ФРИЛЕНСЕРИ ЈОШ НЕ ПЛАЋАЈУ: Држава обуставила поступак контроле запослених на интернету док се не заврше преговори

Ј. Субин

20. 01. 2021. у 10:00

ФРИЛЕНСЕРИ ЈОШ НЕ ПЛАЋАЈУ: Држава обуставила поступак контроле запослених на интернету док се не заврше преговори

Илустрација / Фото Depositphotos

ПОСТУПЦИ контроле фриленсера засад се обустављају. Тиме је делимично усвојен захтев Удружења радника на интернету. Уз то, они очекују да ће следеће недеље, заједно са Пореском управом, доћи и до неког озбиљнијег решења и коначног става око проблема са плаћањем пореза.

А када је реч о преговорима, фриленсери их тек очекују. Проблем би требало да буде решен тек доношењем новог Закона о нестандардним облицима рада, у чије ће доношење бити укључени и представници фриленсера.

Овако нам је испричао Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету, поводом састанка који су одржали са премијерком Србије Аном Брнабић, министром финансија Синишом Малим и директорком Пореске управе Драганом Марковић.

- Следе нам састанци са директорком Пореске управе и њеним помоћницима, како би могли нешто конкретно да урадимо - истакао је Погачар. - И даље остајемо при захтеву да наплата пореза и обавеза буде одређена тек по доношењу новог закона који ће то регулисати. Ниједна одлука засад није на снази.

А како нису баш ни сви фриленсери исти, нарочито када је реч о зарадама које су имали на годишњем нивоу, чини се да им држава неће баш све "опростити". Због тога је, како нам објашњавају стручњаци, овај проблем комплексан, јер су многи зарађивали велики новац од, рецимо, коцкања, док је неупоредиво мања зарада оних који су можда неког подучавали преко интернета.

Чак је и премијерка Србије истакла да ће разговори бити настављани, највише из разлога да би се дефинисале категорије за плаћање пореза.

- Постоје људи који су на онлајн клађењу зарађивали и више од 50.000 евра годишње, па је невероватно да неко жели тај новац да унесе у Србију, а да не плати порез - казала је премијерка Србије Ана Брнабић. - Од тог пореза плаћамо плате здравственим радницима, градимо путеве, вртиће, школе. Волела бих да видим државу на свету у којој можете да приходујете 50.000 евра, а да не платите порез. Нема те државе. Настављамо разговоре.

Према речима Брнабићеве, на састанку је инсистирано да се тачно дефинише ко представља Удружење и о којој категорији се разговара. Како сматра, није у реду да се зарађују милиони динара а да се порез не плати.

- Имате људе који издају стан на дан на Студентском тргу, то је огроман новац, а не пада им на памет да плате порез држави - нагласила је Брнабићева. - Представници Удружења су имали могућност, пре него што су изашли на улицу, да уложе жалбу на решење, али ниједна жалба није стигла. Постоји могућност репрограма дуга, отписивања дела камате и о томе треба да причамо, како би се систем сачувао. Ако то не урадимо, улазимо у простор корупције.

НЕ ОДУСТАЈУ ОД ПОЧЕТНИХ ЗАХТЕВА

ПОТРЕБНО је утврдити реално стање на основу ког ће доћи до обуставе позива, решења и опомена за принудну наплату. То је први захтев Удружења радника на интернету, који су истакли на састанку са надлежнима.

- Не одустајемо од наших почетних захтева - наводи се у саопштењу Удружења. - У наредном периоду ће се одржати неколико састанака на којима би учествовало и Министарство за рад, уз Министарство финансија и Пореску управу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)