буџета. Тренутно 20 банака у Србији и даље издаје чекове. Од свих банака које имају дозволу НБС за пословање на тржишту Србији, само шест их не издаје. Статистика показује да је за последњих пет година опала употреба чекова за 13 одсто.

Судећи по расположењу у банкарским установама, намера је да се чекови пошаљу у прошлост, а што више повећа плаћање картицама, док са друге стране купци не одустају од оваквог начина плаћања. Једино им, веле, смета што горња граница није виша. Како кажу, судећи по курсу евра, као и односу плате и висине горње суме на чеку, требало би да је вредност овог средства за плаћање барем двоструко већа.

Лимити од минимум 200, а максимум 5.000 динара важе од 1. јануара 2008. године. Тада је, међутим, средњи курс евра био око 82 динара, а просечна плата око 30.000 динара. Иако се од тада однос курс и плата много променио, из УВС потврђују да међу банкама нема иницијативе за промену лимита.

- Томе је свакако допринела и чињеница да су банке у периоду од 2008. године па до данас, клијентима понудиле велики број нових банкарских производа - кажу УБС. - Пре свега у делу картичарства и електронског банкарства, који су у доброј мери заменили плаћање и употребу чекова - платне картице којима се омогућава плаћање на рате са каматом или без.

Према подацима УБС, током прошле године просечно је сваког месеца реализовано око 500.000 чекова, или укупно нешто више од шест милиона. Ове бројке се односе на период од октобра 2019. до октобра 2020. године. У питању су подаци из Платног система клиринга чекова који се обавља при Удружењу банака Србије. Мањи број чекова реализован је у самим банкама.

УСЛОВИ

КАО одложено плаћање на рате без камате, чекови су у Србији и даље популарни. Банке их издају клијентима са редовним примањима, уредним платишама и без заосталих дуговања. Већина банака клијентима наплаћује издавање чекова од 10 до 35 динара по издатом "папиру".

ПРОСЕЧАН ИЗНОС

ПРОСЕЧАН износ реализованог чека од октобра 2019. до октобра 2020. године износио је 4.694,40 динара - кажу у УБС. - Укупан износ реализованих чекова је око 29 милијарди динара, а укупан број реализованих чекова је у благом опадању у периоду између 2015. и 2020. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)