НЕМА НИ ЛЕТОВАЊА, А НИ ПАРА: Десетине оштећених траже од чачанске агенције ММ голд враћање новца за уплаћене аранжмане

В. ИЛИЋ

26. 11. 2020. у 09:42

НЕМА НИ ЛЕТОВАЊА, А НИ ПАРА: Десетине оштећених траже од чачанске агенције ММ голд враћање новца за уплаћене аранжмане

Затворена чачанска агенција / Фото В. Илић

ВИШЕ десетина људи из Србије, посебно из Чачка и околине, безуспешно месецима покушава да поврати новац који су уплатили чачанској туристичкој агенцији "ММ голд" за путовања, која, због епидемије вируса корона, нису била у могућности да се спроведу. У међувремену, ова агенција је почетком новембра отишла у стечај, па су, како наводе поједини Чачани, који су уплатили за летовања (највише у Грчкој), изгубили сваку шансу да своје паре врате.

- Уплатили смо аранжман у целокупном износу за четворочлану породицу, и то за летовање у Грчкој. Када је почела цела ова ситуација са короном, увидели смо да од нашег путовања нема ништа - казала нам је Чачанка, која је желела да остане анонимна. - Затражили смо од агенције повраћај новца, али узалуд. Чула сам да имамо право на заменски ваучер, који бисмо могли да искористимо када се за то стекну услови, односно када буде дозвољено путовање. Ми, ипак, желимо наш новац. С обзиром на то да је сада агенција отишла под стечај, што смо незванично сазнали, ко зна када и како ћемо наплатити своја потраживања.

Са друге стране, Милка Чолаковић, одговорно лице у агенцији "ММ голд", рекла нам је да се, пошто "нема ни правних ни финансијских основа за наставак рада агенције, тешка срца одлучила на затварање агенције", и додаје да је "није срамота да призна и прихвати своју немоћ која је последица околности на које лично не може да утиче".

Зато моли све путнике којима до сада није извршен повраћај уплаћених средстава да "имају мало стрпљења и разумевања на ове околности, јер ће сви понаособ бити позвани од стране овлашћеног лица како би добили информације о начину наплате својих потраживања".

НЕЋЕМО БИТИ ПОСЛЕДЊИ

КАКО су границе са Грчком и осталим земаљама у региону и даље затворене за путнике из Србије и не постоји могућност одласка на разговоре са нашим инопартнерима, секторска помоћ агенцијама се одавно најављује, али је изостала, и ја више не могу да размишљам о томе да је ковид 19 изазвао проблем у туризму на глобалном нивоу, јер у овом тренутку све приспеле обавезе, које се односе на пословање агенције, престају да буду глобални већ постају мој лични проблем који не могу да решим због немогућности да обезбедим средства за наставак пословања. Ето, зато је агенција отишла под стечај, и, верујте, нећемо бити последњи - закључила је Чолаковићева.

Како од 15. марта агенција нема никаквих прихода, с обзиром на огроман пословни губитак и немогућност добијања кредита од пословних банака, одговор од Фонда за развој где смо аплицирали за кредит за ликвидност још увек нисмо добили, а као запослена у туристичкој агенцији нисам од неколико банака могла да добијем ни кеш кредит који бих, наравно, искористила за плаћање барем неких агенцијских трошкова, нашли смо се пред питањем како наставити пословање - казала нам је Чолаковићева. - Морам да нагласим да су са жиро рачуна агенције трошена средства за исплаћивање плата (нико од радника није био отпуштен), доприноса, кредита, гаранцију од инсолвентности која је исплаћена у целости, телефона, одржавање сајта, резервационог система, и поред свих недаћа и без прихода испуњавали смо законску обавезу да последњег дана. Сваког месеца на рачуну имамо прописани износ од 5.000 евра, а све у жељи да остваримо законске услове за наставак пословања. С обзиром на дугогодишњу и коректну сарадњу са хотелијерима из Грчке, успели смо да са њима постигнемо договор и сав новац који су они нама вратили (а вратили су мањи део), одмах смо преусмерили на повраћај уплаћених средстава једном броју путника.

Она даље истиче да није могла да обезбеди средства за наставак пословања агенције, па чак ни за месечни трошак од око 2.000 евра, као ни гаранцију од инсолвентности код осигуравајуће куће која у овом тренутку кошта (под условом да буде одобрена) 11.000 евра, неповратно за 12 месеци. Све су то средства која су, како наглашава, превелика за мале туристичке агенције које су највише погођене због немогућности рада услед епидемије, и верује да је њена агенција прва у низу која ће делити исту судбину.

 

ПАНДЕМИЈА НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА УРУШАВА ТУРИСТИЧКИ СЕКТОР

СУБАГЕНТИ ОСТАЈУ БЕЗ ПОСЛА

ВИШЕ од половине запослених у туристичким агенцијама које продају туђе аранжмане остало је без посла, у периоду од марта до данас, због пандемије. Субагенти очекују да ће тај проценат бити далеко већи до краја ове и почетком следеће године. Да се очекују нова отпуштања показало је и истраживање које су "Субагенти Србије" урадили, међу 160 посредничких агенција. Како се наводи у њиховом саопштењу, у 72,4 одсто случајева реч је о породичном бизнису. То значи да су читаве породице остале без посла. У скоро три четвртине посредничких агенција власници су жене. Већина посредничких агенција, без државне помоћи, готово извесно ће се угасити. Они због тога траже помоћ, како би опстали до нормализације пословања. (Ј. Су.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)